Ο παγετός «έκαψε» δένδρα και πεπόνια

Στις περιοχές Καρδίτσας και Σελλάνων

Δημοσίευση: 13 Απρ 2021 15:13

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
Σημαντικές ζημιές προκάλεσε ο ανοιξιάτικος παγετός του διημέρου 8 και 9 Απριλίου, σε καλλιέργειες πεπονιών στη Δημοτική Ενότητα Σελλάνων και συγκεκριμένα στις Τοπικές Κοινότητες Προαστίου, Καλογριανών και Αγίας Τριάδας του Δήμου Παλαμά.


Η θερμοκρασία περιβάλλοντος αυτή τη χρονική περίοδο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή στους -1 έως και -2 βαθμούς Κελσίου!
Σύμφωνα με ντόπιους παραγωγούς, το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι μεγάλο. Σε πολλά χωράφια μάλιστα που βρίσκονται ψηλότερα στο έδαφος, οι απώλειες φτάνουν και στο 100%!
Επόπτης του ΕΛΓΑ πραγματοποίησε επισκέψεις σε καλλιέργειες της περιοχής για να διαμορφώσει μια πρώτη εικόνα από τις ζημιές, ενώ ο Δήμος Παλαμά έχει ήδη «ανοίξει» κατάλογο για αναγγελίες ζημιών από πληγέντες παραγωγούς. Οι ίδιοι ειδοποιήθηκαν να κρατήσουν μάρτυρες (τιμολόγια σπόρων) για να προβούν σε μεταφύτευση.
Να σημειωθεί ότι στην Δ.Ε. Σελλάνων καλλιεργούνται περίπου 2500 στρέμματα με πεπόνια (γύρω στα 1000 στρέμματα στο Προάστιο και από 500 στρέμματα περίπου σε Καλογριανά και Αγία Τριάδα).
Ζημιές από τον παγετό υπέστησαν ακόμη ελαιώνες και αμπέλια στο στάδιο της βλάστησης στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, κάποια ψυχανθή, αμυγδαλιές, ροδιές και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες οι οποίες ωστόσο στο Νομό μας καλύπτουν μικρές εκτάσεις.
Πάντως, μεγάλες ζημιές ξανά λόγω παγετού είχαμε και στις 25 Μαρτίου και η νέα απότομη πτώση της θερμοκρασίας κάτω από το μηδέν, έδωσε τη «χαριστική βολή» σε πολλές καλλιέργειες.
Την πολύ άσχημη χρονική συγκυρία για τον αγροτικό κόσμο όχι μόνο της Θεσσαλίας, αλλά όλης της χώρας, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που εμφανίστηκαν αναπάντεχα το τελευταίο διάστημα, παραδέχθηκε ο Καρδιτσιώτης αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ν. Δούκας. «Δυστυχώς υπάρχουν πολλές και μεγάλες ζημιές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ο Οργανισμός κάνει ότι μπορεί για να «τρέξει» τις διαδικασίες των εκτιμήσεων και αποζημιώσεων με βάση το νέο πλαίσιο της 100% κάλυψης της κατεστραμμένης παραγωγής που δημιουργήθηκε από τον «Ιανό». Αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη πολλή δουλειά και τις επόμενες ημέρες θα διαμορφώσουμε καλύτερη εικόνα για τα πλήγματα που δέχθηκαν οι αγρότες» υπογράμμισε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass