Πρωταγωνίστρια Περιφέρεια η Θεσσαλία

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ Ο ΧΘΕΣΙΝΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΜΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 13 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ- ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΦΙΛΟΦΡΟΝΗΣΕΙΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ- ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑ

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2023 13:09

«Πριν από 13 χρόνια, ο λαός της Θεσσαλίας μας έδωσε την εντολή να οδηγήσουμε τη Θεσσαλία σε νέα εποχή.

Να αντιμετωπίσουμε χρόνιες αδυναμίες. Να θέσουμε τα θεμέλια μιας αποτελεσματικότερης διακυβέρνησης. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή για όλους. Όλοι πετύχαμε πολλά. Μαζί δημιουργήσαμε έργα ζωής με ανθρώπινο αποτύπωμα. Ίσως υπήρξαν παραλείψεις. Ίσως υπήρξαν και λάθη. Δεν διεκδικούμε το αλάνθαστο. Να παραδεχτούμε όμως ότι έγιναν σημαντικά βήματα προόδου. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε μεγάλες, διαδοχικές κρίσεις. Και σήμερα, τη μεγαλύτερη και δυσκολότερη όλων. Δεν εγκαταλείπουμε, δεν εγκαταλείψαμε ποτέ. Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε δίπλα στους ανθρώπους και κάναμε τα πάντα για να έρθουν γρήγορα, δίκαιες αποζημιώσεις. Έχει σημασία να δούμε γιατί συνέβη αυτή η καταστροφή και αυτό θα μας το πουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες. Οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες έχουν ένα πρώτο πόρισμα για το τι πρέπει να γίνει. Αυτό που μας συνέβη, μας ξεπέρασε. Ξεπέρασε κάθε δυνατότητα. Υπάρχουν στιγμές που ό,τι κι αν κάνεις δεν είναι αρκετό».
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τον απολογισμό έργου ο απερχόμενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία το κλίμα που κυριάρχησε ήταν συναινετικό.
Μιλώντας για έργα υποδομής ο Κ. Αγοραστός υποστήριξε πως «την τελευταία δεκαετία καταφέραμε να κάνουμε τη Θεσσαλία μια Περιφέρεια που ξέρει να σχεδιάζει, να βρίσκει τρόπους χρηματοδότησης, να συνεργάζεται και να υλοποιεί έργα εμβληματικά, πρωτοποριακά για την Ελλάδα και την Ευρώπη σε όλους τους τομείς. Σήμερα τα δημόσια έργα είναι μια συνεχής μάχη δυσκολιών και γραφειοκρατικών διαδικασιών. Το καθεστώς των δημοσίων έργων χρειάζεται να αλλάξει ριζικά. Χρειάζονται σοβαρές, υπεύθυνες μελέτες και ικανός αριθμός ανθρώπινων πόρων στο δημόσιο. Παρόλα αυτά στη Θεσσαλία εκμεταλλευόμενοι όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 325.175 έργα, δράσεις και επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δις ευρώ».
Ακολούθως ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε σε εμβληματικά έργα της Θεσσαλίας, όπως στην Κάρλα, στις οδικές υποδομές που εξασφαλίζουν άνετες και ασφαλείς μετακινήσεις, σε έργα στον αγροτικό τομέα, συνολικού προϋπολογισμού 2 δις. Σε εμβληματικά έργα που αναδιαμορφώνουν το αστικό τοπίο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων που αναδεικνύουν τη Θεσσαλία στην πιο πράσινη περιφέρεια στη χώρα. Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα κοινωνικής στήριξης που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Έργα που άλλαξαν τα δεδομένα στην Υγεία και στην Εκπαίδευση. Έργα ανάδειξης του πολιτισμού και του τουρισμού, όπως το μεγαλύτερο δίκτυο Υποθαλάσσιων Μουσείων στη χώρα. Έργα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που οδήγησαν σε επενδύσεις άνω του 1,5 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία.
Η «Smart Region 2023» Περιφέρεια για το πολυδιάστατο έργο και τη σταθερή επένδυσή της στη διατήρηση υψηλών δεικτών επίδοσης. Και πιο συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισα έχουμε 3.249 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δις, στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας 4.385 συνολικού προϋπολογισμού 1,1 δις, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων 2.430 έργα συνολικού προϋπολογισμού 904,4 εκατ. ευρώ, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας έχουμε 1.672 έργα συνολικού προϋπολογισμού 926,47 εκατ. ευρώ.
Τα ψηφιακά έργα της Περιφέρειας άλλαξαν τη σχέση με τον πολίτη προσφέροντας ποιοτικές, αποτελεσματικές, ευέλικτες και γρήγορες υπηρεσίες. Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών σε ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων τομέων για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Όλα αυτά έγιναν σε μια δεκαετία συνεχόμενων πολλαπλών κρίσεων που διαχειριστήκαμε με επιτυχία: στάση πληρωμών και κλείσιμο εργοταξίων, πανδημία covid 19, Ιανός, σεισμός, ενεργειακή κρίση, Daniel και Elias. Καταφέραμε να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα και νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη στον καθένα και στη καθεμιά ξεχωριστά για αυτά που όλοι μαζί πετύχαμε στην πράξη» κατέληξε ο κ. Αγοραστός.
Ακόμη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ευχαρίστησε τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, οι οποίοι επιτέλεσαν μεγάλο έργο, πολλαπλάσια μεγαλύτερο από τον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας λόγο για «δημοκρατική διοίκηση». «Οι εργαζόμενοι ήταν σύμβουλοί μου. Έγινα σοφότερος μαζί τους. Αναπτύξαμε μία ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης και καταφέραμε να κάνουμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας πρότυπη σε όλα τα επίπεδα».
Κλείνοντας ο απερχόμενος Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε μελέτες για μία σειρά έργων υποδομής που θα βρει έτοιμες η νέα περιφερειακή αρχή.
Απευθυνόμενος προς τον κ. Κουρέτα, ο κ. Αγοραστός δήλωσε ότι τον εμπιστεύεται ως προσωπικότητα και άνθρωπο που ξέρει να αγωνίζεται, γι’ αυτό και στο παρελθόν επιδίωξε να συνεργαστεί μαζί του σε διάφορες θέσεις και αξιώματα.
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας» Νίκος Τσιλιμίγκας εξήρε το έργο του Κώστα Αγοραστού, κάνοντας λόγο για «άδικη στοχοποίηση του απερχόμενου Περιφερειάρχη από διάφορους κύκλους», κατηγορώντας την κεντρική διοίκηση και το κράτος ότι «δεν θέλει ισχυρή αυτοδιοίκηση». Εμφανίστηκε ενωτικός, τονίζοντας «την ανάγκη της συνεργασίας της νέας Περιφερειακής Αρχής και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όπως γίνονταν μέχρι τώρα, με στόχο η Θεσσαλία να ορθοποδήσει γρήγορα στα πόδια της. Δυστυχώς η Θεσσαλία πάσχει από βαριά καρδιακή ανεπάρκεια» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενθυμούμενος και την ιατρική του ειδικότητα.
Συναινετικός εμφανίστηκε και ο νέος περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Κώστα Αγοραστό για την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια στο τιμόνι της Περιφέρειας. Μίλησε για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες, οι οποίες έπληξαν περίπου 200.000 άτομα. Υπολόγισε δε το κόστος των αποζημιώσεων και της αποκατάστασης των ζημιών για όλη τη Θεσσαλία σε πάνω από 2,5 δις.
Κάνοντας τον δικό του απολογισμό ως αντιπολίτευση (στην οποία ήταν από το 2010-2014 και από το 2019-2023) ανέφερε ότι «δεν έκανε ποτέ μικροπολιτική ή κριτική χωρίς ουσία» και δεσμεύτηκε ότι «ως νέα περιφερειακή αρχή θα σεβαστεί απόλυτα τους αντιπάλους της και ιδιαίτερα τον απερχόμενο Περιφερειάρχη. Θα αποφύγουμε τους λαϊκισμούς και τις εντάσεις που δεν ωφελούν» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ δεσμεύτηκε ότι «στο νέο ΠΕΠ Θεσσαλίας θα αποδεχτεί τις προτεραιότητες που έχει θέσει η απερχόμενη αρχή».
ΕΠΛΕΞΑΝ ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από νυν αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους, οι οποίοι εξήραν την προσωπικότητα και το έργο του Κώστα Αγοραστού, χαρακτηρίζοντάς τον «σημαντικό ηγέτη για την περιοχή».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass