ΜΕ ΤΟ DUP ΤΗΣ Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΣΥΜΜΑΧΗΣΕ Η ΜΕΪ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΝΥΧΤΙΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

Δυο γυναίκες στο "τιμόνι" της Βρετανίας

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2017 15:41

ΛΟΝΔΙΝΟ
Η Τερέζα Μέι κατόρθωσε να έρθει σε συμφωνία με το συντηρητικό κόμμα DUP της Β. Ιρλανδίας που της επιτρέπει να έχει την πλειοψηφία, με τον όρο να κάνει παραχωρήσεις σε ορισμένα θέματα.


Το BBC αποκάλεσε αυτό το ιρλανδέζικο κόμμα «το κόμμα που χρίζει τον βασιλιά». Η Τερέζα Μέι πήρε καταρχήν από την βασίλισσα την άδεια να σχηματίσει κυβέρνηση. Σε μια σύντομη ομιλία της, η Bρετανή πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση «θα κάνει σωστά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit », και πρόσθεσε, μπροστά στους δημοσιογράφους: «Και τώρα, δουλειά!»
Η συμφωνία της Μέι με το ιρλανδικό κόμμα κατέστη δυνατή μετά από ολονύκτιες διαβουλεύσεις. Το DUP κέρδισε 10 έδρες στις εκλογές της Πέμπτης, 8 Ιουνίου, ήτοι 2 περισσότερες από τις προηγούμενες εκλογές. Οπως εξηγεί ο Guardian, το ιρλανδικό κόμμα πήρε αυτή την απόφαση γιατί απελπίστηκε όταν κατάλαβε ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν (ιστορικός εχθρός του DUP γιατί έχει καλές σχέσεις με το Σιν Φέιν) μπορεί να γίνει πρωθυπουργός. Οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι κέρδισαν τις εκλογές με μεγάλες απώλειες και πήραν 318 έδρες, ήτοι 8 έδρες λιγότερες για την απόλυτη πλειοψηφία.
Δεν είναι ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας του DUP με το Συντηρητικό κόμμα, το οποίο παρουσιάζεται από τον βρετανικό Τύπο ως «σύμφωνο στήριξης περισσότερο παρά τυπική συμμαχία». Αλλά είναι σίγουρο ότι αυτό το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας κάνει μια καλή πολιτική κίνηση. Παρότι δεν είναι πιθανό τα μέλη του DUP να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, το εν λόγω κόμμα θα δει κάποιες από τις ιδέες του να υλοποιούνται στο κυβερνητικό έργο.
Η ηγέτης του κόμματος Arlene Foster δήλωσε ότι είναι «απόλυτα ικανοποιημένη» από τις εξελίξεις.
Η Arlene Isabel Foster, υπήρξε υπουργός Περιβάλλοντος στην Βόρεια Ιρλανδία από το 2007 ως το 2998 και ως το 2016 κατέλαβε τα πόστα της υπουργού Εμπορίου, Επενδύσεων, Οικονομικών και Δημοσίου Τομέα, διαδοχικά. Ηταν δύο φορές μεταβατική πρωθυπουργός, το 2010 και το 2015. Το 2016 έγινε πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας και παραμένει ως σήμερα. Είναι η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε αυτή τη θέση.
Ο πατέρας της ήταν αγρότης και αστυνομικός στο Ulster και έπεσε θύμα δολοφονίας από τον IRA όταν η Αρλέν ήταν 8 ετών. Οταν η Αρλέν έγινε 16 ετών υπήρξε η ίδια θύμα επίθεσης με βόμβα στο σχολικό που επέβαινε από τον IRA.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass