Αυξημένα τα κρούσματα, αλλά η Λάρισα γλιτώνει το «κόκκινο»

ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΧΡ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ *41 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, 71 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ *Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ *ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ RAPID TEST

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2021 18:20

Καθησυχαστικός για την πορεία της πανδημίας στη Λάρισα παρά την αύξηση των νέων κρουσμάτων στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, που επιβεβαιώθηκε εκ νέου χθες, εμφανίστηκε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,

Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Με αφορμή και τα 41 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ο καθηγητής Επιδημιολογίας συνέδεσε τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων με τις συρροές κρουσμάτων, που παρατηρούνται σε ιδιωτικές δομές υγείας της περιοχής αλλά και στη δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο και έσπευσε να εκτιμήσει ότι με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα δεν φαίνεται πιθανή η ένταξη της Λάρισας στις «κόκκινες περιοχές» της χώρας κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.
Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορούν και τα δεδομένα των κινήσεων στα δύο νοσοκομεία, στελέχη των οποίων παρακολουθούν με προβληματισμό μια μικρή αύξηση των αριθμών σε νοσηλείες τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε κλίνες ΜΕΘ. Ενδεικτικά, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε θαλάμους αρνητικής πίεσης της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων νοσηλεύονται 14 ασθενείς στα 16 κρεβάτια, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μία ασθενής στα 18 κρεβάτια και σε απλά δωμάτια 30 ασθενείς στα 168 κρεβάτια για ασθενείς με covid. Ενώ προχθές κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ασθενής 43 χρόνων, ο θάνατος του οποίου πάντως συνδέεται με άλλο υποκείμενο νόσημα.
Αντίστοιχα, στο Γενικό Νοσοκομείο και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας των 16 κλινών νοσηλεύονται 7 ασθενείς, ενώ σε απλούς θαλάμους 22-25 ασθενείς σε καθημερινή βάση. Στέλεχος του νοσοκομείου αναφερόμενο στην κίνηση μέσω του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών υποστήριξε ότι παρατηρείται μια αύξηση σε περιστατικά, που είναι θετικά στον ιό ακόμη και από την πόλη της Λάρισας, με επίκεντρο ιδιωτικές δομές υγείας τις τελευταίες ημέρες σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες που τα περιστατικά προέρχονταν από τους Δήμους Τεμπών και Αγιάς που βρίσκονται σε καθεστώς αυξημένου κινδύνου.
41 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα πάντως χθες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Λάρισα κινείται μεταξύ 40 και 50 και ποσοστιαία πάνω από το 50% του συνόλου των νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των 1.784 σε όλη τη χώρα, στη Θεσσαλία καταγράφηκαν 71 νέα κρούσματα από τα οποία τα 41 στη Λάρισα (57,7%), 15 στη Μαγνησία, 9 στην Καρδίτσα, 5 στα Τρίκαλα και ένα στις Σποράδες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.784, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 186.469 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.410 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 367 (70.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ Π.Ε.
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την εικόνα της πανδημίας στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας προκύπτουν από τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων ανά δήμο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Από τις 9 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας καταγράφηκαν 390 νέα κρούσματα με τα κρούσματα της δεύτερης εβδομάδας (16-22 Φεβρουαρίου) να εμφανίζονται μειωμένα κατά 5% συγκριτικά με τα κρούσματα της πρώτης εβδομάδας (9-15 Φεβρουαρίου) -190 έναντι 200. Αξιοσημείωτες μειώσεις εμφανίζονται και οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων στους Δήμους Αγιάς και Τεμπών που βρίσκονται «στο κόκκινο», γεγονός που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των ληφθέντων μέτρων. Στον Δήμο Αγιάς καταγράφεται μείωση 47% -10 νέα κρούσματα έναντι 19- και στον Δήμο Τεμπών μείωση 45% -6 νέα κρούσματα έναντι 11- στον Δήμο Ελασσόνας μείωση 40% -6 νέα κρούσματα έναντι 10- και ο Δήμος Τυρνάβου μείωση 20% -16 νέα κρούσματα έναντι 20.
Στον Δήμο Κιλελέρ δεν καταγράφονται νέα κρούσματα, ενώ αύξηση παρουσιάζεται στους Δήμους Λαρισαίων κατά 5% -145 νέα κρούσματα έναντι 138- και Φαρσάλων κατά...250% -7 νέα κρούσματα έναντι 2.
Σημειώνεται ότι τις δύο εβδομάδες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καταγράφηκαν 708 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 373 την πρώτη εβδομάδα και 335 τη δεύτερη εβδομάδα παρουσιάζοντας μια μείωση 10,2%.
RAPID TEST ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Συνεχίστηκε και χθες ο έλεγχος ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μέσω της δράσης «Drive Through Testing», τα αποτελέσματα του οποίου ανακοίνωσε χθες το συντονιστικό όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ως εξής:
- Στη Λάρισα (πλατεία Λιβαδάκι)
Σε συνολικό αριθμό 167 δειγμάτων καταγράφηκαν 3 θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν 2 άνδρες και 1 γυναίκα με διάμεση ηλικία τα 33 έτη.
- Στην Καρυά Ελασσόνας
Πραγματοποιήθηκαν 67 rapid test, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται:
- στη Λάρισα σήμερα στην πλατεία της Τούμπας και αύριο Σάββατο στην Κεντρική πλατεία,
- στο Μακρυχώρι σήμερα από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού,
- στα Φάρσαλα αύριο από τις 10:00 π.μ. - 12:00 μ. σε εξωτερικό χώρο στη Σκοπιά Φαρσάλων και από τις 12:30 μ.μ. έως 2:00 μ.μ. στον Άγιο Κωνσταντίνο Φαρσάλων.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass