ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 47 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΒΟΜΒΑ

Τρόμος στο μετρό της Αγ. Πετρούπολης

* Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια* Τριήμερο πένθος στη Ρωσία

Δημοσίευση: 04 Απρ 2017 7:07

MOΣΧΑ

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη που σημειώθηκε σε συρμό του μετρό της Αγίας Πετρούπολης και 47 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μετέδωσε το Interfax, επικαλούμενο την υπουργό Υγείας της χώρας Βερόνικα Σκβορτσόβα.

Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Σύμφωνα με πηγή στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, δεν επρόκειτο για δύο -όπως μεταδόθηκε νωρίτερα-, αλλά για μία έκρηξη που σημειώθηκε μεταξύ δύο σταθμών.

 Νωρίτερα, πηγή που επικαλέστηκε το πρακτορείο RIA, ανέφερε ότι η έκρηξη σημειώθηκε ανάμεσα σε δύο σταθμούς του μετρό της ρωσικής πόλης, την Σέναγια Πλόσαντ και την Τεκνολογκίσεσκι Ινστιτούτ. Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν γεμάτος με σφαιρίδια ώστε να προκληθούν περισσότερα θύματα. Οι πρώτες εικόνες που μετέδωσαν τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια και αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έναν κατεστραμμένο συρμό και πολλούς επιβάτες να προσπαθούν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα συντρίμμια, μέσα σε ένα σύννεφο καπνού. Άλλοι διακρίνονται να τρέχουν για να γλιτώσουν και κάποιοι ουρλιάζουν ή καλύπτουν το πρόσωπό τους με τα χέρια τους.

Ο ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΣ ΕΝΗΡΓΗΣΕ ΣΩΣΤΑ

Οι σωστές ενέργειες του μηχανοδηγού του συρμού, σε βαγόνι του οποίου σημειώθηκε η έκρηξη ενώ ήταν εν κινήσει, συνέβαλαν στο να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα, ανακοίνωσε η επίσημη εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής, Σβετλάνα Πετρένκο.

"Τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε μόλις άρχισαν οι έρευνες λένε ότι ο μηχανοδηγός του συρμού, στο βαγόνι του οποίου σημειώθηκε η έκρηξη, ενήργησε σωστά εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης" είπε, επισημαίνοντας ότι "η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που ο συρμός βρισκόταν ανάμεσα στις δύο στάσεις, αλλά ο μηχανοδηγός πήρε την σωστή απόφαση να μην σταματήσει, μέχρι να φθάσει στον επόμενο σταθμό, γεγονός που έδωσε την δυνατότητα να αρχίσει άμεσα η εκκένωση του συρμού και να παρασχεθεί βοήθεια στους τραυματίες".

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ρωσίας έδωσε εντολή να ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη χώρα με στόχο την ενίσχυση της αεροπορικής ασφάλειας.

Αυτή την στιγμή τα διεθνή αεροδρόμια όπως και τα αεροδρόμια από τα οποία πραγματοποιούνται πτήσεις εσωτερικού στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας λειτουργούν με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Εντάλματα έρευνας

Οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν δύο εντάλματα έρευνας σε βάρος δύο ανθρώπων, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ενεπλάκησαν στην πολύνεκρη έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

 Το τηλεοπτικό δίκτυο REN-TV δημοσίευσε φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη της έκρηξης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο 5TV "Πέμπτο Κανάλι", δημοσίευσε φωτογραφία του εκρηκτικού μηχανισμού που εντοπίσθηκε στη στάση του μετρό Πλόσαντ Βαστάνια και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς.

Οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης κήρυξαν τριήμερο πένθος στην πόλη μετά την έκρηξη στο μετρό, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνήτη, Αντρέι Κιμπίτοφ. "Με εντολή του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάφτσενκο, από αύριο (σσ. σημερα) κηρύσσεται τριήμερο πένθος".

Ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και άλλοι αξιωματούχοι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών παρέδωσαν στον Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικές εισηγήσεις για την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε επίσης εντολή στις αρχές της Αγίας Πετρούπολης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνδράμουν τους συγγενείς των νεκρών και των τραυματιών.

Τρομοκρατική επίθεση

Ως τρομοκρατικό χαρακτηρίζει η Μόσχα το πολύνεκρο χτύπημα στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με ανάρτησή του στο facebook μίλησε ευθέως για «τρομοκρατική επίθεση».

«Αυτοί που τραυματίστηκαν από την τρομοκρατική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη, θα λάβουν όλη την απαραίτητη βοήθεια.

Έχουν δοθεί όλες οι εντολές στα υπουργεία Υγείας και Εκτάκτων Καταστάσεων. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους φίλους των θυμάτων. Ο πόνος είναι κοινός» ανέφερε.

Νωρίτερα, η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, είχε χαρακτηρίσει κι εκείνη από την πλευρά της ως τρομοκρατική ενέργεια την έκρηξη.

Ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας τη Ρωσίας Αλεξάντρ Κουρενόι, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti24 δήλωσε χαρακτηριστικά: "Ό,τι εξαρτάται από εμάς θα το πράξουμε, ώστε να αποκαλύψουμε όλους τους παράγοντες που συνέβαλλαν στο να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική αυτή επίθεση και να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον".

Πρόσθεσε ότι "με την υπόθεση ασχολούνται οι ανακριτές" και πως ο εισαγγελικός έλεγχος που ήδη ξεκίνησε θα "αγγίζει απολύτως όλες τις πλευρές", ενώ θα υπάρξει άμεση συνεργασία με το τμήμα της εισαγγελίας που είναι αρμόδιο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

Σοκ προκάλεσε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους η είδηση για τη φονική έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

«Τρομερά τα νέα από την Αγία Πετρούπολη. Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους», ήταν η πρώτη αντίδραση της Ανγκελα Μέρκελ, μέσω του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι έγραψε στο Twitter ότι παρακολουθεί τα νέα από την Αγία Πετρούπολη με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. «Οι σκέψεις μας είναι στον ρωσικό λαό», συμπλήρωσε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

«Τρομοκρατημένος από τα νέα για την έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη», έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον στο Twitter. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη συμπόνια του για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από τα γεγονότα στην Αγία Πετρούπολη. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στους κοντινούς ανθρώπους των θυμάτων», ήταν η ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας.

«Βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της έκρηξης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Γιούρι Ράτας.

Τη βαθιά του συμπόνια για όσους επηρεάστηκαν από την έκρηξη, τους αγαπημένους τους και τον ρωσικό λαό εξέφρασε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Σόλτενμπεργκ.

«Συγκλονισμένη από τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν, σήμερα, στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ρωσίας και της κυβέρνησής του, απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

*Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε ένα «φρικτό πράγμα», αναφερόμενος στην επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

Πανηγυρίζει ο ISIS

Με εκατοντάδες μηνύματα πλημμύρισαν το διαδίκτυο οι οπαδοί του ISIS, πανηγυρίζοντας για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση.

Ανάρτησαν μηνύματα στο twitter, θεωρώντας τη Ρωσία ως έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του αγώνα που δίνουν.

Σημειώνεται ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να πλήξουν τη Ρωσία, όταν ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση στη Συρία, τον Σεπτέμβριο του 2015. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, όμως σχεδόν όλες έγιναν στις ασταθείς δημοκρατίες του Καυκάσου.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ανακοινώσει κατ' επανάληψη ότι έχουν εξαρθρώσει τζιχαντιστικούς πυρήνες που σκόπευαν να πλήξουν τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη.

ΑΜΠΕ, Russia Today, Sputnik

Μηνύματα συμπαράστασης από Ελλάδα

ΑΘΗΝΑ

Αποτροπιασμό και οδύνη για τις πολύνεκρες εκρήξεις στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης και εκφράζει η Αθήνα σε μηνύματα προς τις ρωσικές Αρχές και το ρωσικό λαό.

Ύστερα από οδηγίες του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε το απόγευμα, με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. Andrey Maslov, και του εξέφρασε τον αποτροπιασμό και τα θερμά συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ελληνικού λαού, προς τον Ρώσο ομόλογό του κ. Πούτιν, τον ρωσικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων, για την πολύνεκρη φονική έκρηξη.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης απέστειλε στον ομόλογό του, πρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Βιατσεσλάβ Βολοντίν σχετικό μήνυμα συμπαράστασης για τις πολύνεκρες εκρήξεις στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

Το ΚΚΕ καταδίκασε «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εγκληματική ενέργεια στο μετρό της πόλης του Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη), που οδήγησε στο θάνατο και σε σοβαρούς τραυματισμούς δεκάδες ανθρώπους.»

ΣΩΟΙ ΟΙ 23 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Καλά στην υγεία τους είναι και οι 23 Έλληνες μαθητές καθώς και οι συνοδοί τους, από το 4ο Γυμνάσιο Βέροιας, οι οποίοι βρίσκονται σε εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη.

Συγκεκριμένα, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη, Πάνος Μπεγλίτης, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι 23 μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βέροιας, που βρίσκονται εκεί σε εκδρομή, μαζί με τους καθηγητές τους, είναι όλοι καλά.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass