ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ ΓΕΥΣΗΣ

Όταν το θεσσαλικό κασέρι πήγε… Τορίνο

* Μέσω του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Lactimed ταξιδεύουν πλέον σε όλη τη Μεσόγειο

Δημοσίευση: 17 Νοε 2014 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:16

Του Κ. Γκιάστα

Έναν σίγουρο τρόπο για να ταξιδεύουν και να γίνονται γνωστά σε όλη τη Μεσόγειο βρήκαν τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Λάρισας αλλά και όλη της Θεσσαλίας. Αυτός δεν είναι άλλος από το πρόγραμμα Lactimed που εφαρμόζεται μέσω του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αφού σε πρώτη φάση ολοκληρώθηκε μια σειρά επαφών του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου, πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε η επίσημη παρουσία με σταντ σε εκθέσεις. Πρώτη στάση ήταν στη γειτονική Ιταλία που αν μη τι άλλο γνωρίζουν τι θα πει… ντελικάτη γεύση.

Στο Τορίνο κατά τη διάρκεια του Σαλονιού Γεύσης 2014 έδωσαν το «παρών» 7 τοπικοί παραγωγοί. Τρεις από τη Λάρισα, δύο από τα Τρίκαλα, ένας από Καρδίτσα και άλλος ένας από το Νομό Μαγνησίας. Όλοι τους φυσικά είχαν φέτα με διαφορετική γεύση η καθεμία λόγω της βιοποικιλότητας όπως εξηγούσαν. Γιαούρτι, κασέρι, μανούρι, γραβιέρα, κεφαλοτύρι ακόμα και βοσκοτύρι ή ξυνοτύρι με την παλιά ονομασία είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι χιλιάδες επισκέπτες που βρέθηκαν στην έκθεση (ανάμεσά τους και ο διάσημος σεφ γνωστός από τις τηλεοπτικές του εκπομπές Τζέιμι Όλιβερ).

«Το συμπέρασμα είναι πως γενικά υπήρχε μεγάλη αναγνώριση της φέτας. Επίσης ήξεραν και το ελληνικού τύπου γιαούρτι. Τους άρεσε οι γεύσεις των τοπικών παραγωγών σε σχέση με ό,τι δοκίμαζαν από τα σούπερ μάρκετ», τόνισε στην «Ε» ο ερευνητής και εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αποστόλης Γούλας.

Κατά τη διάρκεια του Σαλονιού έδωσαν το «παρών» αγρότες, καλλιεργητές και παραγωγοί απ’ όλον τον κόσμο ενώ το σύνθημα δεν ήταν άλλο από το Σλόου Φουντ, δηλαδή το αντίθετο από το… Φαστ Φουντ. Το Σλόου Φουντ είναι ένα κίνημα για τη σωστή και δίκαιη παραγωγή και κατανάλωση της τροφής σε συνδυασμό με την ποιότητα στη γεύση. Ένας εκ των συνιδρυτών ήταν ο Κάρλο Πετρίνι και κατάφερε μέσω του κινήματος να δημιουργήσει τη «Μάνα Γη» που αποτέλεσε την πιο σημαντική διάσταση του Σαλονιού Γεύσης.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος LACTIMED πραγματοποιείται προσπάθεια ανάπτυξης συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη γαλακτοκομική αλυσίδα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η οργάνωση δραστηριοτήτων και η υποστήριξή τους από μηχανισμό υποστήριξης ώστε τα θεσσαλικά γαλακτοκομικά προϊόντα µε έντονους δεσμούς με τις μικροπεριοχές στις οποίες παράγονται να προωθηθούν με τους καλύτερους όρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να παραγάγουν προστιθέμενη αξία για το σύνολο της αλυσίδας και να αποτελέσουν τον κρίκο σύνδεσης του πρωτογενή τομέα με τους υπόλοιπους κλάδους της θεσσαλικής οικονομίας» υπογράμμισε ο κ. Γούλας ενώ καταλήγοντας αναφέρθηκε και στη σημασία της δικτύωσης: «Μέσα από πλούσιο διάλογο με τους αντιπροσώπους των υπόλοιπων εταίρων, τονίζεται η σημασία της δικτύωσης και της συνεργασίας για την προώθηση των μεσογειακών γαλακτοκομικών προϊόντων σε ένα διεθνές περιβάλλον και πώς η καινοτομία θα αποτελέσει, ενδεχομένως, τον μοχλό ανάπτυξης της γαλακτοβιομηχανίας μακροπρόθεσμα».

Το Σαλόνι Γεύσης στο Τορίνο ήταν η πρώτη έκθεση στην οποία έλαβαν μέρος οι Θεσσαλοί παραγωγοί με το Πανεπιστήμιο ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες έξι. Τυνησία, Αθήνα, Λίβανος, Αίγυπτος και τελευταία, πιθανότατα τον Μάρτιο του 2015, στη Γαλλία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass