ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ

«Ναι» στον νέο Αναπτυξιακό Οργανισμό Δυτικής Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2021 18:45

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
Απόφαση υπέρ της σκοπιμότητας σύστασης Αναπτυξιακού Οργανισμού Δυτικής Θεσσαλίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4674/2020, έλαβε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων και έτσι ο Δήμος Σοφάδων έγινε ο όγδοος από τους 10 συνολικά εμπλεκόμενους που έχει λάβει θετική απόφαση συμμετοχής στο νέο εγχείρημα.


Στη σχετική εισήγηση του Δημάρχου κ. Θ. Σκάρλου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η ίδρυση ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού στον οποίο θα συμμετέχουν και οι 10 Δήμοι της Δυτικής Θεσσαλίας, θα αποτελέσει την αφετηρία επίλυσης σημαντικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν όλοι οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ, κυρίως στην ωρίμανση κι υλοποίηση έργων με την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Η «παραγωγική δραστηριότητα» του προτεινόμενου Αναπτυξιακού Οργανισμού θα εστιάσει στους παρακάτω άξονες:
Τεχνική Υποστήριξη – Ωρίμανση έργων – Μελέτες – Δημοπρατήσεις
Επιχειρηματικότητα – Επενδύσεις
Ψηφιακός Μετασχηματισμός & Ψηφιακή Διακυβέρνηση
Περιβάλλον – Ποιότητα Ζωής
Άνθρωπος / Κοινωνική Πολιτική
Τουρισμός – Εξωστρέφεια – Πολιτισμός – Αθλητισμός – Εκπαίδευση.

 

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δεν ψήφισε την εισήγηση του Δημάρχου κ. Θ. Σκάρλουο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Χ. Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι ο νέος Οργανισμός είναι στην ουσία η επαναφορά απ’ το «παράθυρο» της πρώην ΤΥΔΚ που καταργήθηκε πριν τον «Καλλικράτη». Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι ο νέος Οργανισμός θα είναι Ανώνυμη Εταιρία και η λειτουργία του θα αποτελέσει την αρχή του τέλους των Αναπτυξιακών Εταιρειών της Δ. Θεσσαλίας (ΑΝΚΑ ΑΕ, ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ, e Trikala). Ο ίδιος δήλωσε πως στη στελέχωσή του δεν θα υπάρχει αξιοκρατία αφού η νέα Εταιρεία θα πραγματοποιεί τις προσλήψεις.
«Όχι» ψήφισε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Η. Στουρνάρας λέγοντας ότι ο νόμος περί Αναπτυξιακών Οργανισμών των ΟΤΑ έρχεται να καλύψει εμμέσως την τραγική έλλειψη προσωπικού στους Δήμους, διευκολύνοντας την ιδιωτικοποίηση δημοτικών Υπηρεσιών και αποτελεί τροχοπέδη στη διενέργεια προσλήψεων απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, από τη στιγμή που θα αναλάβει την υλοποίηση αυτοδιοικητικών έργων και δράσεων.
Ο κ. Σκάρλος αντίκρουσε όλες τις παραπάνω αιτιάσεις υπογραμμίζοντας ότι οι Αναπτυξιακές Εταιρείες της Δ. Θεσσαλίας δεν μπορούσαν να μετεξελιχθούν σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς από το καταστατικό τους. Ακόμη, ο νέος Οργανισμός θα προσλαμβάνει εξειδικευμένα στελέχη από την περιοχή μας που δεν θα είναι μόνιμα, αλλά για να εκτελούν συγκεκριμένα έργα. Επιπλέον, δεν προκαλείται κανένα πρόβλημα στις προσλήψεις προσωπικού των Δήμων που θα γίνονται κανονικά, ενώ θα επωφεληθούν βασικά οι μικροί Δήμοι που σήμερα δεν έχουν ανεπτυγμένο δίκτυο υπηρεσιών σε καθοριστικούς τομείς για την εύρυθμη λειτουργία και επιτέλεση του ρόλου τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass