«Η Κάρλα αποτελεί φλέγον ζήτημα για τον Παγασητικό»

Την ανάγκη διαρκούς περιβαλλοντικής παρακολούθησης επισήμαναν καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ημερίδα της Περιφέρειας

Δημοσίευση: 08 Απρ 2024 17:00
Εμφάνιση τεράστιας νησίδας φερτών υλών στο κεντρικό σημείο του Παγασητικού Κόλπου (φωτ. από την εισήγηση του κ. Νεοφύτου) Εμφάνιση τεράστιας νησίδας φερτών υλών στο κεντρικό σημείο του Παγασητικού Κόλπου (φωτ. από την εισήγηση του κ. Νεοφύτου)

Την ανάγκη διαρκούς περιβαλλοντικής παρακολούθησης του Παγασητικού Κόλπου με αφορμή τόσο τις επιπτώσεις από τα πλημμυρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας «Daniel» όσο και από τη συνεχή και άγνωστο για πόσο ακόμη, εισροή υδάτων από την Κάρλα, επισήμαναν χθες καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στον αντίποδα της ολλανδικής εταιρείας «HVA International», η οποία ως γνωστόν κατέθεσε σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά και τα πλημμυρικά φαινόμενα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργάνωσε διήμερο με θέμα «Γεωργική ανάπτυξη Θεσσαλίας, προβλήματα και προοπτικές», ανοίγοντας έτσι τη διαβούλευση, σε όλες τις πόλεις, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημ. Κουρέτας, για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλίας προκειμένου με τη συμμετοχή καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, η Περιφέρεια να συνθέσει τη δική της πρόταση.
Σημειώνεται πως το πολυσυζητημένο master plan που για λογαριασμό της κυβέρνησης συνέταξε η ολλανδική εταιρεία, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις εκπροσώπων των αγροτών - οι οποίοι καλούνται μάλιστα να μετάσχουν στη διαβούλευση με το πρωτότυπο κείμενο των Ολλανδών να είναι διατυπωμένο στην αγγλική γλώσσα - επιστημόνων αλλά και κομμάτων.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ
Στο πλαίσιο των χθεσινών εργασιών του διημέρου, καθηγητές του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με εισηγήσεις σημείωσαν την ανάγκη επιστημονικής επιτήρησης των επιπτώσεων στον Παγασητικό Κόλπο, καθώς από την ένταση των φαινομένων από τις πρώτες ώρες δέχθηκε απόβλητα (αγροτικά, βιομηχανικά κλπ), ενώ σε ημερήσια βάση πλέον δέχεται 700.000 μ3 νερού από την Κάρλα.
Με τον καθηγητή, Δ. Βαφείδη αναπτύσσοντας το θέμα «Επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων σε βενθικά οικοσυστήματα του Παγασητικού κόλπου» και απαντώντας σε ερωτήσεις να χαρακτηρίζει «πρωτόγνωρες τις επιπτώσεις από τα πλημμυρικά φαινόμενα σε ένα κλειστό σύστημα» όπως ο Παγασητικός και χαρακτηρίζοντας επίσης «πρωτόγνωρη την εισροή γλυκών νερών» από την Κάρλα, να τονίζει πως «σήμερα είναι δύσκολη η οποιαδήποτε πρόβλεψη» για την επόμενη ημέρα στον Παγασητικό.
Ο καθηγητής, Κων. Σκόρδας εισηγούμενος το θέμα «Χημικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλημμυρικών φαινομένων «Daniel» και «Elias» στα επιφανειακά Ιζήματα του Παγασητικού κόλπου» σημείωσε την ανησυχία του για την «εισβολή της Κάρλας», μεταξύ άλλων πρότεινε τη δημιουργία φραγμάτων ανάσχεσης των φερτών υλικών και επισήμανε την ανάγκη της περιβαλλοντικής παρακολούθησης του Παγασητικού Κόλπου.
Ο αναπλ. καθηγητής, Ν. Νεοφύτου εισηγούμενος το θέμα «Οι επιπτώσεις των πλημμυρικών φαινομένων στην ποιότητα των υδάτων του Παγασητικού κόλπου» τόνισε πως μέχρι σήμερα «το θαλάσσιο οικοσύστημα έχει τεράστιες αντοχές» και πως προχθές, από τις μετρήσεις προκύπτει ότι «δεν υπάρχουν σημαντικές επιβαρυντικές επιπτώσεις» στον Παγασητικό, επισήμανε παράλληλα την ανάγκη εξεύρεσης συνολικής λύσης.
«Η Κάρλα αποτελεί φλέγον ζήτημα για τον Παγασητικό» είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί συνολική λύση, σε Κάρλα και Παγασητικό με ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού κανείς δεν αποκλείει πλέον την επανάληψη έντονων καιρικών φαινομένων στο μέλλον. Για να παρατηρήσει επίσης ότι μια διάσταση που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι και το γεγονός ότι σήμερα, ένας τεράστιος όγκος νερού χάνεται ανεκμετάλλευτος στη θάλασσα, όταν μέχρι χθες αντιμετωπίζαμε πρόβλημα λειψυδρίας.
Στην «επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων σε αλιεύματα του Παγασητικού κόλπου» αναφέρθηκε ο καθηγητής, Δ. Κλαουδάτος, ενώ στην πρώτη ενότητα, οι εισηγήσεις αφορούσαν στην κτηνοτροφία, στην ασφάλειας των τροφίμων, στις ζωονόσους και στην ιχθυοκαλλιέργεια στη Θεσσαλία.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass