ΝΙΚΟΛΙΤΣ: ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ

Στο κόκκινο η ένταση μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2017 8:00

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Το Κόσοβο κατηγορεί τη Σερβία πως θέλησε να στείλει μήνυμα κατοχής, η Σερβία λέει πως το Κόσοβο έδειξε ότι θέλει πόλεμο: Το θερμόμετρο στη σύγκρουση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας ανέβηκε με αφορμή σερβικό τρένο που θα πήγαινε στη Μιτρόβιτσα, «διασκομημένο» με τη φράση «Το Κόσοβο είναι Σερβία», και το οποίο οι κοσοβάρικες ειδικές δυνάμεις προσπάθησαν να εμποδίσουν βγαίνοντας στις γραμμές.


Το τρένο, που θα ήταν η πρώτη σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των δύο πόλεων, είχε ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από το Βελιγράδι. Βαμμένο στα χρώματα της σερβικής σημαίας, είχε στο εξωτερικό γραμμένη τη φράση «το Κόσοβο είναι Σερβία». Στο εσωτερικό, είχε πόστερ από διάφορα σημεία της Σερβίας, όπως και φωτογραφίες από εμβληματικές αγιογραφίες σερβικών μοναστηριών.
Το Κόσοβο είχε αντιδράσει έντονα, μιλώντας για σκόπιμη πρόκληση και είχε προειδοποιήσει πως ανέπτυξε ειδικές δυνάμεις στις γραμμές που θα σταματούσαν το τρένο. Τελικά, η αμαξοστοιχία σταμάτησε πριν φτάσει στη διαχωριστική γραμμή.
Και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν κατηγορίες στη συνέχεια. Ο Σέρβος πρόεδρος Τομισλάβ Νίκολιτς υποστήριξε πως με την κίνησή του το Κόσοβο «έδειξε πως θέλει πόλεμο». «Βρεθήκαμε στο χείλος της σύρραξης» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα επίσης με τα όσα μεταδίδει το BBC, ο Σέρβος πρόεδρος είπε πως θα ήταν διατεθειμένος να στείλει στρατό εάν κρινόταν απαραίτητο για να προστατευτούν τα δικαιώματα των Σέρβων του Κοσόβου.
Από την πλευρά της Πρίστινας, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ισά Μουσταφά κατηγόρησε την Σερβία πως ήθελε σκόπιμα να προκαλέσει και να κάνει το τρένο «μήνυμα κατοχής». Υπερασπίστηκε την κίνησή του για ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων στις γραμμές: «Οι θεσμοί της Δημοκρατίας του Κοόβου πάντοτε θα αναλαμβάνει δράση για να προστατεύει την κυριαρχία της χώρας και να δεν θα επιτρέπει [τη διέλευση σε] μηχανές που προκαλούν με μηνύματα κατοχής» υπογράμμισε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass