ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

Πέθανε ο Χέλμουτ Κολ

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2017 15:58

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, πατέρας της ενοποίησης της Γερμανίας, απεβίωσε χθες σε ηλικία 87 ετών. Ο Χέλμουτ Κολ ηγήθηκε της Γερμανίας επί 16 χρόνια και υπήρξε πολύτιμη η συμβολή του στην πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης.


Απεβίωσε το πρωί της Παρασκευής «στην οικία του στο Λούντβιχσχάφεν» στη νοτιοδυτική Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild. Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Ο Κολ, ο καγκελάριος που υπηρέτησε το διάστημα 1982-1998, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια. Κινείτο με αναπηρικό αμαξίδιο έπειτα από μια άσχημη πτώση που είχε το 2008. Ο Κολ εργάστηκε για την εισαγωγή του ευρώ μαζί με τον στενό σύμμαχό του, τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν.
Τα τελευταία χρόνια ο Κολ είχε προβάλει τα οφέλη μίας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης και είχε εκφράσει αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο η πρώην προστατευόμενή του, η νυν καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, διαχειρίστηκε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, «το αποκορύφωμα της πολιτικής σταδιοδρομίας του ήρθε την 3η Οκτωβρίου του 1990, τη μέρα επανένωσης της τότε Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία. Παρά τις αντιρρήσεις ή ακόμα και τους φόβους που προκαλούσε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η επανενωμένη Γερμανία, ο Χέλμουτ Κολ έλαβε τελικά τη συγκατάθεση του τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για τη γερμανική επανένωση και την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ανατολικής Γερμανίας.»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass