ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

«Πάγωσαν» οι ενταξιακές συνομιλίες με Τουρκία

Δημοσίευση: 25 Νοε 2016 2:07

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Την προσωρινή παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως είχε προαναγγελθεί, αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες, εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου

Υπέρ της πρότασης αυτής ψήφισαν 479 ευρωβουλευτές, 37 καταψήφισαν ενώ 107 απείχαν της ψηφοφορίας.

Το «πάγωμα» αφορά, για την ώρα, μόνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ουδεμία άλλη συμφωνία, όπως αυτή για το μεταναστευτικό ή την τελωνειακή ένωση.

Ωστόσο θεωρείται μάλλον απίθανο και οι κυβερνήσεις της ΕΕ να ανταποκριθούν στο αίτημα , καθώς πρόκειται για ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα.

«Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν υπό τις παρούσες συνθήκες και πρέπει να παγώσουν» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ ενώ ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών,Τζιάνι Πιτέλα, είχε δηλώσει ότι «με τις παρούσες συνθήκες η Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα να μπει στην ΕΕ».

Από τη μεριά της η Τουρκία είχε σπεύσει από προχθες να υποτιμήσει τη σημασία του ψηφίσματος δηλώνοντας ότι θα έχει την ίδια τύχη που είχαν και παρόμοια ψηφίσματα στο παρελθόν. Καμία ισχύ».

"ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΡΟΣΩΠΟΙ"

Πάντως η απόφαση του του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προχωρήσει σε προσωρινή παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας προκάλεσε τον εκνευρισμό της Άγκυρας με τον Τούρκο υπουργό αρμόδιο για τις υποθέσεις της ΕΕ να δηλώνει για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνησή του θεωρεί ότι η κίνηση αυτή δεν έχει «καμία ισχύ» και τον πρωθυπουργό της χώρας να στέλνει «τελεσίγραφο» στους Ευρωπαίους.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η Τουρκία περιμένει από τους ηγέτες της Ε.Ε. να αντισταθούν σε αυτή την «έλλειψη οράματος». «Η Ε.Ε. πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει το μέλλον της με ή χωρίς την Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, που αποκάλεσε «διπρόσωπους» τους ευρωβουλευτές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass