Η Μέρκελ θα είναι ξανά υποψήφια στις εκλογές του 2017

Δημοσίευση: 20 Νοε 2016 22:24 | Τελευταία ενημέρωση: 20 Νοε 2016 22:36

 

           

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επισημοποίησε σήμερα την πρόθεσή της να διεκδικήσει μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία στο αξίωμα, στις δύσκολες –όπως τις χαρακτήρισε– βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017, προκειμένου να υπερασπιστεί τις "δημοκρατικές αξίες.

"Η μάχη για τις (δημοκρατικές) αξίες μας καθώς και "η υπεράσπιση του τρόπου ζωή μας" απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού θα είναι τα βασικά στοιχεία του προεκλογικού προγράμματός της, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ εκτίμησε ότι οι εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2017 θα είναι "οι δυσκολότερες" που έχουν γίνει "τουλάχιστον από την επανένωση" του 1990, λόγω της πόλωσης της κοινωνίας και των πρόσφατων εκλογικών επιτυχιών του ξενοφοβικού, αντιμεταναστευτικού, κινήματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Το ακροδεξιό κόμμα πέτυχε εντυπωσιακές νίκες φέτος στις περιφερειακές εκλογές, εκμεταλλευόμενο τον φόβο και τη δυσαρέσκεια από την άφιξη σχεδόν ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη χώρα το 2015.

Μεταξύ των αξιών που θα υπερασπιστεί, εκτός από τη δημοκρατία, η Μέρκελ ανέφερε την ελευθερία και το κράτος δικαίου. "Αυτό με καθοδηγεί", συνέχισε, κρίνοντας ότι οι εκλογικές "διαμάχες" αποτελούν τμήμα μιας φυσιολογικής δημοκρατικής διαδικασίας αλλά δεν θα πρέπει να μεταβάλλονται σε "μίσος" για τον άλλο.

Η καγκελάριος χαρακτήρισε ωστόσο "πομπώδεις και παράλογες" τις εκκλήσεις εκείνων που την θεωρούν ως την τελευταία ηγέτιδα που μπορεί να υπερασπιστεί "τον ελεύθερο κόσμο" και τις δημοκρατικές αξίες απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού, όπως αυτός εκφράστηκε με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και με το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit στη Βρετανία. Αυτό το καθήκον δεν μπορεί να το αναλάβει ένας άνθρωπος μόνος του, σημείωσε, "οι νίκες επιτυγχάνονται από τους πολλούς", είπε.

Η 62χρονη Μέρκελ κυβερνά τη Γερμανία από το 2005. Την περασμένη εβδομάδα στενοί συνεργάτες της στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) είχαν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα διεκδικούσε και πάλι το αξίωμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass