ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ

Κομισιόν: Κατάργηση βίζας για τους Τούρκους

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2016 0:21

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το «πράσινο φως» για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας την Άγκυρα να εκπληρώσει τις εναπομείνασες δεσμεύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τόνισε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει «εντυπωσιακή πρόοδο» στην εκπλήρωση των σχετικών κριτηρίων (72 συνολικά), ωστόσο η Άγκυρα καλείται να εκπληρώσει πέντε σημαντικά προαπαιτούμενα που εκκρεμούν.

Τα κριτήρια αυτά αφορούν τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την τρομοκρατία και της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την επιχειρησιακή συμφωνία με τη Europol, καθώς και τη συμφωνία για τη δικαστική συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Παράλληλα, η Τουρκία καλείται να προχωρήσει στην έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτού λάβει την τελική έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ τον Ιούνιο.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την εξαίρεση των Τούρκων οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν από την υποχρέωση να διαθέτουν θεώρηση διαβατηρίου (βίζα), σηματοδοτεί την έναρξη μιας «νέας σελίδας» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η απόφαση της Κομισιόν είναι μια «καμπή» όσον αφορά τις βίζες για τους Τούρκους και συνιστά «μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την ΕΕ», είπε με ικανοποίηση ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του στην Άγκυρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νωρίτερα να εξαιρούνται από την υποχρέωση να διαθέτουν βίζα οι Τούρκοι υπήκοοι που πραγματοποιούν σύντομα ταξίδια στον Χώρο Σένγκεν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε συναφθεί ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία την 18η Μαρτίου για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει τις σχέσεις με την Τουρκία «από στρατηγική άποψη». Η Τουρκία και η ΕΕ έχουν «ανάγκη η μια την άλλη σήμερα περισσότερο απ' ό,τι χθες και θα έχουν ανάγκη η μια την άλλη περισσότερο αύριο απ' ό,τι σήμερα», εξήγησε.

Η Τουρκία είχε καταστήσει την κατάργηση της βίζας ως τον Ιούνιο απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει την εφαρμογή της αμφιλεγόμενης συμφωνίας του Μαρτίου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η Άγκυρα ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει συνολικά 72 κριτήρια, από τα οποία δεν εκπληρώνονται ακόμη πέντε, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Ο Τίμερμανς ανέφερε ακόμη πως για λόγους ασφαλείας οι Τούρκοι υπήκοοι που επιθυμούν να επωφελούνται από την εξαίρεση της υποχρέωσης να παίρνουν βίζα για τις σύντομες επισκέψεις τους στον Χώρο Σένγκεν (έως και 90 ημέρες) υποχρεούνται να διαθέτουν βιομετρικά διαβατήρια.

«Σε ό,τι αφορά τα διαβατήρια, βρισκόμαστε στο σημείο περάτωσης των εργασιών», είπε ο Τσαβούσογλου. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό το τεχνικό έργο και θα αρχίσουμε το ταχύτερο να παραδίδουμε βιομετρικά διαβατήρια στους συμπολίτες μας», πρόσθεσε.

Για να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο εξαίρεσης των Τούρκων υπηκόων από την υποχρέωση να διαθέτουν βίζα για τις επισκέψεις τους στον Χώρο Σένγκεν, θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΤΡΙΒΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Ωστόσο, σφοδρή κυβερνητική κρίση φέρεται να βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία, όπου ο πρόεδρος Ερντογάν θα διεξάγει συζητήσεις με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, καθώς οι σχέσεις των δύο σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ρήξη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, δεν αποκλείεται παραίτηση του τούρκου πρωθυπουργού. Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, μεταξύ των δύο διεξάγεται μάχη για την εξουσία, με τον Ερντογάν, να προσπαθεί να αφαιρέσει αρμοδιότητες από τον πρωθυπουργό. Την προηγούμενη εβδομάδα του αφαιρέθηκε η δικαιοδοσία να ορίσει εκπροσώπους στις τοπικές ενώσεις του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Πηγές αναφέρουν πως ο Νταβούτογλου, δήλωσε οργισμένος σε βουλευτές ότι “είναι έτοιμος να απορρίψει μια θέση, την οποία κανείς θνητός δεν θα σκεφτόταν να αφήσει”.Από την πλευρά του ο Ερντογάν δήλωσε από το παλάτι του στην Άγκυρα πως, “δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πώς έφτασε εκεί που βρίσκεται, τί πρέπει να κάνει και ποιοι είναι οι στόχοι του”. Η κυβερνητική κρίση σοβεί την ώρα που η τουρκική οικονομία κλονίζεται, ο εμφύλιος με τους Κούρδους μαίνεται, το Ισλαμικό Κράτος καιροφυλακτεί να επεκτείνει τις δυνάμεις του και η Τουρκία έχει να φέρει σε πέρας την συμφωνία για το προσφυγικό που έχει συνάψει με την ΕΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass