ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΣΤΟΤΣΝΙ ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΥ ΣΟΓΙΟΥΖ

Έτοιμο το νέο κοσμοδρόμιο της Ρωσίας

Δημοσίευση: 28 Απρ 2016 0:00

ΜΟΣΧΑ

Θέλοντας να περιορίσει την εξάρτησή της από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ που ενοικιάζει στο Καζακστάν, η Ρωσία ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή, το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο που υλοποιήθηκε στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Το κοσμοδρόμιο στην απομονωμένη περιοχή Αμούρ, σχετικά κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, επρόκειτο να εγκαινιαστεί την Τετάρτη με την εκτόξευση πυραύλου Soyuz που μεταφέρει τρεις εμπορικούς δορυφόρους.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ταξίδεψε στο Βοστότσνι για την πανηγυρική εκτόξευση, όμως η αντίστροφη μέτρηση σταμάτησε ενάμισι λεπτό πριν από την «ώρα μηδέν» για αδιευκρίνιστο τεχνικό πρόβλημα.

Η εκτόξευση προγραμματίζεται τώρα για τις 11.01 τοπική ώρα (05.00 ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη.

Το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 2011, εκτιμάται ότι θα κοστίσει 300 με 400 δισεκατομμύρια ρούβλια, ή 4,0 με 5,3 δισ. ευρώ.

Χρειάστηκαν γύρω στους 10.000 εργάτες για να κατασκευαστούν 115 χιλιόμετρα δρόμων σε αυτήν την απέραντη αλλά αραιοκατοικημένη περιοχή της Άπω Ανατολής, καθώς και 125 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου και μια ολοκαίνουργια πόλη για 25.000 κατοίκους.

Στόχος του Κρεμλίνου είναι να περιορίσει την εξάρτηση από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, το οποίο η Μόσχα μισθώνει στο Καζακστάν από τότε που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Το μίσθωμα ανέρχεται σήμερα στα 115 εκατ. δολάρια το χρόνο.

Το Μπαϊκονούρ είναι σήμερα το μόνο διαστημικό κέντρο του κόσμου από το οποίο εκτοξεύονται επανδρωμένες αποστολές προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Εκτοξεύσεις επανδρωμένων αποστολών από το Βοστότσνι δεν προγραμματίζονται πριν από το 2023.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass