«Ο Δήμος κινείται με ταχύτητα αραμπά»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΡΗ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2022 15:20

«Προϋπολογισμό χωρίς προοπτική», χαρακτηρίζει τον κατατεθέντα και ψηφισθέντα από την πλειοψηφία του Δήμου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Άρης Καραχάλιος, ο οποίος σε ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:


«Σε μία αρνητική συγκυρία για τον τόπο μας από την πανδημία Covid-19 και τη θεομηνία «Ιανός», η διοίκηση του Δήμου Φαρσάλων υιοθετώντας φοβική συμπεριφορά έναντι παντός πολίτη, που είναι ημέτερος ή παρατρεχάμενος και κινούμενη με διαθέσεις κρυψίνοιας και καχυποψίας, με αντιδημοκρατικό και εκτός εποχής τρόπο, αρνείται να φέρει για συζήτηση τα μεγάλα θέματα που ανέκυψαν στον τόπο, αρνείται τη συνεργασία.
Συνέπεια να ελλείπει ο δημοκρατικός προγραμματισμός για ουσιαστική αποκατάσταση των ζημιών και ιεράρχηση των αναγκαίων υποδομών, αλλά και για ανακούφιση των πασχόντων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με άμεσο επενέργεια να μη δοθεί ούτε υποτυπώδης βοήθεια στους κατοίκους για αντιμετώπιση των προβλημάτων του Covid-19, έστω εξασφάλιση χαμηλής τιμής για τα μοριακά tests και κατά δεύτερο τα έκτακτα κυβερνητικά εκατομμύρια του ευρώ, να κατασπαταληθούν πρόχειρα και με αμφιβόλου νομιμότητας διαδικασίες σε αποσπασματικά έργα, ελεγχόμενης αποτελεσματικότητας.
Μετά 12 χρόνια λειτουργίας του ενιαίου Δήμου Φαρσάλων, ο προϋπολογισμός του έτους φαντάζει ως μία τεχνοκρατική κατασκευή ενός άριστου υπηρεσιακού μηχανισμού με τεχνοκρατικές διαδικασίες, αλλά χωρίς σχέδιο, έμπνευση, όραμα και δυνατότητα αναπτυξιακής προοπτικής στον Δήμο. Κατέληξε ως ένας κατάλογος εσόδων και εξόδων, χωρίς συνοχή και στόχευση, αποτυπώνοντας την αδυναμία της διοίκησης να αφουγκρασθεί τις ανάγκες της εποχής και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας. Είναι ολοφάνερο ότι ο τεχνοκρατικός σχεδιασμός του υπηρεσιακού μηχανισμού και ο οραματικός χαρακτήρας ενός Π/Υ, που πρέπει να εκφράζει η αιρετή διοίκηση του Δήμου, ουδόλως συναντήθηκαν, διότι δεν υφίσταται η δεύτερη συνισταμένη.
Ο προϋπολογισμός του Δήμου μας δεν εξυπηρετεί τις απαιτήσεις της εποχής, δεν προάγει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του Δήμου, δεν είναι σύγχρονος, επίκαιρος και αναπτυξιακός, δεν έχει προοπτική για τον τόπο και τους κατοίκους του, η απραξία υποθηκεύει το μέλλον του τόπου, επιφέρει πισωγυρίσματα στις κατακτήσεις του και δεν λαμβάνει μέτρα υποστήριξης των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, των μαζικών φορέων, των πολιτιστικών και των αθλητικών φορέων, για τη δημιουργία συνθηκών τροχιάς ανάπτυξης, που παραμένει το ζητούμενο, ενώ για τη διοίκηση του Δήμου μας η κοινωνική πολιτική είναι πολύ χαμηλά.
Η πρόβλεψη στήριξης για τους αγρότες και επαγγελματίες του τόπου είναι ανύπαρκτη, ακόμη και τα ενταγμένα προ τριετίας έργα αγροτικής υποδομής εγκαταλείφθηκαν, με εμφανιζόμενο εξαιρετικά χαμηλό βαθμό απορροφητικότητας κονδυλίων. Ελλείπουν οι προβλέψεις για προγραμματισμό νέων έργων και η χάραξη μιας προσπάθειας επανεκκίνησης, ενεργοποίησης και ουσιαστικής στήριξης των πολιτιστικών και αθλητικών φορέων του τόπου, βρίσκεται μακριά από τις προθέσεις της διοίκησης του Δήμου και η προσπάθειά τους εξαντλείται στην αόριστη έκφραση «είμαστε μαζί σας».
Τα είκοσι μεγάλα έργα προϋπολογισμού περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ, που κληροδοτήσαμε ως απελθούσα Δημοτική Αρχή προ τριετίας, ενταγμένα σε ευρωπαϊκά προγράμματα με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις (έργα πολιτισμού, αθλητισμού, αστικών αναπλάσεων, υποδομών κ.ά.) αποτελούν και πάλι το μεγάλο κομμάτι του τεχνικού προγράμματος του έτους, ενώ η διοίκηση του Δήμου επιδεικνύει έλλειψη πολιτικού πολιτισμού αποφεύγοντας και την απλή αναφορά ότι αποτελούν συνέχεια του μεγάλου έργου μας, όπως και το τελευταίο της ολοκλήρωσης αποχέτευσης της πόλης που υποβάλαμε προς ένταξη τον Μάιο έτους 2019. Η καθημερινότητά τους εξαντλείται στην εξασφάλιση παραπλανητικού τίτλου σε δελτία Τύπου, δηλώσεις και φωτογραφίσεις, ενώ το αποτύπωμα του επικεφαλής Δημάρχου είναι ανύπαρκτο, οφειλόμενο στην αδιαφορία, την ανικανότητα διοίκησης και τη μερική ενασχόληση.
Με βάση τις διαπιστώσεις και τις διατυπωθείσες απόψεις μας, κατά την τοποθέτησή μας στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αιτιολογώντας την καταψήφιση του προϋπολογισμού έτους 2022 αναφωνήσαμε εναγωνίως ότι ο Δήμος Φαρσάλων «κινείται με ταχύτητα αραμπά».

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass