ΕΠΙΘΕΣΗ 40 ΕΝΟΠΛΩΝ ΣΕ ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ

Λουτρό αίματος στο Σινά με 235 νεκρούς

Στόχος των τρομοκρατών ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας

Δημοσίευση: 25 Νοε 2017 18:42
Η επίθεση που διαπράχθηκε είναι μία από τις φονικότερες παγκοσμίως έπειτα από εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ Η επίθεση που διαπράχθηκε είναι μία από τις φονικότερες παγκοσμίως έπειτα από εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ

ΚΑΪΡΟ
Επίθεση δεκάδων ενόπλων με νεκρούς πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι σε τέμενος στο βόρειο Σινά, στην Αίγυπτο. Διεθνή μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με μαρτυρίες, κάνουν λόγο για επίθεση με βόμβα και όπλα από περίπου 40 ένοπλους.


Η δημόσια αιγυπτιακή τηλεόραση, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ, κάνει λόγο για 235 νεκρούς και 125 τραυματίες.
Η έκρηξη έγινε στο βόρεια Σινά, στο τέμενος Αλ Ράουντα, στο κέντρο της πόλης Μπιρ αλ Άμπντ, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Αλ Αρίς, στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.
Όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα, ένοπλοι ενεργοποίησαν εκρηκτικά και πυροβόλησαν κατά του πλήθου στο τέμενος Αλ Ράουντα.
Εκείνη την ώρα οι πιστοί έκαναν την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής. Η τοπική αστυνομία ανέφερε ότι οι ένοπλοι επέβαιναν σε τέσσερα οχήματα 4Χ4.
Στο σημείο έσπευσαν δεκάδες ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους τραυματίες σε κοντινά νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας μετέδωσε ότι οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ ακόμη και κατά των ασθενοφόρων.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η βόμβα πυροδοτήθηκε στην παιδική χαρά του τεμένους, προτού οι τρομοκράτες που φορούσαν στολές παραλλαγής και κρατούσαν μαύρες σημαίες αρχίσουν να γαζώνουν όσους προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Λένε ακόμη ότι οι εξτρεμιστές είχαν μπλοκάρει όλες τις οδούς διαφυγής στην περιοχή, ανατινάζοντας αυτοκίνητα, κι αφήνοντας τα φλεγόμενα συντρίμμια τους καταμεσής στους δρόμους.
Στόχος των τρομοκρατών ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που προσεύχονταν στο τέμενος, όπως ανέφεραν δύο αυτόπτες μάρτυρες και μια πηγή ασφαλείας.
Το δίκτυο Al Arabiya καθώς και τοπικές πηγές ανέφεραν ότι κάποιοι από τους πιστούς ήταν οπαδοί της μυστικής αίρεσης σούφι, τους οποίους οι σκληροπυρηνικοί σουνίτες, όπως εκείνοι του ISIS, θεωρούν αποστάτες.
Ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι Αρχές κήρυξαν ολόκληρη τη χερσόνησο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στέλνουν ενισχύσεις.
Παράλλλα ενέτειναν τα μέτρα ασφαλείας στο διεθνές αεροδρόμιο του Καϊρου με περιπολίες στρατιωτών στις αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων, σωματικούς ελέγχους και μπλόκα στη γύρω περιοχή.Μέχρι στιγμής ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας βρίσκονται την τελευταία τριετία αντιμέτωπες με συχνές επιθέσεις από μαχητές του ISIS. Η χθεσινή είναι η φονικότερη επίθεση που εξαπέλυσε η τρομοκρατική οργάνωση στη χερσόνησο του Σινά από την εμφάνισή της στην περιοχή.
Το παρακλάδι του «Ισλαμικού Κράτους» στο Σινά, το επονομαζόμενο Wilayat Sinai στελεχώνεται κυρίως από μαχητές της ντόπιας οργάνωσης ανταρτών, Ansar Beit al-Maqdis, η οποία ορκίστηκε πίστη και αφοσίωση στο ISIS μετά την αποστολή εκπροσώπων της στη Συρία το 2014.
Πέρα απ’ το Ισλαμικό Κράτος η Αίγυπτος αντιμετωπίζει απειλή και από τζιχαντιστές που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα και δρουν από τη γειτονική Λιβύη.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass