ΛΕΝΕ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Από το νέο έτος και βλέπουμε

Δημοσίευση: 28 Νοε 2017 15:10

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Από το νέο έτος υπολογίζει η αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών να αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες για τη συγκρότηση κυβερνητικής συμμαχίας στη Γερμανία.
«Μέχρι τότε θα έχουν δώσει όλοι πράσινο φως για τη διαπραγμάτευση για κυβερνητικό συνασπισμό», είπε η Γιούλια Κλέκνερ σε πρωινή εκπομπή του πρώτου δικτύου της κρατικής τηλεόρασης, ARD, τονίζοντας ότι εκείνο που προέχει δεν είναι η ταχύτητα, αλλά να γίνουν όλα τα βήματα προσεκτικά και με ακρίβεια.


Η Κλέκνερ προειδοποίησε τους Σοσιαλδημοκράτες να μην επιβαρύνουν το κλίμα των πιθανών διαβουλεύσεων με μεγάλες αξιώσεις, επισημαίνοντας πάντως ότι «δεν είναι εύκολο» για το SPD να υπαναχωρήσει από την κατηγορηματική άρνηση συμμετοχής στη νέα κυβέρνηση και να αναλάβει τις ευθύνες του για το καλό της χώρας. «Αυτό χρειάζεται σίγουρα χρόνο και επιχειρήματα και γι’ αυτό, πιστεύω, δεν θα ήταν καλό να αρχίσουμε από τώρα να βάζουμε κόκκινες γραμμές».
Αν δεν ευοδώσουν οι προσπάθειες για τη συγκρότηση «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ των παρατάξεων της Άνγκελα Μέρκελ και του Μάρτιν Σουλτς οι μόνες επιλογές που απομένουν είναι ή μια νέα προσφυγή στις κάλπες ή ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας. Αλλά ούτε η καγκελάριος, ούτε ο επικεφαλής του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ επιθυμούν κάτι τέτοιο, ενώ και η Κλέκνερ υπογράμμισε ότι δεν της αρέσει η ιδέα μιας κυβέρνησης μειοψηφίας καθώς λόγω του ειδικού της βάρους στην Ευρώπη η Γερμανία χρειάζεται σταθερότητα.
Τα ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις τάχθηκαν χθες υπέρ ενός νέου μεγάλου συνασπισμού, όπως άλλωστε και η νεολαία του κόμματος, η οποία κάλεσε τα κόμματα να συμφωνήσουν ως τα Χριστούγεννα κρίνοντας πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Μέρκελ πρέπει να επιλέξει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.
Στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών προειδοποιούν πάντως τους Σοσιαλδημοκράτες ότι «πλανώνται αν νομίζουν ότι θα κάνουμε πάση θυσία μεγάλο συνασπισμό. Δεν εκβιαζόμαστε, ούτε φοβόμαστε μια κυβέρνηση μειοψηφίας». Ενώ τονίζουν ότι θα πρέπει το κόμμα τους να δώσει έμφαση στο θέμα της εσωτερικής ασφάλειας σ’ έναν μεγάλο συνασπισμό και να εμμείνει στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.
Από τους Σοσιαλδημοκράτες ήδη άρχισαν να εγείρονται αξιώσεις για περισσότερες επενδύσεις στην παιδεία, για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και άλλες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση και στο σύστημα υγείας. Και μολονότι έχουν, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, το πάνω χέρι στις συνομιλίες παραμένουν διχασμένοι για το αν πρέπει να σχηματιστεί νέος μεγάλος συνασπισμός ή αν θα πρέπει απλώς να στηρίξουν με ψήφο ανοχής μια κυβέρνηση μειοψηφίας των συντηρητικών και των Πράσινων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass