«Να ληφθούν μέτρα για πληγέντες αγρότες από απανωτές ζημιές παγετού»

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

Δημοσίευση: 14 Απρ 2021 16:50

«Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκονται οι αγρότες του νομού Λάρισας, καθώς έχουν δεχθεί απανωτά χτυπήματα στις παραγωγές τους από διαδοχικούς παγετούς.

Οι καλλιέργειές τους, ειδικά οι μόνιμες, όπως οπωροφόρα και αμπέλια, έχουν υποστεί σημαντικότατες ζημιές και πλέον εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Πολιτεία και τον ΕΛΓΑ». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με την οποία ζητά την επίσπευση των διαδικασιών αποζημιώσεων και την εξέταση λήψης δέσμης μέτρων στήριξης των πληγέντων αγροτών.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «η “Μήδεια” τον Φεβρουάριο (17-18/2) και τρεις στη σειρά παγετοί τον Μάρτιο (3/3, 12/3 και 26/3) έπληξαν τη φυτική παραγωγή, αλλά η “χαριστική βολή”, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, ήταν ο πρόσφατος όψιμος παγετός. Προκλήθηκαν, ζημιές στα πρωιμανθή αμύγδαλα, στις πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών από τη “Μήδεια’ και τους πρώτους παγετούς του Μαρτίου, ζημιές στα υπόλοιπα οπωροφόρα από τον παγετό της 26ης Μαρτίου και εκτενείς ζημιές σε αμπέλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, αχλάδια, άλλα και καρπούζια, πεπόνια και βιομηχανική ντομάτα, που φυτεύτηκαν αυτήν την περίοδο, από τον παγετό της 9ης Απριλίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγρότες ζητούν εκτός από την άμεση ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ, το προσωπικό του οποίου ήδη κάνει τις απαραίτητες επισημάνσεις που αφορούν τις ζημιές, να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Να γίνουν έγκαιρα και δίκαια οι εκτιμήσεις, με ενίσχυση του ΕΛΓΑ με επαρκές προσωπικό και να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις, αφού για πολλούς αγρότες υφίσταται θέμα επιβίωσης. Επιπροσθέτως, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω κορονοϊού, άλλα και του γεγονότος ότι η καλλιεργητική περίοδος είναι ακόμη στην αρχή και τα καλλιεργητικά έξοδα θα πρέπει να συνεχιστούν χωρίς να αναμένονται έσοδα, ζητούν να υπάρξει δέσμη μέτρων που θα τους ανακουφίσει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να διεκπεραιωθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες της εκτίμησης των ζημιών και των αποζημιώσεων;
2. Εξετάζετε δέσμη μέτρων, που θα διευκολύνουν τους πληγέντες αγρότες στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που θα βρεθούν λόγω απώλειας εσόδων από τις ζημιές που προκάλεσαν οι διαδοχικοί παγετοί στις καλλιέργειές τους;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass