«Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε.» για τα νερά της Θεσσαλίας

*ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΚΑΙ Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΜΕ ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ *ΠΟΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ *Η ΛΑΡΙΣΑ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Ανταποδοτικότητα, αντιπροσωπευτικότητα, διαφάνεια και εντοπιότητα είναι οι αρχές που θα διέπουν τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων που θα λειτουργήσει στη Θεσσαλία και στον οποίο θα ενσωματωθούν οι 53 υπάρχοντες ΤΟΕΒ και ο ένας ΓΟΕΒ.

Αυτό τόνισαν οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης στη σύσκεψη που έγινε στην Καρδίτσα για το ζήτημα της διαχείρισης του νερού με τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι υπουργοί δεσμεύθηκαν ότι άμεσα θα προσληφθεί τεχνικός σύμβουλος καταγραφής των δικτύων και των βασικών αναγκαίων έργων που πρέπει να γίνουν. Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση για συγκρότηση Επιτροπής από ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας για ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση του νέου λειτουργικού πλαισίου.
Ο κ. Αυγενάκης υπενθύμισε στους συμμετέχοντες ότι σε σύσκεψη που είχε προηγηθεί στις 23 Νοεμβρίου κάλεσε τις διοικήσεις των 53 ΤΟΕΒ και του ενός ΓΟΕΒ να αποστείλουν στο Υπουργείο στοιχεία σχετικά με τα χρέη που έχουν, πόσους εργαζόμενους απασχολούν, να γίνει μια καταγραφή των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και το κόστος αποκατάστασής τους, ώστε να γίνουν άμεσα λειτουργικοί και τέλος, το ποσοστό του δικτύου που μπορεί να γίνει άμεσα λειτουργικό. Δυστυχώς, όπως είπε, ανταποκρίθηκαν μόνο 15 ΤΟΕΒ και ο ένας ΓΟΕΒ. «Θέλουμε να μπει τάξη σε αυτό το χάος», τόνισε ο κ. Αυγενάκης και ενημέρωσε πως οι ΤΟΕΒ που ανταποκρίθηκαν ήταν οι εξής: Πηνειού, Ενιπέα Φαρσάλων, Ταουσάνης, Μακρυχωρίου, Δαμασίου, Αγίας Σοφίας, Ταυρωπού, Θεσσαλιώτιδος, Σελλάνων, Τιτανίου, Κρανέας, Αγναντερού, Μεγάλων Καλυβίων, Φωτάδας και Ζάρκου.
Ο Υπουργός επανέλαβε ότι είναι ήδη σε εξέλιξη η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία. «Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε πρωτοβουλίες και να κάνουμε πραγματική δουλειά, γιατί η Θεσσαλία έχει βουλιάξει στις πλημμύρες, ενώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο φαίνεται ότι θα έχουμε έντονα φαινόμενα ερημοποίησης», επισήμανε ο κ. Αυγενάκης.
Ο Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
Την αναγκαιότητα να υπάρξει μια τελείως διαφορετική διαχείριση του νερού, αλλά και κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως επισήμανε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος τόνισε ότι «το πρόβλημα που συζητάμε είναι πολύπλοκο, το σύστημα που επικρατεί είναι πανάρχαιο». Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι ο ενιαίος φορέας θα είναι ανώνυμη εταιρεία και θα έχει την επωνυμία Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.).
Την εποπτεία του νέου Οργανισμού θα έχουν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών από κοινού και κατά την αρμοδιότητα εκάστου υπουργού, όπου αυτό ειδικά προβλέπεται. Ως προς την άρδευση (σημερινή αρμοδιότητα ΟΕΒ), θα εποπτεύεται από Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στον νέο Οργανισμό θα μεταφερθούν το Τμήμα Παρακολούθησης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων της Διεύθυνσης Υδάτων Θεσσαλίας της Γεν. Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιφερειακής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και Διεύθυνσης Υδροοικονομίας και Εποπτείας ΤΟΕΒ (πρακτικά 4 Τμήματα Υδροοικονομίας) της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι υπάρχοντες Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων εντός ενός έτους θα υπαχθούν στον νέο φορέα μαζί με τους υπαλλήλους που απασχολούν. Επίσης, θα υπάρξει ρύθμιση των χρεών των ΤΟΕΒ προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, σε βάθος 30 ετών. Η έδρα του Οργανισμού θα είναι στη Λάρισα και θα λειτουργούν παραρτήματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass