ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το ελληνικό χρέος στις διαβουλεύσεις για την «Τζαμάικα»

Δημοσίευση: 04 Νοε 2017 15:09

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Το θέμα του ελληνικού χρέους ήταν αντικείμενο συζήτησης στις συνομιλίες Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Ωστόσο, όπως αναφέρει η DW δεν θα αποτελέσει σημείο στην ατζέντα των διερευνητικών επαφών.
Αναλυτικότερα:


Ως και χθες Πέμπτη οι συνομιλίες ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες, βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, Φιλελεύθερους και Πράσινους επισκιάζονταν από αλληλοκατηγορίες, διαφωνίες αλλά και δημόσια εκφραζόμενους ενδοιασμούς για την πιθανότητα συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού. Χθες το τοπίο άλλαξε. Στις δηλώσεις τους οι ηγεσίες των κομμάτων παρουσίασαν θετικό προσωρινό απολογισμό των συνομιλιών των τελευταίων δέκα ημερών και εκφράστηκαν, αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο, με αισιόδοξα για τις διερευνητικές των επόμενων εβδομάδων.
Περισσότερο αισιόδοξοι ήταν οι Χριστιανοδημοκράτες και οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, ενώ πιο συγκρατημένοι οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι. Στην πρώτη της δήλωση από τότε που έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις των τεσσάρων κομμάτων η καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η «Τζαμάικα» μπορεί να πετύχει παρότι οι συνομιλίες θα παραμείνουν δύσκολες. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, αναφερόμενος στις διαφορές των κομμάτων, επεσήμανε πως το ζητούμενο των συνομιλιών μέχρι στιγμής ήταν η καταγραφή των θεμάτων προς συζήτηση, ενώ από τώρα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις.
TO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Αναφορικά με το ελληνικό χρέος σε κανένα από τα συνολικά οκτώ κείμενα των διαβουλεύσεων δεν γίνεται αναφορά στην Ελλάδα. Από διασταυρωμένες πληροφορίες της Deutsche Welle που βασίζονται σε δηλώσεις μελών των κομματικών αντιπροσωπειών στις συνομιλίες προκύπτει ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε μεν σε συζήτηση που είχε σχέση με την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Τα κόμματα συμφώνησαν όμως ότι το θέμα δεν θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα των διερευνητικών συνομιλιών των επόμενων εβδομάδων. Όπως χαρακτηριστηκά επεσήμανε υψηλόβαθμη πηγή των Χριστιανοδημοκρατών, συζήτηση επ’ αυτού «δεν θα ήταν ούτε προς το δικό μας συμφέρον και ούτε προς το συμφέρον της Ελλάδας». Ερωτηθείς αντιπρόσωπος των Πρασίνων πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση που το θέμα τεθεί από τους Φιλελεύθερους απάντησε πως και για την «Τζαμάικα» θα ισχύουν οι δεσμεύσεις της Ευρωζώνης και συνεπώς και της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους.
Βέβαια το ζήτημα του χρέους θα τεθεί στις συνομιλίες κατά έμμεσο τρόπο, δηλαδή μέσω των ευρωπαϊκών θεμάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass