Λεύκωμα - θησαυρός για τα «Ιστορικά Αγραφα»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ. ΤΣΙΑΡΑ *ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ, ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ, ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2021 17:45

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Είκοσι και πλέον έτη από την πρώτη καλαίσθητη έκδοση του Λευκώματος «Άγραφα - Εκκλησίες - Αρχαιολογικοί Χώροι - Παραδοσιακά Κτίσματα» η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών Ν. Καρδίτσας με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Leader, προχώρησε στην επανέκδοση του βιβλίου «Τα ιστορικά Άγραφα - Εκκλησίες - Μοναστήρια - Αρχαιότητες - Πετρογέφυρα - Φυσικό Περιβάλλον - Ιστορικό Πανόραμα».


Η επίσημη παρουσίαση έγινε μέσω συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο Καρδίτσας, όπου συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ε.Α.Χ. κ. Β. Τσαντήλας, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων π. Μητροφάνης, ο βουλευτής και υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρας, ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΑΝ.ΚΑ. (υλοποιεί το Leader) κ. Β. Τσιάκος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Ν. Καραγιάννης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κ. Ζυγογιάννης, ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μ. Στεργιόπουλος, ο επί τιμή έφορος Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ κ. Λ. Χατζηαγγελάκης, μέλη του Δ.Σ. της Ε.Α.Χ. και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και Σαρακατσαναίων της περιοχής, αφού παράλληλα παρουσιάστηκε και πόνημα του Επ. Φραγγίστα με τίτλο «Βίος Κατσαντώνη» για τον γνωστό πολέμαρχο του 1821.

Ο Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ
Στη σχετική τοποθέτησή του ο Υπουργός εστίασε στο γεγονός της έκδοσης του νέου εμπλουτισμένου λευκώματος για τα ιστορικά Άγραφα σε δύο άξονες... «Ο πρώτος -επισήμανε- αφορά στην Ε.Α.Χ. η οποία έχει έναν ουσιαστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια αναδεικνύοντας ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία τα οποία συνδέονται απολύτως με την περιοχή των Αγράφων. Είναι σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι εξακολουθούν ακόμη και σήμερα -σε πείσμα των ημερών και σε αντίθεση με αυτό που συνήθως μια πολυπολιτισμική κοινωνία μας ωθεί να κάνουμε- να επιδεικνύουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και διάθεση να αναδείξουν συγκεκριμένα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία του τόπου μας. Νομίζω ότι η Καρδίτσα είναι εξόχως κερδισμένη, όχι μόνο μέσω της σημερινής παρουσίασης του λευκώματος που προφανώς έχει τη δικιά του μεγάλη αξία, αλλά επειδή στην τοπική κοινωνία υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πρωτοπορούν».
«Το δεύτερο στοιχείο -πρόσθεσε- που πρέπει να αναδείξουμε είναι η ουσιαστική σημασία των Αγράφων κατά την περίοδο κυρίως της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, μιας και η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξή της. Τα Άγραφα είναι ένας ιδιαίτερος τόπος. Μαζί με άλλες περιοχές της Ελλάδος είχαν καταφέρει να διατηρήσουν άσβεστη τη «φλόγα» της Επανάστασης κι αυτό το ξέρουμε όλοι. Τα Άγραφα είναι η γενέτειρα γη μεγάλων πνευματικών και θρησκευτικών ηγετών. Είναι η γενέτειρα γη ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι ο χώρος που κράτησε ζωντανή την ιδέα του ελεύθερου Ελληνικού Έθνους. Κι αυτό δίνει μια ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην περιοχή μας, μια αν θέλετε, μεγαλύτερη αξία στη σημερινή ημέρα που παρουσιάζουμε αυτό το καινούργιο ιστορικό λεύκωμα».
Κλείνοντας ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε: «Δεν έχουμε απλά ένα ακόμα βιβλίο στη συλλογή μας που παρουσιάζει τις ιδιαίτερες πτυχές της περιοχής των Αγράφων. Μπορούμε μέσα από αυτήν την πνευματική αναφορά, να συμβάλλουμε στον φετινό εορτασμό της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αποτίοντας αυτόν τον ελάχιστο φόρο τιμής που οφείλει κάθε εξελιγμένη κοινωνία στους ανθρώπους που πολέμησαν, έδωσαν τη ζωή τους, για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα μεγαλύτερα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ
Αναλυτική αναφορά στο ιστορικό λεύκωμα 144 σελίδων έκανε ο κ. Χατζηαγγελάκης, καθώς ασχολήθηκε επισταμένα με το περιεχόμενό του, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
«Ύστερα από πολυετή εργασία, κατά την οποία αξιοποιήθηκε ποικίλο υλικό, όπως επιστημονικές εργασίες, άρθρα εφημερίδων και περιοδικών, μονογραφίες και διαδικτυακές πηγές, μας προσφέρεται ένα έργο στο οποίο δίνονται με πληρότητα σημαντικά στοιχεία γνώσης για την ιστορία, τους κοινωνικούς αγώνες των κατοίκων των Αγραφιώτικων χωριών. Είναι μία πολύ χρήσιμη εργασία για όλους εμάς που ασχολούμαστε με την έρευνα και τη μελέτη της τοπικής και γενικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας, αλλά εξίσου και για κάθε έναν και κυρίως νεότερο πολίτη, που ενδιαφέρεται και αναζητά πνευματική τροφή σε όσα συνέβησαν στον χώρο των Αγράφων από την προϊστορική ως τη σύγχρονη εποχή. Πρόκειται για ένα έργο που απαίτησε πολύχρονη ενασχόληση, συστηματική εργασία και αξιοποίηση πολλών και διαφορετικών πηγών, καθώς και αξιοποίηση τοπικών ιστορικών, αξιοποίηση γραπτών, αλλά ακόμη και προφορικών μαρτυριών, με σημειώσεις και σχετική βιβλιογραφία. Στο βιβλίο παρουσιάζονται αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά αρχαιολογικά ευρήματα, ναοί και φημισμένα μοναστήρια, ξυλόγλυπτα τέμπλα, θρησκευτικά κειμήλια, πετρόκτιστα τοξωτά γεφύρια, λαογραφικά μουσεία, σπουδαίο φωτογραφικό υλικό από τα Ανταμώματα και τα Συνέδρια των κατοίκων των Αγράφων. Αναδεικνύονται ιστορικά πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη της αγραφιώτικης γης. Ανθρώπους που πραγματοποίησαν αξιοσημείωτα έργα, επιστήμονες που διακρίθηκαν στα γράμματα, καλλιτέχνες που αναδείχτηκαν για το έργο τους και κόσμησαν το περιβάλλον. Μέσα από τη συστηματική εργασία μαθαίνουμε στοιχεία που εμβαθύνουν σε μη εύκολα προσιτές πληροφορίες και άγνωστα σε πολλούς στοιχεία σχετικά με την ιδιότητα, τη δράση τους. Δεν πρέπει να διαφεύγει από τη μνήμη μας ότι στον χώρο των Αγράφων, της Δολοπίας, της Αθαμανίας, όπως και όλης της Θεσσαλίας, από τα προϊστορικά χρόνια έως τους κλασικούς, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς, βυζαντινούς και οθωμανικούς χρόνους συνέβησαν σειρά από πολεμικές επιχειρήσεις, λεηλασίες και καταστροφές. Είναι βέβαιο ότι και τούτη η εμπλουτισμένη επανέκδοση του βιβλίου θα σημειώσει αναγνώριση και επιτυχία στην κυκλοφορία του, καθώς έχει δημιουργηθεί με επιμέλεια, φροντίδα, έγνοια και εν τέλει αγάπη για την πορεία του τόπου αυτού»!

(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass