ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΥΝΗΣΙΑ, ΑΛΓΕΡΙΑ, ΜΑΡΟΚΟ ΕΥΝΟΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ

«Κόφτης» προσφύγων από Βερολίνο

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2016 0:47

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Με ισχυρή πλειοψηφία ενέκρινε η γερμανική Βουλή (Μπούντεσταγκ) την ανακήρυξη της Αλγερίας, της Τυνησίας και του Μαρόκου ως ασφαλών χωρών -καθιστώντας έτσι ευκολότερες τις απελάσεις προς τις τρεις χώρες του Μαγκρέμπ.
Η αντιπολίτευση ωστόσο αντιδρά, καθιστώντας έτσι αβέβαιο το εάν το μέτρο θα καταφέρει να περάσει τελικά και από την Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ).
Η ανακήρυξη των τριών χωρών ως ασφαλείς χώρες πέρασε την Παρασκευή με τις ψήφους 424 βουλευτών του Μεγάλου Συνασπισμού, έναντι 143 που καταψήφισαν και τριών που απείχαν.
Στόχος του μέτρου είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης ασύλου από όσους προέρχονται από τις τρεις χώρες και η επαναπροώθηση όσων λαμβάνουν αρνητική απάντηση στο αίτημα ασύλου.
Τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου, είχαν πάρει άσυλο μόνο το 0,7% όσων είχαν φτάσει στη Γερμανία από τις τρεις εν λόγω χώρες, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Τόσο οι μειοψηφούντες (στο Μπούντεσταγκ) Πράσινοι ωστόσο, όπως και η Αριστερά (Linke) εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο μέτρο.
Επειδή το μέτρο πρέπει να περάσει και από το Μπούντεσρατ, το μέλλον του δεν είναι σίγουρο: Στο Μπούντερατ, όπου αντιπροσωπεύονται οι κυβερνήσεις των κρατιδίων, η παρουσία των Πράσινων είναι ισχυρότερη και ο συσχετισμός δυνάμεων για Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες δυσμενέστερος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΑΝΕ ΙΤΑΛΙΑ
Με την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό και το σφράγισμα του Βαλκανικού Διαδρόμου, οι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία μέσω Μεσογείου ξεπέρασαν για πρώτη φορά σε σχεδόν έναν χρόνο εκείνους που φτάνουν στο Αιγαίο.
Πρόκειται πάντως ακόμη κυρίως για υπηκόους Ερυθραίας, Αιγύπτου και Νιγηρίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Frontex, τα οποία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ο αριθμός των αφίξεων στην Ελλάδα τον Απρίλιο μειώθηκε κατακόρυφα κατά 90% (κάτω των 2.700) φέρνοντας έτσι ξανά την Ιταλία στην πρώτη θέση.
Συγκεκριμένα, στη «Μεσογειακή Οδό» με προορισμό την Ιταλία καταγράφηκαν τον Απρίλιο 8.370 πρόσφυγες και μετανάστες. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2015 που το Αιγαίο «πέφτει» από την πρώτη θέση.
Ωστόσο, η Frontex σημειώνει επιπλέον ότι ο απόλυτος αριθμός των αφίξεων στην Ιταλία είναι μειωμένος -και συγκεκριμένα, μικρότερος κατά 13% από τον Μάρτιο και κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με τον περυσινό Απρίλιο.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία σημειώνει επίσης πως η σύνθεση του ρεύματος στη «Μεσογειακή Οδό» δεν εμφανίζει σημαντικές αλλαγές, ούτε και καταγράφεται μετακίνηση ρευμάτων από την πορεία Τουρκίας-Αιγαίου-Βαλκανίων.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass