ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΠΑΜ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Παγωμάρα στον Λευκό Οίκο …

* Η Ελλάδα ανάμεσα στα πρώτα θέματα που συζήτησαν οι δύο άνδρες

Δημοσίευση: 11 Νοε 2016 11:07
"Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να πετύχεις" επισήμανε στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο ο Ομπάμα "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να πετύχεις" επισήμανε στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο ο Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Σε παγωμενο κλίμα έγινε η ιστορική συνάντηση Μπάρακ Ομπάμα και Ντοναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο απερχόμενος συνομίλησαν επί 90 λεπτά, έκαναν τις πρώτες δηλώσεις και την πρώτη χειραψία.

Αναλυτικότερα:

Τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί ξεχύνονται στους δρόμους ανά τις ΗΠΑ με πλακάτ και συνθήματα «Not my President», ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα -το πρώτο βήμα προς τη μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας η οποία θα «σφραγιστεί» επίσημα με την ορκωμοσία του την 20ή Ιανουαρίου. Μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι συνομίλησαν για ζητήματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής και χαρακτήρισε «εξαίρετη» τη συζήτησή τους.

Απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα είπε «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να σε βοηθήσουμε να πετύχεις», προσθέτοντας πως θέλει ο ίδιος και σύζυγός του να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι στον Λευκό Οίκο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε επίσης ότι θεωρεί σημαντικό η χώρα να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ σημείωσε ότι η συνάντηση στον Λευκό Οίκο διήρκεσε περισσότερο από το προγραμματισμένο, επανέλαβε πως συζήτησαν διάφορα ζητήματα, περιλαμβανομένων δυσκολιών, και προσέθεσε ότι είναι «ανυπόμονος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο» Ομπάμα καθώς θα έχουν κι άλλες συναντήσεις.

Μιλώντας εν συνεχεία στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι Ομπάμα και Τραμπ συζήτησαν σχετικά με την στελέχωση της επόμενης κυβέρνησης, καθώς και ζητήματα για την Ελλάδα, δεδομένης της επικείμενης επίσκεψης του απερχόμενου προέδρου στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα

Η αυτοκινητοπομπή του Ντόναλντ Τραμπ πέρασε τις πύλες του Λευκού Οίκου λίγο μετά τις 11.30, τοπική ώρα, μακριά από τις κάμερες και τα φλας. Έφθασε στην Ουάσινγκτον με το ιδιωτικό του αεροσκάφος συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μελάνια, η οποία είχε επίσης συνάντηση με την Μισέλ Ομπάμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε στη θέση να υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον άνθρωπο που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία σπίλωσής του το 2008 με τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι δεν έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ και είναι μουσουλμάνος. Παραδίδει στο πρόσωπο που έχει διχάσει και ντροπιάσει τις ΗΠΑ και υπόσχεται να εξαϋλώσει την πολιτική κληρονομιά του.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που έληξε με το σοκ της εκλογής Τραμπ, παρά την υπερίσχυση της Χίλαρι Κλίντον σε ψήφους, ο Ομπάμα έχει χαρακτηρίσει τον Τραμπ επικίνδυνο μιλώντας για «πρωτοφανούς ανεπάρκειας» υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη νίκη Τραμπ την Τετάρτη, ο Ομπάμα έστειλε ενωτικό μήνυμα λέγοντας ότι η «ειρηνική μετάβαση της εξουσίας είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της δημοκρατίας μας».

«Σε τελική ανάλυση, ανήκουμε όλοι στην ίδια ομάδα» δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass