ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ 35 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΑΝ

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ συνεχίζεται...

Δημοσίευση: 29 Νοε 2017 16:21

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Αποζημιώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση θα διεκδικήσουν 35 Κύπριοι, πρώην μέλη της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών), για βασανιστήρια που υποστηρίζουν ότι είχαν υποστεί κατά τη διάρκεια του αγώνα τους κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χθες επρόκειτο να διεξαχθεί προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία σε βρετανικό δικαστήριο, για να αποφασιστεί κατά πόσον η αγωγή πρέπει να εξεταστεί αποκλειστικά με βάση το αγγλικό δίκαιο ή με βάση και το κυπριακό δίκαιο.


Η ακροαματική διαδικασία αποτελεί την έναρξη μιας μακράς νομικής διαδικασίας, η οποία θυμίζει παλαιότερη απόφαση ανώτερου δικαστηρίου, με την οποία επιτράπηκε σε ηλικιωμένους Κενυάτες να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση για βασανιστήρια που είχαν υποστεί από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου τη δεκαετία του ‘50.
Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Βετεράνων ΕΟΚΑ, Θάσος Σοφοκλέους, δήλωσε στην εφημερίδα από τη Λευκωσία ότι πρόκειται για «μια πολύ μεγάλη ημέρα» για τους ενάγοντες. Όπως και ο ίδιος, οι περισσότεροι από τους ενάγοντες είναι 80άρηδες, και δύο είναι γυναίκες. Η μία από αυτές καταγγέλλει ότι ήταν 16 ετών τη δεκαετία του 1950, όταν έπεσε θύμα βιασμού σε δάσος από αξιωματικούς του βρετανικού στρατού. Στη συνέχεια υπέστη πολυήμερη βάρβαρη ανάκριση για το ρόλο της στην ΕΟΚΑ.
«Θέλουμε δικαιοσύνη. Δεν είμαστε κατά των Βρετανών. Έχουμε πολλούς φίλους και συγγενείς εκεί. Αυτό που συνέβη ήταν εξαιτίας της πολιτικής. Πολεμήσαμε για την ελευθερία και την ένωση με την Ελλάδα, ψηφίσαμε υπέρ αυτού συντριπτικά σε ένα δημοψήφισμα, αλλά αντ’ αυτού μας βασάνισαν και μας σκότωσαν» δηλώνει στην εφημερίδα ο Σοφοκλέους.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, σε αποχαρακτηρισμένα βρετανικά έγγραφα, τα οποία αποκαλύφθηκαν από τα Εθνικά Αρχεία το 2012, υπάρχουν αποδείξεις βάρβαρης μεταχείρισης μελών της ΕΟΚΑ από τους Βρετανούς, περιλαμβανομένης της δολοφονίας ενός τυφλού Κυπρίου στη διάρκεια της εκστρατείας την περίοδο 1955-59.
Όμως, ο Guardian επισημαίνει ότι ωμότητες διέπραξε και η ΕΟΚΑ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, κάνοντας λόγο για δολοφονίες βρετανών στρατιωτών από τα «τάγματα θανάτου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass