Κάλεσμα για συνεργασίες, «βολές» κατά Μητσοτάκη

Ο ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, κ. ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2021 19:10

Του Κώστα Γκιάστα

Δύο βασικούς άξονες περιελάμβανε η χθεσινή τοποθέτηση του τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστα Ζαχαριάδη, από την πόλη της Λάρισας όπου και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Περιφερειακή Ενότητα. Πλαισιωμένος από τον συντονιστή γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής, κ. Βασίλη Ζωγράφο, αλλά και από την αναπληρώτρια συντονίστρια, κ. Μαρία Λυροπούλου, εξήγησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει κάλεσμα για συζήτηση και συνεργασία «με όσους θέλουν, αντέχουν και μπορούν», διευκρινίζοντας ωστόσο πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι για κομματικές σημαίες και ταμπέλες, αλλά για όποιον επιθυμεί να γίνει μέρος της δημιουργίας ενός αριστερού μετώπου που θα κερδίσει τη δεξιά.
Παράλληλα όμως ο κ. Ζαχαριάδης έβαλε κατά του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, κυρίως για τα όσα έχει πράξει μέχρι στιγμής στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, όπως και για τον εκλογικό νόμο. Χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε πως το τελευταίο πρόκειται περί ενός λάκκου στον οποίο θα πέσουν οι ίδιοι μέσα που τον έφτιαξαν.
Πιο αναλυτικά:
Στην αρχική του τοποθέτηση και με αφορμή την επίσκεψή του σε σεισμόπληκτους Δήμους της Π.Ε. Λάρισας είπε πως: «Τα φώτα των κεντρικών media μπορεί να έχουν αποσυρθεί από τις σεισμόπληκτες περιοχές, όμως το πρόβλημα παραμένει» και το γενίκευσε ως εξής: «Υπήρξαν κατά την προηγούμενη περίοδο κάποιες έκτακτες επιδοτήσεις, δυστυχώς όμως η αυτοδιοίκηση δυσκολεύεται πολύ και χρειάζεται ενίσχυση. Καλό θα είναι στο Υπουργείο Εσωτερικών να ακούνε περισσότερο τις φωνές των δημάρχων και τη φωνή της ΚΕΔΕ. Να μην τους απαξιώνουν».
Για τον νέο εκλογικό νόμο είπε: «Στις εκλογές του 2023 θέλουμε να πάμε διαφορετικά, δεν θα ακολουθήσουμε την παραδοσιακή τακτική του παλιού πολιτικού κόσμου και των χρισμάτων. Θα ακούσουμε τις τοπικές κοινωνίες και η πολιτική κατεύθυνση που θα δώσουμε σαν κόμμα θα είναι να μπορέσουμε να ευνοήσουμε τα προοδευτικά ψηφοδέλτια με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά.
Θα πάμε από τις τοπικές κοινωνίες προς το κέντρο. Θα είμαστε περισσότερο για να ακούμε τους προοδευτικούς αυτοδιοικητικούς. Να ακούμε τα μηνύματα και να τα συνδέουμε με αυτά που συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πιστεύω πως όποιος στήνει παγίδες στον πολιτικό του αντίπαλο στο τέλος πέφτει ο ίδιος μέσα. Νομίζω πως ο Νόμος Βορίδη - Πέτσα δίνει μια ευκαιρία για ευρείες προοδευτικές συσπειρώσεις, οι οποίες μπορούν να διεκδικήσουν την πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο. Η ρύθμιση του Νόμου Βορίδη-Πέτσα είναι αντιδημοκρατική και αντιευρωπαϊκή και πρέπει να αλλάξει από μια προοδευτική κυβέρνηση».
Για την πανδημία και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, αλλά και τη στάση ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Η Κυβέρνηση γνώριζε πως στο θέμα της υγειονομικής κρίσης θα είχε την αμέριστη πολιτική στήριξη για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία» αναφέροντας όλα όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτήν την κατεύθυνση.
«Ο κ. Μητσοτάκης ήξερε και έβλεπε πως είχε στήριξη. Αυτό που θέλει όμως ο κ. Μητσοτάκης είναι βουβή αντιπολίτευση. Όπως με την άθλια λίστα Πέτσα για να μη μιλάει κανείς. Καθόταν μπροστά σ' έναν καθρέπτη ως Μωυσής που νίκησε την πανδημία το προηγούμενο καλοκαίρι και ήθελε να μη λέει κανείς τίποτα».
Αναφέρθηκε ακόμα στον τρόπο που άνοιξαν τα σχολεία. «Αν θέλει συναίνεση θα την έχει, αλλά χάρες δεν θα κάνουμε σε θέματα δημόσιας υγείας και παραβίασης μέτρων από τους ίδιους» και ολοκλήρωσε σχετικά με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ: «Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη είναι μικροκομματικές, πολιτικά μειωτικές και μικρόψυχες. Προσπαθεί εκ των προτέρων να φορτώσει στην αντιπολίτευση τις δικές του αποτυχίες και αστοχίες.
Για το ζήτημα των εμβολιασμών και τη στάση ΣΥΡΖΙΑ ανέφερε ότι: «Προτείνουμε από την πρώτη στιγμή σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν. Θεωρούμε πως είναι ύψιστη πράξη ατομικής και κοινωνικής υπευθυνότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Τα εμβόλια είναι ένα σπουδαίο εργαλείο, όχι το μόνο, για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την πανδημία. Ιδίως τώρα που καταγράφεται η επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα». Εμείς επιμένουμε να λέμε στους πολίτες πως αν δεν εμβολιαστούν δεν είναι ασφαλείς. Από εκεί και πέρα η Πολιτεία πρέπει να εξαντλήσει τη διαδικασία της πειθούς για να μπορέσει να έχει το πιο θετικό αποτέλεσμα».
Για τις συνεργασίες και συσπειρώσεις γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως είπε αυτές θα γίνουν: «Με όσους θέλουν, αντέχουν και μπορούν. Η πρότασή μας δεν είναι για τις κομματικές σημαίες και ταμπέλες. Εμείς τους θέλουμε όλους. Παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με έξι υποενότητες. Δεν θεωρούμε πως είναι ευαγγέλιο, αλλά είναι μια βάση για να συζητήσουμε για τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιον επιθυμεί να φτιάξει ένα πλατύ μέτωπο και σ' αυτήν τη συζήτηση δεν προσερχόμαστε ούτε με κάποια αίσθηση απόλυτης επάρκειας, ούτε με κάποια αίσθηση ηγεμονισμού. Γνωρίζουμε πως από το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της ευρείας προοδευτικής παράταξης. Είναι η πρώτη επιλογή των ιστορικών ψηφοφόρων της αριστεράς, της κεντροαριστεράς και του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου και αυτό βάζει το ζήτημα της ευθύνης, της συγκρότησης μιας ευρύτερα δημοκρατικά συμμαχίας για να ηττηθεί η δεξιά».
Για το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη φορά... αριστερά: «Είναι ένα ωραίο σύνθημα το δεύτερη φορά αριστερά. Ωστόσο εγώ θα το διεύρυνα λιγάκι. Να συσπειρωθούν οι ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, να φύγει η δεξιά και να ανοίξουν νέοι δρόμοι δημοκρατικοί. Για να μπει η χώρα σ' ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μονοπάτι.
Αυτό που διαπιστώνουμε δύο χρόνια μετά τη νίκη Μητσοτάκη, είναι πως υπάρχει κραυγαλέα διάψευση προσδοκιών. Άλλα έλεγε και άλλα ζουν οι πολίτες», για να φέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την τιμή του οικιακού ρεύματος και την αύξησή του.
Για την πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συγκρίνοντάς το με την ελληνική Κυβέρνηση τόνισε πως: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως αν δεν βρίσκετε εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις σας, να τους πληρώσετε περισσότερο και θα βρείτε. Είπε πως τις σύγχρονες ΗΠΑ δεν τις έφτιαξαν Wall Street και χαρτογιακάδες με τα λευκά κολάρα, αλλά η μεσαία τάξη και τα συνδικάτα. Μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να επαναλάβει αυτά που λέει ο Μπάιντεν από βήματος Βουλής. Όχι μόνο γιατί δεν τα πιστεύει, αλλά γιατί ο κ. Μητσοτάκης εκτελεί παραγγελίες όπως και οι υπουργοί του, από επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να αξιοποιήσουν την πανδημία και το οικονομικό σκέλος της κρίσης ως ευκαιρία για αντικοινωνική αναδιάταξη της καθημερινότητας των πολιτών» κατέληξε ο κ. Ζαχαριάδης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass