Ο ΕΛΓΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΙ-ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ

Το υπουργείο ξεκινά πληρωμές, οι αγρότες στα μπλόκα

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2014 1:55 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:51
 
 
Του Γιώργου Ρούστα
 
Τέλος της εβδομάδας, αρχές της επόμενης προγραμματίζει ο ΕΛΓΑ την καταβολή αποζημιώσεων σε παραγωγούς του νομού Λάρισας για τις ζημιές που υπέστησαν την προηγούμενη χρονιά, ενώ το Σαββατοκύριακο οι Επιτροπές των μπλόκων στη Θεσσαλία θα έχουν σχηματίσει μια πλήρη εικόνα για τις προθέσεις των αγροτών, αναφορικά με τις φετινές κινητοποιήσεις.
ΠΛΗΡΩΜΕΣ
Αναλυτικότερα υπεγράφη τελικά η πολυπόθητη ΚΥΑ από τον ΥΠΑΑΤ Αθαν. Τσαυτάρη για την καταβολή χρημάτων στους κτηνοτρόφους από το πρόγραμμα De minimis, κι έτσι αυτή η εκκρεμότητα σε λίγες μέρες θα πάψει να υπάρχει. Όσον αφορά στην αποσυνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, αυτή θα καταβληθεί στους δικαιούχους στα τέλη Φεβρουαρίου (θα είναι σε εξέλιξη τότε και τα αγροτικά μπλόκα, ότι πρέπει για το ΥΠΑΑΤ…). Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν στον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρ. Αποστολάκο, με τον οποίο επικοινώνησε για εκκρεμότητες των παραγωγών αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων.
Σε τροχιά πληρωμών βρίσκεται και ο ΕΛΓΑ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες την τελευταία εβδομάδα του Γενάρη, ίσως και νωρίτερα θα ανακοινωθούν στους δήμους του νομού τα πορίσματα των εκτιμήσεων, οπότε θα ξεκινήσει και η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων για τις παρακάτω ζημιές: Χαλαζόπτωση στις 12 Μαίου 2013 στο δήμο Κιλελέρ και σε ΔΔ των Φαρσάλων, βροχόπτωση (την ίδια μέρα) στο δήμο Αγιάς, ανεμοθύελλα στις 23 Μαίου στους δήμους Αγιάς, Φαρσάλων, Κιλελέρ και Τεμπών και χαλαζόπτωση τον Ιούνιο στον Τύρναβο. Μαζί με τις πληρωμές θα τρέχει και το 15νθήμερο υποβολής των ενστάσεων από τους παραγωγούς που αμφισβητούν τα πορίσματα των γεωπόνων του ΕΛΓΑ.  
ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ
Η Καρδίτσα και η επαρχία Φαρσάλων φαίνεται ότι θα σηκώσουν και φέτος το βαρύ φορτίο της παράταξης των τρακτέρ στην εθνική οδό, όπως φάνηκε από την χθεσινή έξοδο των γεωργικών μηχανημάτων στις πλατείες των χωριών, με βάση το πρόγραμμα δράσης των Αγροτικών Συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα.
Ο αριθμός των τρακτέρ που παρατάχθηκαν χθες στον Παλαμά Καρδίτσας (φώτο) ήταν ικανοποιητικός, ενώ για σήμερα προγραμματίζεται το μαρσάρισμα των μηχανών στις επαρχίες του νομού Λάρισας. Η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων συνεχίζει την ενημέρωση των αγροτών στα χωριά κι έτσι αύριο Πέμπτη 23 Ιανουαρίου και ώρα 7 το απόγευμα στελέχη της θα βρίσκονται στην ταβέρνα «ΚΙΒΩΤΟΣ» στην Αγιά και το απόγευμα στο παλιό δημαρχείο στον Αμπελώνα. Ακόμη καλούνται όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την 1η ΔΟΥ Λάρισας την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου και ώρα 11 το πρωί στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης στις Εφορίες που αποφασίστηκε στην σύσκεψη των επιτροπών αγώνα των μπλόκων που έγινε την Κυριακή στην Λάρισα.
Η ΜΕΛΟΥΝΑ
Την πρόταση να συνταχθούν με τα μπλόκα των αγροτών στη Λάρισα θα συζητήσουν οι αγρότες της Μελούνας στην Ελασσόνα, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής.  
Μία από τις 16 βασικές διεκδικήσεις που προβάλλουν με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες, σύμφωνα με την Συντονιστική τους Επιτροπή της επαρχίας είναι να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους - να μην πληρώνουν τον Ενιαίο Φόρο για τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους – να μην τηρούν λογιστικά βιβλία και να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος - να αποσυρθεί η αισχρή νομοθετική διάταξη που τους ζητάει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα αποδέχονται την άρση του ασύλου στο σπίτι τους για φορολογικό έλεγχο.  
ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή το νέο κύκλο κινητοποιήσεων των αγροτών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος της Κ.Ο. στον Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, σε δήλωσή του σημειώνει πως «σε μια κρίσιμη περίοδο, που όλοι θεωρούν ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν επιλύει κανένα πρόβλημα του χώρου, αλλά και επιχειρεί μια ληστρική φορολογική επιδρομή στο εισόδημα και στην περιουσία του. Η εισαγωγή στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων των εργαλείων που υπηρετούν την αγροτική δραστηριότητα , όπως είναι το χωράφι και η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα φορολογούνται οι αγρότες, με την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων θα προκαλέσει μεγάλη αφαίμαξη στο εισόδημα των ελλήνων αγροτών. Αν δεν ληφθεί υπόψη ότι ο φόρος θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% και ως βάση για τον υπολογισμό του θα αποτελούν τα τιμολόγια αλλά και οι κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις, τότε είναι σίγουρο ότι ως αποτέλεσμα θα προκύψει η διάλυση του αγροτικού τομέα της χώρας μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει το δίκαιο των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου και συμπαραστέκεται στον αγώνα τους. Δεν είμαστε κατά της φορολόγησης των αγροτών. Οφείλουν κι αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, ανάλογα με τη φορολογική τους δυνατότητα να συνεισφέρουν. Όμως, πρέπει κάποια στιγμή να γίνει κατανοητό από όλους ότι, κάθε φορά που οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, επακολουθεί και μια δραματική συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα και της υπαίθρου» καταλήγει ο κ. Αποστόλου.
ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Την συμπαράσταση του στις διαμαρτυρίες της αγροτιάς εκφράζει, με ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Ενωτικού Αγροτικού Κόμματος Ελλάδος κ. Μενέλαος Καραγιάννης, ο οποίος προσθέτει τα εξής: «Οι αγρότες έχουν χίλια δίκια. Δίχως ευημερούσα αγροτιά δεν μπορεί να ζήσει καμιά επιχείρηση, ούτε η οικονομία της χώρας. Είναι αναγκαίο να ενωθεί η αγροτιά και όλοι οι επαγγελματίες μαζί έστω και συνδικαλιστικά για να έχουμε φωνή, για να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά και να χαρούμε τον ήλιο της Ελλάδος».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass