Δυναμική κινητοποίηση για ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας

Δημοσίευση: 09 Απρ 2021 15:39

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας
Φώτη Καραγιάννη)
Ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή σωματείων και τοπικών φορέων στη δυναμική κινητοποίηση που διοργάνωσε στην Καρδίτσα η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας του Νομού.


Το μήνυμα που στάλθηκε στην κεντρική εξουσία, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Υγείας, είναι ότι μέσα στην εν εξελίξει πανδημία του νέου κορωνοϊού, οι υγειονομικοί, γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό και εργαζόμενοι, μάχονται έχοντας πολύ λίγα «όπλα» στα χέρια τους!
Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, «υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό, απόρροια της εγκατάλειψης του ΕΣΥ τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων, αλλά και των αντιλαϊκών - αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζονται».
Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου μίλησαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής συμβασιούχων υγειονομικών κ. Γ. Αλεξόπουλος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων ιδιωτικού Δικαίου κ. Γ. Παπαδόπουλος, της ΕΟΑΣΚ και του Σωματείου Παραγωγών Κηπευτικών Λαϊκών αγορών κ. Α. Πολυγένης, του Παραρτήματος Καρδίτσας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου κ.κ. Α. Φαλιάγκας και Ρ. Πέτσα, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γραμματέας της ΕΙΝΚΥΝΚ κ. Ε. Γάζος.
Παρέστησαν ακόμη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας κ. Γ. Καπράνας με μέλη του Δ.Σ., εκ μέρους του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ ο κ. Α. Ταξιάρχης, του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Καρδίτσας ο κ. Χ. Μπέλλος, του Τομέα Υγείας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ η πρώην Βουλευτής κ. Χ. Κατσαβριά, του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ ο κ. Β. Αγραφιώτης, κ.α. εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων.
Στην κεντρική τοποθέτηση ο κ. Γάζος μεταξύ άλλων ζήτησε άμεση αύξηση των δαπανών για την υγεία και προσλήψεις διότι «οι υγειονομικοί έχουν φτάσει στα όριά τους αφού δεν μπορούν οι περιορισμένοι αριθμοί σε προσωπικό να εξυπηρετήσουν ούτε τις διαρκείς ούτε τις αυξημένες ανάγκες». Και πρόσθεσε: «οι υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας έχουν «χτυπήσει κόκκινο», με τη μία κλινική μετά την άλλη να κλείνει και να μετατρέπεται για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, αφήνοντας εκτεθειμένους χιλιάδες χρονίως πάσχοντες και ασθενείς άλλων παθήσεων».
ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Αναφερόμενος στις τοπικές μονάδες υγείας και ιδιαίτερα στο Νοσοκομείο Καρδίτσας ο κ. Γάζος χαρακτήρισε «τραγική την κατάσταση» καθώς: «οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών στο Νομό μας μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, την ώρα που τα κενά οργανικών θέσεων είναι δεκάδες από πριν την πανδημία. Οι περισσότερες προσλήψεις που διαφημίζονται αφορούν σε θέσεις γιατρών που είτε είχαν αποχωρήσει είτε έληξε η σύμβασή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 15 γιατροί αλλότριων ειδικοτήτων να μετακινούνται για να καλύψουν τις ανάγκες στο ΤΕΠ COVID. Οι προσλήψεις του υπόλοιπου προσωπικού που έγιναν μέσα στο 2020 μετά βίας κάλυψαν τις αποχωρήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις, ενώ όλοι οι νέοι συνάδελφοι προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου». «Το περιβάλλον στο Νοσοκομείο – δήλωσε με έμφαση - γίνεται ακόμα πιο ασφυκτικό αν αναλογιστούμε ότι το 2012 περικόπηκαν 200 θέσεις εργασίας από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, πράγμα που φρόντισε να διατηρήσει και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Τους αρέσει να κοκορεύονται ότι υπάρχει πληρότητα προσωπικού χωρίς, όμως, να καλύπτονται οι πραγματικές και αυξημένες ανάγκες. Ακόμα πιο δραματική είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας του νομού με τους υπηρετούντες γιατρούς να καλύπτουν μόλις λίγο πάνω από το 20% των θέσεων, ενώ οι νοσηλευτές γίνονται μπαλάκι από τη γραμματειακή υποστήριξη έως την είσοδο, γιατί δεν υπάρχει διοικητικό προσωπικό ούτε για δείγμα. Στις 2 ΤΟΜΥ της πόλης υπάρχει μόνο ένας γιατρός, που είναι πασπαρτού παθολόγος, υπεύθυνος του ΕΟΔΥ, ιχνηλάτηση και ότι άλλο χρειαστεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τις υποδομές. Ο δραματικός περιορισμός της υπόλοιπης λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας του νομού μας σε σχέση με τη φροντίδα των υπόλοιπων ασθενών και των χρονίως πασχόντων είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας και της συνειδητής έλλειψης έργων και σχεδιασμού για να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες».
Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ
ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ
Ο κ. Γάζος έκλεισε την τοποθέτησή του τονίζοντας για την εμβολιαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη:«Ήδη πέρασαν 3 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών και η κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται μόλις λίγο πάνω από το 10%. Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στο νομό μας, τα κέντρα υγείας δεν μπορούν να ανοίξουν άλλες εμβολιαστικές γραμμές γιατί στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού, σε αντίθεση με ό,τι διατυμπάνιζε η κυβέρνηση στην αρχή της χρονιάς για δεκατέσσερα κέντρα με περισσότερες γραμμές εμβολιασμού».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Γάζος κατηγόρησε την κυβέρνηση και για αυταρχισμό λέγοντας: «Τα χειροκροτήματα έδωσαν γρήγορα τη θέση τους σε εισαγγελικές κλήσεις, πειθαρχικές διώξεις, αστυνομοκρατία και καταστολή, εκδικητικές μετακινήσεις ακόμη και απολύσεις υγειονομικών». Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με μεγάλη πορεία με πανό και συνθήματα σε κεντρικούς δρόμους της Καρδίτσας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass