ΓΑΛΛΙΑ:

Συνάντηση Μακρόν – Χαρίρι στο Παρίσι

Δημοσίευση: 19 Νοε 2017 16:36

ΠΑΡΙΣΙ
Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Αλ Χαρίρι έγινε δεκτός χθες το μεσημέρι από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων για μια συνάντηση την οποία θα ακολουθήσει γεύμα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Χαρίρι έγινε δεκτός, με «τιμές πρωθυπουργού», στην προεδρία μερικές ώρες μετά την άφιξή του, γύρω στις 07:00 τοπική ώρα, στη Γαλλία, προερχόμενος από το Ριάντ, απ’ όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 4 Νοεμβρίου.
Στην κορυφή της εξωτερικής σκάλας του προεδρικού μεγάρου ο Μακρόν αγκάλιασε τον Χαρίρι προτού πάρουν θέση, χαμογελαστοί, για φωτογραφίες ενώπιον μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων.
Τον 47χρονο πρωθυπουργό του Λιβάνου επρόκειτο να συνοδεύσουν η σύζυγός του Λάρα και ο μεγαλύτερος γιος τους σε γεύμα με τον Μακρόν και τη σύζυγό του Μπριζίτ, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Προτού υποδεχθεί τον Χαρίρι, ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν, ο οποίος τον «ευχαρίστησε για τις ενέργειες της Γαλλίας υπέρ του Λιβάνου», ανέφερε η γαλλική προεδρία.
Ο Αούν επιβεβαίωσε επίσης πως ο Σάαντ Αλ Χαρίρι «θα βρίσκεται στη Βηρυτό στις 22 Νοεμβρίου για την επέτειο της ανεξαρτησίας», όπως είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα η προεδρία.
Ο Μακρόν δήλωσε προχθές πως πρόκειται για μια «φιλική πρόσκληση για συζήτηση μαζί του και υποδοχή του πρωθυπουργού μιας φίλης χώρας». Διευκρίνισε πως ο Χαρίρι θα γινόταν δεκτός στο προεδρικό μέγαρο «ως πρωθυπουργός» του Λιβάνου, γιατί «η παραίτησή του δεν αναγνωρίζεται στη χώρα του, εφόσον δεν έχει υποβληθεί».
Κάτοχος της σαουδαραβικής υπηκοότητας ο Χαρίρι επικαλέστηκε, προκειμένου να δικαιολογήσει την παραίτησή του, «έλεγχο» της Χεζμπολάχ -μέλος της κυβέρνησης και την οποία υποστηρίζει το Ιράν- στην πολιτική ζωή του Λιβάνου και φόβους για τη ζωή του.
ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΠΡΕΣΒΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εν τω μεταξύ η Σαουδική Αραβία θα ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι κρατείτο παρά τη θέλησή του στο Ριάντ, ανέφερε χθες το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Λίγο πριν αναχωρήσει από το Ριάντ για το Παρίσι ο Χαρίρι ανέφερε, σε ένα τουίτ που απευθυνόταν στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πως δεν του είχε απαγορευθεί να εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία.
«Το να λέγεται ότι κρατούμαι στη Σαουδική Αραβία και ότι δεν μου επιτρέπεται να εγκαταλείψω τη χώρα είναι ψέμα. Είμαι καθ’ οδόν προς το αεροδρόμιο, κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ», έγραψε σε μήνυμά του στο τουίτερ.
 Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών «χαιρέτισε (...) το ταξίδι του κ. Χαρίρι στο Παρίσι και την επικείμενη επιστροφή του στον Λίβανο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass