ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2016 7:40

ΜΟΣΧΑ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση, έπειτα από την πολυαίμακτη πολεμική σύρραξη που άρχισε το 2011, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Υπεγράφησαν τρία έγγραφα: το πρώτο ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την ένοπλη αντιπολίτευση για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στο σύνολο του συριακού εδάφους», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν διευκρινίζοντας ότι τα άλλα δύο έγγραφα αφορούν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από την πλευρά του την υποστήριξή του προς την κατάπαυση του πυρός.

Επιβεβαιώνοντας την επίτευξη συμφωνίας, ο στρατός του καθεστώτος της Δαμασκού διευκρινίζει ότι από την ανακοίνωση αποκλείονται το Ισλαμικό Κράτος, το πρώην Μέτωπο αλ-Νόσρα και όλες οι οργανώσεις που συνδέονται με αυτές, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε «μείωση» της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία.

«Συμφωνώ με την πρόταση του υπουργείου Αμυνας για τη μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στη Συρία», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών. «Ομως θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομορκατίας», διευκρίνισε.

Οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης που δεν υπέγραψαν τις συμφωνίες για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία θα θεωρηθούν αυτομάτως τρομοκρατικές οργανώσεις, διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.

Στη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα στο Κρεμλίνο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο υπουργός ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο ότι η Μόσχα εγκαθίδρυσε έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία, προκειμένου οι δύο χώρες να ενεργήσουν ως εγγυήτριες για την εφαρμογή των συμφωνιών.

"Η ουσία του ελέγχου (εφαρμογής των συμφωνιών) είναι ότι οι οργανώσεις που δεν θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις μάχης θα θεωρηθούν τρομοκρατικές" και θα ληφθούν εναντίον τους τα μέτρα που ισχύουν για το Ισλαμικό Κράτος και το Φάταχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα), είπε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών θα κληθούν να συμμετάσχουν στην εφαρμογή των συμφωνιών. "Φυσικά θα προσκαλέσουμε εκπροσώπους του ΟΗΕ. Έτσι θα συνεχιστεί η πολιτική διαδικασία με βάση τις αρχές που υιοθετήθηκαν με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας", εξήγησε, προσθέτοντας ότι τα μέλη του ΣΑ θα ενημερωθούν για τις συμφωνίες και θα απαντηθούν τυχόν ερωτήματά τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass