Γιορτή σε μαύρο φόντο…

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2017 15:41

Εν μέσω της αναστάτωσης στη χώρα λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων, της πολιτικής κρίσης και της φονικής πυρκαγιάς, η βασίλισσα Ελισάβετ, σε μήνυμα για τα επίσημα γενέθλιά της που γιορτάστηκαν χθες Σάββατο στη χώρα, δήλωσε ότι η Βρετανία διακατέχεται από βαθιά θλίψη, αλλά ο λαός της είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες.

Σημαδεμένη από τρεις αιματηρές επιθέσεις ισλαμιστών και την πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο, στην οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, η Βρετανία ταλανίζεται επίσης από μια πολιτική κρίση που άφησε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι αποδυναμωμένη παραμονές των συνομιλιών του Brexit.

«Είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από ένα πολύ ζοφερό εθνικό αίσθημα» δήλωσε η βασίλισσα, η γηραιότερη μονάρχης στον κόσμο και με τη μακροβιότερη θητεία στο θρόνο. «Η χώρα έχει γίνει μάρτυρας μιας σειράς φοβερών τραγωδιών».

Η Ελισάβετ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επισκέψεών της για να συναντήσει τα θύματα, εντυπωσιάστηκε από την προθυμία του κόσμου να προσφέρει υποστήριξη σε όσους έχουν ανάγκη.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δοκιμάζεται αλλά είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες» είπε. «Ενωμένοι στη θλίψη μας, είμαστε εξίσου αποφασισμένοι, χωρίς φόβο ή μεροληψία, να στηρίξουμε όλους αυτούς που ξανακτίζουν τη ζωή τους, η οποία τόσο φρικιαστικά επλήγη από τον τραυματισμό και την απώλεια».

Η Ελισάβετ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στην οδό Μπράτον του κεντρικού Λονδίνου, όταν ο Κάλβιν Κούλιτζ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ιωσήφ Στάλιν μόλις είχε θέσει υπό τον έλεγχό του τη Σοβιετική Ένωση. Έγινε βασίλισσα το 1952 σε ηλικία 25 ετών μετά τον θάνατο του πατέρα της Γεωργίου Στ'.

Στα 91 τη χρόνια, εξακολουθεί να εκτελεί τακτικά τα επίσημα καθήκοντά της, αλλά έχει περιορίσει τον αριθμό των δεσμεύσεών της τα τελευταία χρόνια. Γιορτάζει δύο φορές τα γενέθλιά της το χρόνο: σε πολύ στενό κύκλο στις 21 Απριλίου, ημέρα που γεννήθηκε, και επίσημα σε ημερομηνία που συνήθως πέφτει το δεύτερο Σάββατο του Ιουνίου.

ΜΕ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ Η ΜΕΙ

Με επιζώντες από την πυρκαγιά στο κτίριο Grenfell Tower, με εθελοντές και εκπροσώπους των τοπικών αρχών συναντήθηκε χθες η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Η Μέι δέχτηκε κριτική επειδή απέφυγε να συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής όταν επισκέφθηκε την Πέμπτη τον τόπο της τραγωδίας και μάλιστα έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες και συνθήματα όπως «Ντροπή σου» και «Δειλή» όταν επέστρεψε εκεί την Παρασκευή.

Ταυτόχρονα με την αστυνομία και την πυροσβεστική υπηρεσία, η πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ δήλωσε ότι θα διατεθούν πέντε εκατομμύρια λίρες στους πληγέντες και ότι όσοι έχασαν τα σπίτια τους θα έχουν εγκατασταθεί σε νέα εντός τριών εβδομάδων.

Περίπου 600 άνθρωποι κατοικούσαν στο κτίριο των 24 ορόφων και 120 διαμερισμάτων, ενώ σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης 70 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass