ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ:

Μελέτες για παρεμβάσεις αποκατάστασης ζημιών από «Ιανό»

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2021 19:02

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου αποφάσισε τη διάθεση πιστώσεων για την εκπόνηση μελετών που θα αφορούν παρεμβάσεις αποκατάστασης ζημιών στην Τοπική Κοινότητα Οξυάς και για αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στη θέση «Συκιά» Βατσουνιάς που προκάλεσε ο «Ιανός».


Οι προϋπολογισμοί είναι 90.000 ευρώ για την Οξυά και 120.000 ευρώ αντίστοιχα για τη Βατσουνιά.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος κ. Φάνης Στάθης, οι μελέτες θα γίνουν με απευθείας αναθέσεις λόγω του έκτακτου χαρακτήρα των απαραίτητων έργων, με βάση βέβαια τη σχετική νομοθεσία για να απομακρυνθεί, όπου απαιτείται, ο μεγάλος όγκος των φερτών υλών που έχει συσσωρευτεί στην κοίτη των ρεμάτων για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρικών φαινομένων στους οικισμούς.
Αυτά ωστόσο (μελέτες - έργα) αποτελούν μικρό μέρος των συνολικών παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στις συγκεκριμένες περιοχές.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο στην Οξυά, η οποία έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, οι μελέτες και τα έργα που πρέπει να γίνουν στο μέλλον ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ σε σύνολο 50 εκατ. ευρώ των τεχνικών δελτίων που έχει καταθέσει για όλο τον Δήμο η Δημοτική Αρχή.
Σε παρέμβασή της η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Π. Ντούρβα εξέφρασε για άλλη μια φορά τη διαμαρτυρία της για τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων που έχει επιλέξει η Δημοτική Αρχή, σε ό,τι αφορά στις μελέτες και στα έργα, με το επιχείρημα του έκτακτου χαρακτήρα τους.
Επισήμανε πως είναι ιδιαίτερα υψηλά τα ποσά που διατίθενται για μελέτες τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα μείωσής τους. Όπως είπε, θα πρέπει να γίνονται δημοπρασίες για να μπορεί ο Δήμος να επωφελείται από τις μεγάλες εκπτώσεις που δίνονται σε αυτές τις διαδικασίες και μπορεί να φτάσουν μέχρι και στο 50% του προϋπολογισμού του κάθε έργου, ή της εκάστοτε μελέτης.
Την άποψη αυτή ενίσχυσε και ο αντιπρόεδρος του σώματος κ. Γ. Καραβίδας υπογραμμίζοντας ότι τέτοια εποχή, 10 μήνες μετά τον «Ιανό», θα έπρεπε να εκτελούνται τα αναγκαία έργα αποκατάστασης και όχι να λαμβάνονται αποφάσεις για χρηματοδότηση μελετών. Τόνισε δε πως η Διοίκηση του Δήμου έχει αργήσει πάρα πολύ σε αυτήν τη διαδικασία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου, στην ίδια συνεδρίαση, έλαβε απόφαση και για την κατανομή του 1 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν πρόσφατα για την ενίσχυση του Ιανό-πληκτου Δήμου.
Συγκεκριμένα κατανέμονται:
* Για αποκατάστασης κοινόχρηστων χώρων από θεομηνία, 250.000 ευρώ.
* Για σύνταξη μελετών παρεμβάσεων αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων από τις καταστροφές του «Ιανού», 250.000 ευρώ.
* Για μίσθωση μηχανημάτων σχετικά με αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων λόγω «Ιανού» 250.000 ευρώ.
* Για αποκατάσταση οδικού δικτύου 200.000 ευρώ.
* Για προμήθεια αδρανών υλικών προς αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, 50.000 ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass