ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

"Όχι" δημάρχων – Περιφέρειας σε κατάργηση αστυνομικών τμημάτων

Δημοσίευση: 20 Νοε 2015 0:28
«Ναι» στην αναδιάταξη της ΕΛ.ΑΣ. αλλά «όχι» στις καταργήσεις Τμημάτων στις περιοχές τους είπαν χθες Θεσσαλοί δήμαρχοι «Ναι» στην αναδιάταξη της ΕΛ.ΑΣ. αλλά «όχι» στις καταργήσεις Τμημάτων στις περιοχές τους είπαν χθες Θεσσαλοί δήμαρχοι

 

«Στρατηγικός στόχος της αναδιάταξης της ΕΛ.ΑΣ. είναι η αποτελεσματικότερη αστυνόμευση, η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Αντί να φυλάμε κτίρια και ταμπέλες να φυλάμε τους πολίτες» τόνισε από τη Λάρισα ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου προστασίας του Πολίτη Δημ. Αναγνωστάκης.

Ο κ. Αναγνωστάκης, συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Εμμ. Κατριαδάκη και τον γενικό επιθεωρητή Βορ. Ελλάδας της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Δημ. Σοφιό βρέθηκε χθες στη Λάρισα προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο για την αναδιάταξη της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

Σχέδιο που σε γενικές γραμμές προβλέπει καταργήσεις υποστελεχωμένων Τμημάτων, καταργήσεις των Τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης με απορρόφηση των υπηρετούντων σε αυτά στα κατά τόπους Τμήματα ενώ στις έδρες των Γενικών Διευθύνσεων προβλέπεται η ίδρυση Τμημάτων Άμεσης Δράσης όπως και η υπαγωγή των Τμημάτων Ναρκωτικών στις Υπηρεσίες Ασφάλειας.

Η διαβούλευση, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκη, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους για να ακολουθήσει η έκδοση Κανονιστικής Απόφασης η οποία θα αφορά στην ανακατανομή των οργανικών θέσεων και στις εδαφικές αρμοδιότητες, με τη νέα δομή να τίθεται σε εφαρμογή μετά τις τακτικές κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ., τον ερχόμενο Μάρτιο.

Την παρουσίαση των αλλαγών έκανε ο ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. ταξίαρχος Νίκ. Γιαννέλος, παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δημάρχων της περιοχής, εκπροσώπων κομμάτων, αστυνομικών διευθυντών και συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ..

Με τους δημάρχους, Ελασσόνας Νίκ. Ευαγγέλου και Τεμπών Κων. Κολλάτο όπως και τον περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας Χρ. Καλομπάτσιο να σημειώνουν την ανάγκη καλύτερης αστυνόμευσης υπογραμμίζοντας τη διαφωνία τους με τις καταργήσεις Αστυνομικών Τμημάτων, όπως του Λιβαδίου και της Ραψάνης.

ΣΤΟΧΟΣ

Η παρουσίαση του σχεδίου άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Σοφιός τονίζοντας τον «στρατηγικό στόχο της αναδιάταξης, που είναι η ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση».

Με τον κ. Αναγνωστάκη να σημειώνει πως «δεν πρόκειται για ειλημμένη απόφαση αλλά για πρόταση στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Στόχος είναι η καλύτερη αστυνόμευση, η ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη στο χρόνο που ο πολίτης χρειάζεται την αστυνομία» και να διευκρινίζει πως «η συγκεκριμένη αναδιάρθρωση – που δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση - αφορά στο δυσκολότερο κομμάτι, αυτό των υπηρεσιακών δομών».

Αναφερόμενους στους λόγους που «επιβάλλουν» τις αλλαγές, ο κ. Αναγνωστάκης επισήμανε πως «σήμερα, μόνο για τη φύλαξη της “ταμπέλας” σε ένα αστυνομικό τμήμα χρειάζονται 5 έως 10 αστυνομικοί χωρίς κανένας να περιπολεί. Είναι γνωστή η έλλειψη ανθρωπίνων πόρων, πρόβλημα που οξύνθηκε την 5ετία 2010 – ’15 με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις χωρίς παράλληλα να καλύπτονται θέσεις αποφοίτων αστυνομικών σχολών» υπενθυμίζοντας ότι «οι επιτυχόντες των πανελλαδικών του 2012 – ’13 κλήθηκαν να παρουσιασθούν φέτος και θα αποφοιτήσουν το 2017.

Τέλος παρουσιάζουν αύξηση οι δείκτες της μικρής και μεσαίας παραβατικότητας» κατέληξε ο κ. Αναγνωστάκης καλώντας τους δημάρχους να εξετάσουν τις προτεινόμενες αλλαγές «που στοχεύουν στην καλύτερη αστυνόμευση», με δεδομένο όπως είπε, το γεγονός ότι «θα δεχθείτε πίεση για τη διατήρηση των Τμημάτων».

ΛΑΡΙΣΑ

Το σχέδιο για τη Θεσσαλία παρουσίασε αναλυτικά για κάθε νομό ο κ. Γιαννέλος. Σχέδιο που για τον νομό Λάρισας προβλέπει τα εξής: Συγχώνευση σε ένα από τα δυο σήμερα Τμήματα της Λάρισας, ίδρυση Τμήματος Άμεσης Δράσης με υπαγωγή σε αυτό του επιχειρησιακού κέντρου («100») των Ομάδων ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ και ένταξη του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Στην Ελασσόνα συγχωνεύονται τα Τμήματα, Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, Τροχαίας και το ΑΤ Λιβαδίου – που καταργείται - συγκροτώντας το ενιαίο ΑΤ Ελασσόνας. Ιδρύεται το Τμήμα Τεμπών (με έδρα τον Ευαγγελισμό) στο οποίο συγχωνεύονται το ΤΔΠΜ Γόννων και το ΑΤ Ραψάνης το οποίο καταργείται.

Το ΑΤ Περιφέρειας μετονομάζεται σε ΑΤ Κιλελέρ με βάση ΠΔ του 2012 «ενώ εκκρεμεί η απάντηση του δημάρχου Κιλελέρ για τη στέγαση του Τμήματος» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Γιαννέλος. Τέλος το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων μετονομάζεται σε Τ. Τροχαίας ΠΑΘΕ Λάρισας «προς αποφυγή συγχύσεων από τους πολίτες» ενώ διατηρούνται, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας και το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας. «Με την αναδιάταξη αυτή στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας εξοικονομούνται 139 αστυνομικοί» κατέληξε ο κ. Γιαννέλος.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Ο κ. Καλομπάτσιος, σημειώνοντας τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο έργο της ΕΛ.ΑΣ. και υπενθυμίζοντας την απόδοση 55 οχημάτων που αποκτήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ, εξέφρασε «την αντίθεση της Περιφέρειας στην κατάργηση περιφερειακών υπηρεσιών» μεταξύ των οποίων και τα Τμήματα Δ.Π. Μετανάστευσης για να δηλώσει «τη σύμφωνη γνώμη με την αναδιάρθρωση σε επίπεδο έδρας» αλλά και την ικανοποίησή του «για τη διαβούλευση».

Την ανάγκη «οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια στον τόπο τους» επισήμανε και ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκ. Ευαγγέλου σημειώνοντας τις «ιδιαιτερότητες της περιοχής με ορεινά και απομακρυσμένα χωριά» για να υπογραμμίσει την ανάγκη διατήρησης του ΑΤ Λιβαδίου ενώ όπως είπε «αν τίθεται θέμα κόστους να συμβάλει και η δημοτική αρχή προκειμένου να λειτουργήσουν Αστυνομικοί Σταθμοί σε Κρανιά, Καρυά και Βερδικούσα». Το αίτημα διατήρησης του ΑΤ Λιβαδίου σημείωσε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας Αντ. Μπίσμπας.

«Να δούμε τον παράγοντα άνθρωπο και την καλύτερη αστυνόμευση των περιοχών» επισήμανε ο κ. Κολλάτος σημειώνοντας τις αυξημένες ανάγκες στα παράλια τους θερινούς μήνες λόγω των παραθεριστών, όπως και την ιδιαιτερότητα της Κοιλάδας των Τεμπών». Με τον κ. Κολλάτο να υπογραμμίζει καταλήγοντας ότι «λέμε ναι στη σύσταση πολυδύναμου ΑΤ στην περιοχή του Ευαγγελισμού με την προϋπόθεση να παραμείνει ο Αστυνομικός Σταθμός στη Ραψάνη» καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκ. Τόσκα.

Την «έλλειψη καλής συνεργασίας» με το τοπικό Τμήμα επισήμανε ο δήμαρχος Φαρσάλων Αρ. Καραχάλιος τονίζοντας ότι «στα χωριά η αστυνόμευση είναι ανύπαρκτη».

Ο πρώην συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. και υποψήφιος βουλευτής Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές Μιχ. Τολίκας, σημείωσε πως «οι αλλαγές αποτελούσαν και απαιτήσεις των συνδικαλιστών ενώ η συγκεκριμένη προσπάθεια αποτελεί μνημονιακή επιταγή. Δυστυχώς γίνεται ένα ποσοτικό συμμάζεμα, είναι αναδιοργάνωση ενώ το ζητούμενο στην αστυνομία παραμένει η μεταρρύθμιση.

Τα ερωτήματα που τίθενται για την αστυνόμευση κάθε περιοχής είναι εύλογα, εκπτώσεις στην ασφάλεια των πολιτών δεν χωρούν. Οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση» κατέληξε ο κ. Τολίκας.

Ο γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Παπαγεωργίου σημείωσε «την εμπιστοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ στις παρεμβάσεις των αρμοδίων υπουργών με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών» και προσθέτοντας «την ανάγκη περαιτέρω εκδημοκρατισμού της ΕΛ.ΑΣ.» μετέφερε το ερώτημα κατοίκων του Λιβαδίου, εάν η κατάργηση του Τμήματος θα σημάνει και τη μη λειτουργία τραπεζικού ΑΤΜ στην περιοχή.

Την «ένσταση» της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας, για τη «συγχώνευση των δυο Τμημάτων της Λάρισας σε συνδυασμό με την παράλληλη ίδρυση Τμήματος Άμεσης Δράσης και την αποτελεσματικότητα της αναδιάρθρωσης» μετέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρός της ΕΑΛ Αθαν. Νταβούρας.

Με τον κ. Γιαννέλο, με αφορμή τις παρεμβάσεις των δημάρχων, να διευκρινίζει πως «στόχος της αναδιάρθρωσης στην περιοχή της Ελασσόνας είναι οι 2 -3 περιπολίες» σε κάθε βάρδια, όταν σήμερα «στο ΑΤ Λιβαδίου, οι 6 αστυνομικοί το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να σηκώνουν το τηλέφωνο και να φυλάνε το κτίριο που στεγάζει το Τμήμα». Για τα τραπεζικά ΑΤΜ σημείωσε πως αυτά «εγκαθίστανται από τις τράπεζες και σε περιοχές που δεν υπάρχουν αστυνομικά τμήματα» ενώ για αίτημα του δημάρχου Τεμπών σημείωσε πως «δεν υπάρχει η δυνατότητα πολυδιάσπασης». Τέλος για το ΑΤ Φαρσάλων υποσχέθηκε «βελτίωση των σχέσεων» σημειώνοντας το επιπρόσθετο πρόβλημα πως στο συγκεκριμένο Τμήμα, δεν έχει διευθετηθεί ακόμη το θέμα του ορισμού διοικητή, με αποτέλεσμα προς το παρόν να τοποθετούνται διοικητές με ολιγόμηνες αποσπάσεις.

Τέλος στον κ. Αναγνωστάκη, από συνεργάτη του βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Χρ. Κέλλα επιδόθηκε επιστολή η οποία καταγράφει τη διαφωνία του βουλευτή για την κατάργηση των Τμημάτων Λιβαδίου και Ραψάνης, όπως και για τη συγχώνευση του ΤΔ Ναρκωτικών στην ΥΑ Λάρισας.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Την ανάγκη «φυσικής παρουσίας της ΕΛ.ΑΣ. σε κάθε δήμο και δη στους απομακρυσμένους όπου ζούνε κυρίως ηλικιωμένοι» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Μουζακίου Γ. Κωτσός τονίζοντας ότι «στον νομό Καρδίτσας παραβιάζεται η αρχή της μεταρρύθμισης που θέλει ένα ΑΤ στην έδρα κάθε καλλικρατικού δήμου με αποτέλεσμα στους Δήμους Πλαστήρα και Αργιθέας να μην προβλέπεται η λειτουργία Τμημάτων», παρατήρηση που έγινε αποδεκτή από τον κ. Αναγνωστάκη.

Επιφυλάξεις για την πραγματική απόδοση του σχεδίου σε ό,τι αφορά στην καθημερινή αστυνόμευση, εξέφρασαν δήμαρχοι και άλλων θεσσαλικών πόλεων αντιπροτείνοντας την ίδρυση περισσότερων Σταθμών ή Τμημάτων ανά περιοχή.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης με τους δημάρχους ο κ. Αναγνωστάκης συνέχισε τις επαφές του μέχρι αργά το απόγευμα με εκπροσώπους συνδικαλιστών των αστυνομικών.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Νωρίτερα και σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Αναγνωστάκης «επιφυλάχθηκε να απαντήσει» καθώς «δεν ήταν ενήμερος» για την επέμβαση των ΜΑΤ στο συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα, σημείωσε τα «αυξημένα μέτρα» μετά το «χτύπημα» στο Παρίσι, παρέπεμψε στην έκδοση της κανονιστικής για το θέμα «της μείωσης των οργανικών θέσεων αστυνομικών επί Δένδια», ενώ άφησε ανοικτό το θέμα «της ενίσχυσης των υπηρεσιών με μέσα» καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια «για την απόκτηση 5.000 νέων περιπολικών» για να αποκλείσει τέλος, πρόωρες κρίσεις.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass