Κυριάκος Μητσοτάκης: To κράτος ήταν «παρών» στην Καρδίτσα!

ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΨΟΥΣ 150 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ! *Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2021 20:57

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας
Φώτη Καραγιάννη)
«Το συμπέρασμα που αποκόμισα από τη νέα επίσκεψή μου στην Καρδίτσα είναι ότι μετά τον καταστροφικό μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», το κράτος ήταν «παρών» και προέβη σε όλες τις αναγκαίες βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης των πληγέντων κατοίκων της

περιοχής».
Τη δήλωση αυτήν έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που είχε χθες αργά το μεσημέρι, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, με αρμόδιους Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, αιρετούς άρχοντες της αυτοδιοίκησης και τοπικούς εκπροσώπους του αγροτικού και επιχειρηματικού κόσμου.
Ο ίδιος συνόψισε το κυβερνητικό σχέδιο για την τοπική ανάπτυξη σε τρεις θεματικές ενότητες: την προσβασιμότητα, την εκτέλεση των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών έργων και τη στήριξη του ορεινού όγκου.
Σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα, ο Πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα την ολοκλήρωση του Ε-65 και άλλων μεγάλων οδικών έργων που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις στην ενδοχώρα και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και λιμάνια.
Για τα εγγειοβελτιωτικά έργα (αρδευτικά, φράγματα), είπε πως θα συμβάλλουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην ορθολογική διαχείριση του νερού και στη μείωση του καλλιεργητικού κόστους.
Γι’ αυτό -πρόσθεσε- θα υπάρξουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις τόσο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Για την ορεινή Ελλάδα, υπογράμμισε ότι αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη, η αναζωογόνησή της και η προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού που προσφέρει. Σε αυτό το πλαίσιο θα αλλάξει και ο σχεδιασμός της τουριστικής πολιτικής της χώρας με έμφαση όχι μόνο στον θαλάσσιο, αλλά και στον ορεινό τουρισμό.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Καρδίτσα περίπου στις 12:30 μ.μ. Αρχικά έκανε μία στάση 20 λεπτών, στη γέφυρα του ποταμού Καράμπαλη, στην είσοδο της πόλης, όπου ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κ. Αγοραστό, για τα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται στην περιοχή με αναφορές και στην καταστροφική νύχτα της 18ης-19ης Σεπτεμβρίου 2021.
Στη συνέχεια μετέβη στο κέντρο της Καρδίτσας όπου μπροστά στο Δημαρχείο τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος και πλήθος κόσμου που τον καλωσόρισαν και τον χειροκρότησαν.
Ακολούθησε περιήγηση στην πλατεία Δικαστηρίων, στην Κεντρική πλατεία και στην οδό Μπλατσούκα.
Στη διάρκειά της ο Κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης της λειτουργίας της πόλης μετά την πλημμύρα του «Ιανού», φωτογραφήθηκε με πολίτες και συνομίλησε με επιχειρηματίες που στην προηγούμενη επίσκεψή του, είχαν εκφράσει παράπονα και έντονη αγωνία για το μέλλον.
Τους επισήμανε ότι ξαναήρθε στην Καρδίτσα για να δει τι γίνεται με τις εργασίες και τα ζητήματά τους, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει υποστηρικτικά μέτρα για τις επιχειρήσεις και την οικονομία μέχρι να τελειώσει η πανδημία του νέου κορονοϊού.
Ο Πρωθυπουργός είχε μικρή συζήτηση και με το προεδρείο της ΕΟΑΣΚ στον πεζόδρομο Λάππα, όπου ο πρόεδρος κ. Κ. Τζέλλας παρουσίασε εν τάχει τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες, στεκόμενος ιδιαίτερα στις χαμηλές εκτιμήσεις των ζημιών στα κατεστραμμένα χωράφια.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει πλήρη εικόνα για το πρόβλημα και ότι θα δοθούν λύσεις τόσο από τον ΥΠΑΑΝ κ. Σπ. Λιβανό, όσο και από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο που ήταν παρόντες δίπλα του.
Λίγο πιο κάτω υπήρχε συγκέντρωση πολιτών, οι οποίοι υπό το βλέμμα ισχυρής αστυνομικής δύναμης, ειρηνικά φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής με επίκεντρο τις αγροτικές αποζημιώσεις και τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας στη χώρα.
Ο Πρωθυπουργός συνέχισε τον περίπατό του στην οδό Μπλατσούκα μιλώντας με περαστικούς και μαγαζάτορες μέχρι που έφτασε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης όπου πολλοί πολίτες τον καλωσόρισαν με επευφημίες.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ
Στη σύσκεψη που έγινε εκεί, στην αρχή μίλησε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών και κυβερνητικός εντεταλμένος για τον Ν. Καρδίτσας κ. Χρ. Τριαντόπουλος, ο οποίος ανέλυσε την εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση των καταστροφών του «Ιανού» στην περιοχή.
Ακολούθησε ο περιφερειάρχης, κ. Κ. Αγοραστός, ο οποίος εκθείασε την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά παρόμοιων δύσκολων καταστάσεων ο κρατικός μηχανισμός.
Στη συνέχεια ο υπουργός Υποδομών, κ. Κώστας Καραμανλής, τόνισε ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν σε επιχειρήσεις για τον «Ιανό» εντός τριμήνου ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ευρώ. Επίσης, υπογράμμισε ότι μετά από σχετική νομοθέτηση, προχωρούν οι διαδικασίες δημοπράτησης και από τον Απρίλιο ξεκινά η υλοποίηση ενός μεγάλου πρότζεκτ κατασκευής έργων αποκατάστασης στον Νομό Καρδίτσας ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Αμέσως μετά μίλησε ο πρόεδρος τους ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, επισημαίνοντας την καινοτομία της Διοίκησής του να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και έτσι να δοθούν γενναίες αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες (και για το έγγειο κεφάλαιο) και να συντμηθεί εντυπωσιακά ο χρόνος καταβολής τους.
Τέλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Στ. Πέτσας, ενημέρωσε ότι εντός των ημερών θα καταβληθούν 25 εκατ. ευρώ και θα αρχίσει η υλοποίηση πλαισίου στήριξης των ορεινών Δήμων.
Ομιλίες έκαναν ακόμη οι δήμαρχοι Καρδίτσας κ. Τσιάκος, Σοφάδων κ. Σκάρλος, Αργιθέας κ. Στεργίου, Παλαμά κ. Σακελλαρίου, Λίμνης Πλαστήρα κ. Νάνος και Μουζακίου κ. Στάθης, καθώς επίσης κι ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Θ. Μαρκινός και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καρδίτσας κ. Ζυγογιάννης.
Όλοι ευχαρίστησαν τα κυβερνητικά στελέχη και τους άλλους εμπλεκόμενους για τις παρεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις που έγιναν στον Νομό, αλλά έθεσαν επί τάπητος και τον έντονο προβληματισμό τους για την επόμενη μέρα.
Ο Πρωθυπουργός έκλεισε τη σύσκεψη κάνοντας ολιγόλεπτη αναφορά στη συνεχιζόμενη πανδημία του νέου κορονοϊού και στην απόλυτη αναγκαιότητα να τηρούνται από τους πολίτες όλα τα μέτρα προστασίας μέχρι να φτάσουν οι εμβολιασμοί σε ένα επίπεδο που θα μας επιτρέψει να μιλάμε πλέον για επιστροφή στην κανονικότητα.

 

 

«Εχω δώσει εντολή να προχωρήσει το φράγμα Μεσοχώρας»
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΑΠΑΝΗΘΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΗΜΙΤΕΛΗ

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στα Τρίκαλα, διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει και η κατασκευή του φράγματος της Μεσοχώρας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη σημασία της καθαρής ενέργειας στην εποχή που αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου. «Θεωρώ αδιανόητο το ελληνικό Δημόσιο να έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε σημαντικά έργα υποδομής τα οποία παραμένουν αυτήν τη στιγμή ημιτελή. Έχω δώσει την κατεύθυνση στο Υπουργείο, στον Κώστα Σκρέκα, ο οποίος ηγείται του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η ΔΕΗ, να επικαιροποιηθεί αμέσως η Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το φράγμα της Μεσοχώρας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων και το φράγμα της Μεσοχώρας επιτέλους να λειτουργήσει ως μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο. Σε μία εποχή όπου αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε τις εκπομπές του αερίου του θερμοκηπίου, σε μία εποχή όπου η καθαρή ενέργεια πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ενεργειακό μας μείγμα, είναι απολύτως απαραίτητο, το τελευταίο ουσιαστικό μεγάλο έργο υποδομής που αφορά υδροηλεκτρική ενέργεια, να ολοκληρωθεί αυτοτελώς», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass