Δέσμευση Μητσοτάκη για δίκαιες αποζημιώσεις

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ -ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΒΟΡΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΣΕΑ

Δημοσίευση: 22 Απρ 2021 16:01

«Η συζήτηση του σχεδίου νόμου είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς αυτές τις μέρες υπάρχει έντονη αναστάτωση στους αγρότες της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας από τις ζημιές που προκάλεσαν οι απανωτοί παγετοί.

Βαθύ είναι το αποτύπωμα του παγετού στην εκλογική περιφέρεια της Λάρισας, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ στην Εθνική Αντιπροσωπεία». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση».
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι τέκνο της ανάγκης, όπως θα έλεγε και ο ποιητής, ως απότοκο του πρόσφατου μεσογειακού κυκλώνα του ‘Ιανού’, που χτύπησε ανελέητα την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα. Οι ζημιές που άφησε στο πέρασμά του επέβαλαν την αλλαγή των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που καταβάλλονται οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, τα άλλοτε ΠΣΕΑ, στο άκουσμα των οποίων, κύριε Υπουργέ, οι αγρότες δικαίως εξοργίζονται. Λέω ‘δικαίως’, διότι ακόμη και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, είναι απλήρωτοι αγρότες για ζημιές που υπέστησαν το 2017. Είναι, λοιπόν, αναμφίβολα θετική η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία για την κρατική αρωγή σε επιχειρήσεις και φορείς που πλήττονται από θεομηνίες. Η εμπειρία του ‘Ιανού’ υπήρξε διδακτική. Κατά κοινή ομολογία, η πολιτεία επέδειξε τάχιστα, γρήγορα αντανακλαστικά, γεγονός που αναγνώρισε και ο εκπρόσωπος των αγροτών από τα Φάρσαλα κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή. Σήμερα, το πρότυπο του «Ιανού» γίνεται μπούσουλας, παίρνει τη μορφή νόμου για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστροφών. Επισπεύδονται εκτιμήσεις και αποζημιώσεις, ενώ καθιερώνεται προκαταβολή, πάγιο αίτημα των αγροτών και για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Θέλω να επικροτήσω, επίσης, την καθιέρωση αποζημιώσεων και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κάτι που δεν συνέβαινε έως σήμερα με τις ενισχύσεις των ΠΣΕΑ. Ευχής έργο θα ήταν, κύριε Υπουργέ, οι αποζημιώσεις αυτές να μην περιορίζονται στο 50% που προβλέπεται στον νόμο, αλλά να ανέλθουν στο 100%, όπως στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και αυτοί υποβάλλονται σε όλες τις δαπάνες και τα έξοδα για την καλλιέργειά τους, η οποία και ασφαλίζεται στον ΕΛΓΑ.
Οι πρόσφατες ζημιές απο τον παγετό
Οι ζημιές σε δενδρώδεις -και όχι μόνο- καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, των Τεμπών, της Ελασσόνας, της Αγιάς, των Φαρσάλων και του Κιλελέρ είναι τεράστιες, αγγίζοντας το 100% από τη χαριστική βολή του παγετού της 9ης και 10ης Απριλίου. Οι ζημιές αυτές βεβαίως καλύπτονται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ και θα αποζημιωθούν γρήγορα και δίκαια, όπως δεσμεύτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε, επί των ημερών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε η θεσμοθετημένη κρατική ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ με 30 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, καταργήθηκε η τμηματική καταβολή των αποζημιώσεων που καθιερώθηκε επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πλέον οι αποζημιώσεις δίνονται εφάπαξ στο 100%.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass