ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ Ε.Μ.Π.

Σπηλαιοθεραπεία, υδροφυσιοθεραπεία

*Οι νέες μορφές τουρισμού για ολόκληρη τη Θεσσαλία *Υπόγεια σπήλαια με φυσικές πηγές υδάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν δείχνει επιστημονική έρευνα του χωριού Νέα Ζωή Καλαμπάκας

Δημοσίευση: 14 Νοε 2015 21:30
Πηγές που εξέρχονται από το σπήλαιο Νέας Ζωής, Καλαμπάκας Πηγές που εξέρχονται από το σπήλαιο Νέας Ζωής, Καλαμπάκας

Ερευνητική έκθεση του φυσικού πλούτου της περιοχής Νέα Ζωή (Χειμαδιό) εκπόνησε ερευνητική ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών μετά από αίτημα εκπροσώπου των κατοίκων της περιοχής Γεωργίου Μπέκου. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα των επιστημόνων και με βάση γεωλογικούς - υδρογεωλογικούς χάρτες του ΙΓΜΕ και μακροσποπικών παρατηρήσεων, προκύπτει η ύπαρξη υπογείων καρστικών σπηλαίων με μεγάλη κυκλοφορία υπογείων φυσικών υδάτων. Υπάρχουν καρστικά υπόγεια σπήλαια με φυσικές πηγές υδάτων, με μόνιμη θερμοκρασία 14,2 βαθμούς Κελσίου πηγές (Αύρα - Αγιονέρι).

Αυτά τα ύδατα είναι φυσικά και προέρχονται υπογείως από την ευρύτερη περιοχή Καλαμπάκας - Μετεώρων και εμπλουτίζονται υπογείως από διάφορα ωφέλιμα ιχνοστοιχεία.

Τα πετρώματα βάσει των γεωλογικών χαρτών είναι κρυσταλλικοί ασβεστόλιθοι, καρστικοποιημένοι (ανθρακικά πετρώματα) και άλλα είδη πετρωμάτων που εμφανίζονται στην ευρύτερη περιοχή Καλαμπάκας και Μετεώρων. Στην περιοχή του χωριού Νέα Ζωή αναπτύσσεται μία λοφοσειρά που ξεκινά περίπου από τα 450 μ. υψόμετρο και επεκτείνεται μέχρι του ύψους 886 μ.

Στους πρόποδες της Λοφοσειράς κοντά στο χωριό, σε υψόμετρο 450-460 μ. περίπου, εξέρχονται φυσικά πηγαία ύδατα από μεγάλα εσωτερικά καρστικοποιημένα ρήγματα και σπήλαια ή αλυσίδα σπηλαίων με εσωτερική αφανή λίμνη με σταθερή θερμοκρασία του ύδατος 14,2 βαθμούς Κελσίου. Αμέσως επάνω από τις πηγές αναπτύσσεται η Λοφοσειρά στο υψόμετρο των 500 μ. περίπου και επεκτείνεται η επιφάνεια της Λοφοσειράς (ως ένα κεκλιμένο μικρό οροπέδιο).

Στην επιφάνεια της λοφοσειράς 500 - 600 μ. υψόμετρο υπάρχουν πολλές καρστικές οπές (τρύπες), Δολίνες μικρές - μεγάλες, από τις οποίες τον χειμώνα λόγω διαφοράς θερμοκρασίας, εξέρχονται ατμίδες (υδρατμοί, χαμηλής θερμοκρασίας). Αυτό σημαίνει ότι υπογείως έχουμε μόνιμα λιμναία ύδατα, τα οποία παίρνουν τη σταθερή θερμοκρασία από το έδαφος χαμηλής ενθάλπιας.

Βάσει της συστηματικής έρευνας και των αποτελεσμάτων αυτής, θα υπάρξει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής Νέα Ζωή στον τουρισμό ως επισκέψιμο σπήλαιο, ως ένα ακόμα γεωλογικό φαινόμενο στην περιοχή (μετά τα Μετέωρα), στη σπηλαιοθεραπεία, στην υδροφυσιοθεραπεία και αναζωογόνηση. Με κατάλληλες εγκαταστάσεις δηλαδή μπορούν να δημιουργηθούν πισίνες αναζωογόνησης που να μπορούν να φιλοξενούν αγώνες κολύμβησης με άριστο κλίμα. Να δημιουργηθεί συγχρόνως επιμορφωτικό κέντρο, να αξιοποιηθεί το εσωτερικό των σπηλαίων καθώς διαθέτει σταλακτίτες και σταλαγμίτες, να γίνει επισκέψιμο τον χειμώνα από τουρίστες, σχολεία, για να δουν το φαινόμενο των ατμίδων που βγαίνουν στην επιφάνεια του οροπεδίου των πηγών, χωρίς να υπάρχει επίδραση κάποιου ηφαιστείου, στην εξοικονόμηση ενέργειας με αντλίες θερμότητας στις μελλοντικές εγκαταστάσεις, από το νερό που παρουσιάζει 14,2 βαθμούς Κελσίου σταθερή θερμοκρασία, όπως εφαρμόζεται στο εξωτερικό.

ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Οι ως άνω γεωφυσικές - ηλεκτρομαγνητικές τομές του υπεδάφους κρίνονται απαραίτητες αφενός για τη διαπίστωση της γεωμετρίας του υπεδάφους σπηλαίων λιμνών, για τον ασφαλή σχεδιασμό μελλοντικών ενεργειών και αφετέρου προκειμένου να εξακριβώσει το διαθέσιμο φυσικό πλούτο του υπεδάφους, ώστε να τον αξιοποιήσει σε ένα μελλοντικό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης και εξοικονόμησης ενέργειας στον κλιματισμό των εγκαταστάσεων. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησής του με τον σχεδιασμό ενός υπερσύγχρονου κέντρου φυσικής κολύμβησης και προπόνησης με διεθνή πρότυπα, λόγω της καλής ποιότητας του νερού, που είναι απαλλαγμένο από ρύπανση.

Επίσης, οι ατμίδες (υδρατμοί) που βγαίνουν τον χειμώνα στο μικρό οροπέδιο επάνω από τις πηγές Νέας Ζωής παρουσιάζουν φυσικό ενδιαφέρον για τον τουρισμό τη χειμερινή περίοδο. Οι ατμίδες (υδρατμοί) που βγαίνουν τον χειμώνα από οπές στην επιφάνεια του μικρού οροπεδίου επάνω των πηγών Ν. Ζωής θα δημιουργήσουν επισκεψιμότητα ως αξιοθέατο της φύσης στο κεφάλαιο της επιμόρφωσης για το περιβάλλον.

Συγχρόνως θα συμβάλει επιπρόσθετα στην προβολή αλλά και τη βιώσιμη λειτουργία όλου του μελλοντικού συγκροτήματος και ειδικά στην αναβάθμιση του τουρισμού της Θεσσαλίας με βαρύτητα στην Καλαμπάκα και σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Μέτσοβο, που δέχονται σήμερα τουρισμό επιμορφωτικό - θρησκευτικό, μόνον για τα Μετέωρα που είναι ένα αιώνιο επιφανειακό φυσικο-γεωλογικό φαινόμενο. Έτσι στην ίδια ευρύτερη περιοχή θα προστεθεί και ο φυσικός πλούτος της περιοχής Νέα Ζωή, ένα επίσης φυσικό υπόγειο γεωλογικό φαινόμενο της περιοχής.

Βάσει των προαναφερόμενων αποτελεσμάτων, θα συνταχθεί Master Plan για τη δημιουργία Spa - Wellnes σε κλειστό κτίριο και ανοικτό χώρο για τη λειτουργία του καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, προσελκύοντας τουρίστες από όλο τον κόσμο αλλά και ως κέντρο προπόνησης διεθνών ομάδων κολύμβησης, λόγω της ποιότητας του νερού και της αρίστης ποιότητας κλίματος, απαραίτητο για τους αθλούμενους.

Σύμφωνα με τη μελέτη η όλη αξιοποίηση και η τουριστική ανάπτυξη της κεντρικής Θεσσαλίας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Για να μπορέσει να αξιοποιηθεί το υπόγειο φυσικό φαινόμενο της περιοχής Νέα Ζωή, θα χρειασθούν να γίνουν ειδικές έρευνες από ειδικό επιστημονικό φορέα που διαθέτει την εμπειρία και τον επιστημονικό τεχνικό εξοπλισμό.

Ως αρχική, βασική πρόδρομος έρευνα, θα πρέπει να γίνει: Γεωλογική και Τεκτονική, Πετρογραφική, Υδρογεωλογική χαρτογράφηση, κλίμακας 1:5000. Χημικές - Μικροβιολογικές αναλύσεις και έρευνα ιχνοστοιχείων για τις ευεργετικές δυνατότητες των υδάτων. Να γίνουν ειδικές Γεωφυσικές έρευνες.

Σε συνέχεια των επιστημονικών επιτόπιων ερευνητικών ενεργειών, η Επιστημονική Ομάδα πρότεινε περαιτέρω ενέργειες για αξιοποίηση, ανάλογα των τελικών πορισμάτων και θα συντάξει πρόγραμμα δράσεως ενεργειών και έργων: βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα, οικονομοτεχνικά στοιχεία για την αξιοποίηση και βιωσιμότητα του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Από την άλλη πλευρά εξετάζεται το ως άνω αναπτυξιακό πρόγραμμα αξιοποιήσεως του φυσικού πλούτου της περιοχής Νέα Ζωή, να ενταχθεί για χρηματοδότηση σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Ε.Ε.

Η Επιστημονική Ομάδα βλέπει θετικά την έρευνα αυτή για την τουριστική ανάπτυξη του φυσικού πλούτου της κεντρικής Θεσσαλίας. Αυτό είναι αρκετά ευνοϊκό, διότι βρίσκεται κοντά στα Μετέωρα, τα οποία δέχονται μεγάλο μέρος τουριστών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η επιστημονική ομάδα επιστημόνων Ε.Μ.Π. και συνεργατών προβλέπει θετικά την όλη προσπάθεια για την έρευνα και αξιοποίηση του υπογείου φυσικού πλούτου του χωριού Νέα Ζωή, Καλαμπάκας Ν. Τρικάλων, χωρίς να βλάπτει ή να ενοχλεί τις άλλες σημερινές χρήσεις, με μεγάλο σεβασμό και προστασία στο περιβάλλον.

Βάσει της συστηματικής έρευνας και των αναμενομένων αποτελεσμάτων αυτής, θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί ο υπόγειος φυσικός πλούτος της περιοχής Νέα Ζωή: στον τουρισμό ως επισκέψιμο σπήλαιο, στη σπηλαιοθεραπεία, στην υδροφυσιοθεραπεία, με κατάλληλες εγκαταστάσεις, ειδικές πισίνες, ως επιμορφωτικό αθλητικό κέντρο, ως ειδικό φαινόμενο της φύσης για τις ατμίδες (υδρατμοί) που εξέρχονται τον χειμώνα από τις οπές στην λοφοσειρά, στην εξοικονόμηση ενέργειας με αντλίες θερμότητος στις μελλοντικές εγκαταστάσεις από το νερό που παρουσιάζει 14,2 βαθμούς Κελσίου σταθερή θερμοκρασία (στο εξωτερικό αξιοποιούν και τους 10 βαθμούς Κελσίου για εξοικονόμηση ενέργειας) με θερμοαντλίες ως πράσινη ενέργεια.

Το όλο ερευνητικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου Νέας Ζωής δύναται να ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Η ερευνητική ομάδα επιστημόνων Ε.Μ.Π. και συνεργατών έχει την εμπειρία και τεχνογνωσία και μπορεί να βοηθήσει στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής Νέα Ζωή Καλαμπάκας Ν. Τρικάλων.

Με την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου θα δημιουργηθούν υπαίθριες σύγχρονες πισίνες SPA αναζωογόνησης με το φυσικό αυτόχθονο νερό στην επιφάνεια του εδάφους, σε κατάλληλα πολεοδομικό χώρο της περιοχής. Αυτές οι οικολογικές εγκαταστάσεις θα εξυπηρετούν και την απαιτητική διεθνή τουριστική πελατεία καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και θα είναι οικονομικά ανταγωνίσιμες, διότι θα λειτουργούν βιώσιμα, με πράσινη ενέργεια και με οικολογικές προδιαγραφές, δημιουργώντας νέες μόνιμες θέσεις εργασίας με υποδειγματική προστασία και σεβασμό στο περιβάλλον.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass