«Ιανός Νο 2» στην Καρδίτσα

Ολοκληρωτική καταστροφή καλλιεργειών από χαλαζόπτωση, ενώ ανεμοθύελλα ξήλωσε ποιμνιοστάσια και θερμοκήπια - Αμεσες εκτιμήσεις ζητούν οι παραγωγοί

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2021 15:54

Ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή που προκάλεσε σε καλλιέργειες η χαλαζόπτωση που έπληξε την περασμένη Κυριακή, περιοχές των Δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων και Παλαμά, ενώ η ανεμοθύελλα προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε υποδομές κτηνοτροφικών

μονάδων, θερμοκηπίων αλλά και σκεπές σπιτιών οδηγώντας σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφους.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις 60.000 στρέμματα καλλιεργειών (βαμβάκι, καλαμπόκι κ.ά.) υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, με τους αγρότες να ζητούν έγκαιρα, δίκαιες αποζημιώσεις με δεδομένο ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια επανασποράς.
Αναλυτικότερα, τις περιοχές του Δήμου Σοφάδων που επλήγησαν το απόγευμα της Κυριακής από έντονη χαλαζόπτωση και σφοδρή ανεμοθύελλα επισκέφτηκε εκ νέου κλιμάκιο της Δημοτικής Αρχής, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κ. Νούσιου και του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Δημ. Κωστή.
Η αυτοψία ανέδειξε την έκταση, αλλά και το μέγεθος της καταστροφής, που σε πολλές περιπτώσεις ανέρχεται στο 100%.
Εκτιμάται ότι έχουν πληγεί περισσότερα από 2.0000 στρέμματα βαμβακιού, καπνού, βιομηχανικής τομάτας, πιπεριάς, σιτηρών καλαμποκιού, καθώς και θερμοκηπιακές και σταβλικές εγκαταστάσεις. Μεγάλες ζημιές έως και ολοκληρωτική καταστροφή καταγράφονται στο Καρποχώρι, στην Αγία Παρασκευή, στην Άμπελο, στο Δασοχώρι, στο Μελισσοχώρι, στους Σοφάδες και στο Λουτρό. Στην ΤΚ Καρποχωρίου ζημιές υπέστησαν σχεδόν το 85% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Στους επιτόπιους ελέγχους συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Παν. Κεφαλάς, Θώμη Καφάση - Δεδιλιάρη, Αθ. Σαμαράς και Ιωάννης Κουτσομηλιάς. Ενημέρωσαν τους παραγωγούς ότι από την πρώτη στιγμή κινήθηκε η διαδικασία και σήμερα Τρίτη αναμένονται στην περιοχή κλιμάκια του ΕΛΓΑ, ενώ θα γίνει και η σχετική αναγγελία προκειμένου οι πληγέντες να υποβάλουν δηλώσεις.
Ηδη άλλωστε, λίγα λεπτά μετά την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων ο δήμαρχος Θάνος Σκάρλος επικοινώνησε με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ, ώστε οι διαδικασίες να είναι άμεσες χωρίς καμιά απολύτως χρονοτριβή.
Μετά την αυτοψία σε δήλωσή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παν. Κεφαλάς σημειώνει:
«Δυστυχώς οι παραγωγοί μετά το ολοκληρωτικό χτύπημα του «Ιανού», βιώνουν άλλη μια εκτεταμένη καταστροφή και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσιμη για τις καλλιέργειες. Οι αγρότες πρέπει να στηριχθούν. Ειδικά όταν πρόκειται για τέτοιου μεγέθους καταστροφές η αντίδραση της Πολιτείας οφείλει να είναι τάχιστη. Αυτό που απαιτούμε είναι οι εκτιμήσεις να είναι άμεσες και πάνω από όλα αντικειμενικές και οι αποζημιώσεις δίκαιες και να δοθούν γρήγορα στους παραγωγούς. Αλλιώς, σε μια χρονιά που φαινόταν ευοίωνη, υπάρχει ορατός κίνδυνος αγρότες να μην μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα».
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΩΤΣΟΥ
- ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ
Ο βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ, Γιώργος Κωτσός χθες το πρωί πραγματοποίησε επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που διαδραματίστηκαν στον νομό Καρδίτσας, προκειμένου να εξακριβώσει το μέγεθος των καταστροφών. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ο κ. Κωτσός πραγματοποίησε συναντήσεις με παραγωγούς των περιοχών, με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΤΟΕΒ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων ο κ. Κωτσός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Αντρέα Λυκουρέντζο, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με το μεγάλης έντασης μπουρίνι και τη χαλαζόπτωση που σάρωσε τις περιοχές του νομού Καρδίτσας το απόγευμα της Κυριακής και τις καταστροφές που υπέστησαν σε καλλιέργειες και σε σπίτια, πολίτες και αγρότες του Δήμου Παλαμά, Σοφάδων και Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, 60.000 στρέμματα υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή. Το ίδιο συνέβη και για αρκετές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες υπέστησαν σοβαρότατες ζημίες.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κωτσός δήλωσε πως «το μεγάλης έντασης μπουρίνι και η χαλαζόπτωση που χτύπησε τον νομό Καρδίτσας την Κυριακή 20.06.2021, προκάλεσε μεγάλες ζημιές και σε ορισμένες περιοχές, οι καταστροφές ήταν ολοκληρωτικές. Επικοινώνησα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Αντρέα Λυκουρέντζο προκείμενου να δράσουμε άμεσα και να διασφαλιστεί ότι οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα βγουν άμεσα έτσι ώστε να πράξουν τους απαραίτητους διαγνωστικούς ελέγχους και να αποζημιωθούν τάχιστα οι πληγέντες αγρότες. Είναι χρέος μας να στηρίξουμε τους αγρότες και ιδιαίτερα στον νομό Καρδίτσας, οι οποίοι βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι, καθώς πλήττονται από αλλεπάλληλες καταστροφές».
80 ΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε προχθές στον νομό Καρδίτσας ήταν πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας δέχτηκε περισσότερες από 80 κλήσεις για παροχή βοήθειας, οι οποίες αφορούσαν κυρίες κοπές δένδρων. Από τις πτώσεις δένδρων έγινε διακοπή κυκλοφορίας σε διάφορα σημεία του δημοτικού και περιφερειακού οδικού δικτύου, ενώ πολλά δένδρα έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε περιοχές εντός και εκτός του Δήμου Καρδίτσας. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ενήργησαν αρκετά συνεργεία της Π.Υ. Καρδίτσας έχοντας τη συνδρομή πυροσβεστών και από άλλες περιοχές, ενώ προβλήματα -μικρότερης έκτασης- από κοπές δέντρων καταγράφηκαν σε Τρίκαλα, Ελασσόνα και Λάρισα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass