«Ο Γ. Καραϊσκάκης και η εποχή του»

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΟ ΜΟΥΖΑΚΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2021 17:36

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας)
Με κάθε επισημότητα ξεκίνησε, το απόγευμα της Τρίτης 29 Ιουνίου στο ξενοδοχείο «Mouzaki Palace», το Συνέδριο με θέμα «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του» που οργανώνουν, έως 1 Ιουλίου, ο Δήμος Μουζακίου και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και έχει την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, όπως επίσης και της εταιρείας ΘΕΟΝΗ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας ο οποίος, στον χαιρετισμό του, έδωσε έμφαση στη δυναμική και έντονη προσωπικότητα του Γεώργιου Καραϊσκάκη σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Είναι μια προσωπικότητα που δικαιούται την προσοχή μας και αυτό το Συνέδριο που διεξάγεται στον τόπο που τον γέννησε, και αυτό έχει τη δική του αξία, στρέφει τα φώτα πάνω του και φωτίζει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα και της δράσης του».
Προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου, της βουλευτού Καρδίτσας κ. Ασημίνας Σκόνδρα, η οποία εκπροσώπησε την Ελληνική Βουλή, του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κώστα Νούσιου, του δημάρχου Μουζακίου κ. Φάνη Στάθη και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιόπουλου.
Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Δρ. Αντώνης Αντωνίου έθεσε τους στόχους τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το συνέδριο έχει ως στόχο να αναδείξει πτυχές της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και των επιδράσεών τους στην νεοελληνική κοινωνία που είτε δεν έχουν ερευνηθεί είτε υπάρχει η ανάγκη βελτίωσης ή επαναδιατύπωσης θέσεων και ερωτημάτων γύρω από αυτά. Επιδίωξή μας είναι η ερμηνεία υπό το πρίσμα σύγχρονων ερμηνευτικών εργαλείων που υιοθετεί η ιστορική έρευνα. Επίκεντρο του προβληματισμού μας η δράση ενός από τους μεγαλύτερους ήρωες της επανάστασης του 1821. Οι προσλήψεις της μνήμης του στην νεοελληνική κοινωνία και οι ανασημασιοδοτήσεις της  περιλαμβάνονται στις θεματικές του συνεδρίου. Θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να ενταχθεί στην προβληματική του συνεδρίου και η επίδρασή της μορφής του Καραϊσκάκη όχι μόνο στην νεοελληνική κοινωνία γενικά αλλά και στην τοπική πολιτιστική ταυτότητα. Γι’ αυτό δώσαμε τον λόγο και σε ερευνητές οι οποίοι λειτουργούν έξω από θεσμούς κινούμενοι από προσωπική αγάπη και πάθος για την τοπική ιστορία. Η ιστορική αναζήτηση γύρω από την ζωή της πολυσχιδούς προσωπικότητας του Γεωργίου Καραϊσκάκη ενός διαπρεπούς τέκνου της εποχής του, μιας εποχής μετάβασης που ατσαλώθηκε μέσα από τις ποικίλες πιέσεις και προκαταλήψεις που υφίστατο μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι ο προβληματισμός του συνεδρίου θα οδηγήσει σε μια κριτική βιογραφία του Καραϊσκάκη μια μελέτη που να αναδεικνύει τις τομές και τις συνήθειες του βίου του και την νοοτροπία των ανδρών που σήκωσαν τα όπλα ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Ανδρών που κινήθηκαν όχι αβασάνιστα μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας δρώντας στο μεταίχμιο μιας εποχής και μέσα από το μέγεθος και την σκληρότητα της σύγκρουσης μετεξελίχθηκαν και έπαιξαν ένα σημαντικό εθνικό ρόλο».
Ακολούθησαν οι τρεις πρώτες εισηγήσεις από τις 46 συνολικά που περιλαμβάνει το Συνέδριο. Την Τετάρτη 30 Ιουνίου (δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου) το πρόγραμμα περιλαμβάνει 23 εισηγήσεις (πρωινή και απογευματινή Συνεδρία) και σήμερα Πέμπτη 1η Ιουλίου θα ακολουθήσουν όλες οι υπόλοιπες και στις 20:40 θα γίνει ο Απολογισμός των εργασιών από τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής Δρ. Αντώνη Αντωνίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass