Σχέδιο θωράκισης της Θεσσαλίας στην κλιματική αλλαγή

ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ - ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 139.940.000 ΕΥΡΩ

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2024 15:00

Συνεδρίασε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και κατά τη διάρκειά του έγινε γνωστό πως τέθηκε σε διαβούλευση το περιφερειακό σχέδιο για την προσαρμογή της Θεσσαλίας στην κλιματική αλλαγή (ΠσΠΚΑ) στο οποίο περιλαμβάνονται δράσεις και μέτρα ύψους 139.940.000 ευρώ.

Κατά την εισήγηση του θέματος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Λαμπρινίδης επισήμανε ότι η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαρτίου και το σχέδιο θα επανέλθει για έγκριση εκ νέου στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όπως τόνισε «πρόκειται για ένα επιπλέον εργαλείο ενίσχυσης και ελέγχου της περιβαλλοντικής πολιτικής και των προδιαγραφών άσκησής της, απέναντι στην προσαρμογή στις συνθήκες κλιματικής κρίσης».
Γενικός στόχος του Σχεδίου Προσαρμογής της Περιφέρειας, όπως αναφέρθηκε, είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Θεσσαλίας στις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, ο οποίος αναλύεται σε 6 επί μέρους βασικούς στόχους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Σχεδίου για τη Θεσσαλία είναι 139.940.000 ευρώ, με το 90% προσανατολισμένο στους τομείς προτεραιότητας, οι οποίοι είναι οι υδατικοί πόροι, το δομημένο περιβάλλον, η δασοπονία, η βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα και οι προστατευόμενες περιοχές και η γεωργία-κτηνοτροφία. Αναλυτικά η κατανομή ανά τομέα προτεραιότητας:
Οριζόντιες δράσεις/Μέτρα: € 4.700.000 (3,36%)
Πολιτική προστασία: € 1.070.000 (0,77%)
Γεωργία και κτηνοτροφία: € 10.610.000 (7,59%)
Δασοπονία: € 27.750.000 (19,82%)
Βιοποικιλότητα - οικοσυστήματα - προστατευόμενες περιοχές: € 6.600.000 (7,72%)
Αλιεία και υδατοκαλλιέργειες: €2.800.000 (2,04%)
Υδατικοί πόροι: € 45.650.000 (32,61%)
Ακτές και παράκτιες ζώνες: € 3.150.000 (2,25%)
Τουρισμός: € 550.000 (0,40%)
Ενέργεια: € 610.000 (0,44%)
Μεταφορές: € 800.000 (0,57%)
Δημόσια υγεία: € 4.440.000 (3,17%)
Δομημένο περιβάλλον: € 30.230.000 (21,87%)
Εξορυκτική δραστηριότητα: € 60.000 (0,04%)
Μεταποίηση και τριτογενής τομέας: € 100.000 (0,07%)
Μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς: € 500.000 (0,36%)
Ασφαλιστικό τομέας: € 260.000 (0,19%)
Στη μελέτη παρουσιάζεται αναλυτικά η εκτίμηση τρωτότητας των διαφόρων κλάδων αναφοράς με βάση τις εκτιμώμενες κλιματικές μεταβολές στη Θεσσαλία και η πιθανή εξέλιξη αυτών των παραμέτρων σε περίπτωση μη εφαρμογής του Σχεδίου, ενώ αναλύονται οι 5 άξονες προτεραιότητας (πυλώνες) της Περιφερειακής Στρατηγικής της Θεσσαλίας για την Κλιματική Αλλαγή.
Οι βασικοί πυλώνες του ΠεΣΠΑ είναι: Η συστηματοποίηση και βελτίωση της διαδικασίας λήψης (βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων) αποφάσεων σχετικών με την προσαρμογή.
Η σύνδεση της προσαρμογής με την προώθηση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου μέσα από περιφερειακά/τοπικά σχέδια δράσης. Η προώθηση δράσεων και πολιτικών προσαρμογής σε όλους τους τομείς της ελληνικής και περιφερειακής οικονομίας με έμφαση στους πλέον ευάλωτους. Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, αξιολόγησης και επικαιροποίησης των δράσεων και πολιτικών προσαρμογής. Η ενδυνάμωση της προσαρμοστικής ικανότητας της κοινωνίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέσα από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε το ψήφισμα των εργαζομένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον ενιαίο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων. Ο περιφερειάρχης κ. Κουρέτας είπε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για έναν δημόσιο μηχανισμό και δεν χρειάζεται να είναι εντός κάποιας Ανώνυμης Εταιρείας και εξέφρασε τη διαφωνία του με τον σχεδιασμό. Επίσης ανέφερε πως το γεγονός πως φεύγουν υπάλληλοι της περιφέρειας προς τον νέο οργανισμό αυτόν αναπόφευκτα θα δημιουργήσει ζητήματα και επανέλαβε εκ νέου τη θέση ότι στον νέο οργανισμό θα έπρεπε να συμμετέχει και ο Περιφερειάρχης, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην προοπτική ένα δημόσιο αγαθό, όπως το νερό, να βρίσκεται στη διαχείριση μιας ιδιωτικής εταιρείας.
Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός είπε πως χρειάζεται ένας ενιαίος φορέας για τη διαχείριση υδάτων στη Θεσσαλία. Ωστόσο διευκρίνισε πως αυτό πρέπει να γίνει με όρους και διαδικασίες ώστε να μη θίγονται τα συμφέροντα των εργαζομένων. Υποστήριξε πως αλλαγές θα πρέπει να γίνουν και στην Αποκεντρωμένη για να υπάρχει ουσιαστικά ένας φορέας. «Διαφορετικά θα επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση» είπε.
Ο κ. Τέγος περιφερειακός Σύμβουλος ΛΑ.ΣΥ. υποστήριξε πως «μιλάμε για ιδιωτικοποίηση του νερού και οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας θα χτυπηθούν. Όλα θα γίνουν στη βάση κόστους οφέλους».
Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή από τις παρατάξεις για να διαμορφωθεί ένα ψήφισμα.
ΕΝΣΤΑΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
Από την πλευρά του ο πρώην περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός εξέφρασε την άποψη πως μπαίνουν πολλά θέματα εκτός ημερησίας διάταξης και ψηφίσματα χωρίς να υπάρχει μια σταθερότητα στην εξέλιξη της διαδικασίας εξηγώντας πως δεν υπάρχει σωστός προγραμματισμός.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΪΤΑΝΙΔΗΣ
Ένταση επικράτησε στην αρχή της συνεδρίασης όταν η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Τσαγανού ανέγνωσε την επιστολή παραίτησης από την παράταξη Ενωμένοι Θεσσαλοί, του κ. Γιώργου Γαϊτανίδη από την Καρδίτσα. Ωστόσο, η κ. Ελευθερία Τζανακούλη, επικεφαλής της παράταξης, προσκόμισε έγγραφο με τη διαγραφή του, υπογραμμίζοντας πως το γνώριζε αυτό η κ. Τσαγανού.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass