Μεγάλος τρόμος, μικρές ζημιές

Κ. Νούσιος: Σε επιφυλακή η Π.Ε. Καρδίτσας για την εξέλιξη του φαινομένου

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2021 18:50

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
Σκηνές από ταινίες του Χόλυγουντ με επικίνδυνα φαινόμενα, εκτυλίχθηκαν χθες το μεσημέρι στην Καρδίτσα, αμέσως μετά τον μεγάλο σεισμό που ο συντοπίτης καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ κ. Ευθύμιος Λέκκας υπολογίζει σε 6,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.


Ο κόσμος στους δρόμους, στα σπίτια, στα καταστήματα και στα Γραφεία προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβη και χωρίς να χάσει χρόνο ξεχύθηκε στις πλατείες και στα πάρκα για παν ενδεχόμενο.
Ευτυχώς όμως οι πρωτόγνωρες σε πολλούς ισχυρές δονήσεις δεν προκάλεσαν ζημιές στα κτίρια, ούτε απείλησαν ανθρώπινες ζωές, εκτός από το γεγονός ότι σκόρπισαν τρόμο, αλλά και φωνές απόγνωσης από λιγότερο ψύχραιμους πολίτες.

 

Ο Ε. ΛΕΚΚΑΣ
Ο κ. Λέκκας σε δήλωσή του για το φαινόμενο επισήμανε ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας στις Τοπικές Κοινότητες Μεσοχώρι και Δαμάσι.
Η περιοχή - τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ -, έχει ιστορικό με σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ που έγινε το 1765 με αρκετά μεγάλες καταστροφές... Δηλαδή, πριν από 256 χρόνια για να γίνει κατανοητή η σπανιότητα του συγκεκριμένου φαινομένου, με δεδομένο κιόλας ότι δεν έχει σημειωθεί αυτή τη χρονική περίοδο άλλος αξιόλογος σεισμός.
Η μετασεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής - πρόσθεσε ο κ. Λέκκας - είναι πλούσια αφού τον βασικό σεισμό ακολούθησαν αρκετοί μικρότεροι μετασεισμοί εκ των οποίων κάποιοι ήταν μεγέθους 5 - 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
Σε ό,τι αφορά στο Νομό Καρδίτσας, όπως ήταν φυσικό, λόγω της κοντινής απόστασης από το σεισμικό επίκεντρο και του μεγάλου μεγέθους της δόνησης έγινε μεν ιδιαίτερα αισθητός, αλλά δεν αναφέρθηκε κάποια ζημιά ή άλλο έκτακτο περιστατικό.
Όλα καλά είναι στην Καρδίτσα, τόνισε ο κ. Λέκκας, ωστόσο ήταν επιφυλακτικός για τη συνέχεια καθώς σε ερώτηση αν θα επηρεαστεί για παράδειγμα το μεγάλο ρήγμα των Σοφάδων, δήλωσε πως θα πρέπει να παρακολουθείται η σεισμική δραστηριότητα το επόμενο χρονικό διάστημα που το προσδιόρισε ένα μήνα οπωσδήποτε. Βέβαια, υπογράμμισε πως όσο περνούν οι μέρες οι μετασεισμοί θα είναι λιγότεροι και πιο μικροί στο μέγεθος από σήμερα.

 

Ο Κ. ΝΟΥΣΙΟΣ
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος, επισήμανε ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές ούτε απειλή ανθρώπινης ζωής από τους Δήμους, την Πυροσβεστική, το Νοσοκομείο Καρδίτσας και τα Κέντρα Υγείας που είχε επικοινωνία.
«Είμαστε σε επιφυλακή για να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο το επόμενο διάστημα. Ευτυχώς δεν είχαμε συνέπειες στην περιοχή μας. Για οποιαδήποτε βοήθεια ή πληροφορία, ο κόσμος μπορεί να τηλεφωνεί στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και στο τηλ. 2441350102», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης ο οποίος επικοινώνησε και με τους προέδρους των Τοπικών κοινοτήτων του Νομού για να δει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτές.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Νούσιος ενημέρωσε ότι κατά το σεισμό έπεσαν σοβάδες και πέτρες από το κτίριο της παλιάς Ηλεκτρικής στη δημοτική αγορά της Καρδίτσας, χωρίς να αποκλείεται να έχει συμβεί το ίδιο και σε άλλα παλιά κτίρια της περιοχής μας.
* Να σημειωθεί ότι με αποφάσεις όλων των Δημοτικών αρχών, δεν θα λειτουργήσουν την Πέμπτη 4/3/2021 τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μαζί με τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς στο Νομό Καρδίτσας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass