Συ-ζητά εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία

Δημοσίευση: 30 Νοε 2017 16:15

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, αναμένεται να ζητήσει σήμερα, με ψήφισμά του, από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου». Την κοινή πρόταση ψηφίσματος όλων των Ευρωομάδων (εκτός από το ακροδεξιό κόμμα, Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας) υπογράφουν από ελληνικής πλευράς, οι ευρωβουλευτές Κωνσταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ).
 Το αίτημα για εμπάργκο όπλων εναντίον της Σαουδικής Αραβίας παρουσίασε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στις Βρυξέλλες, η πολιτική ομάδα των Πρασίνων, διατυπώνοντας προβληματισμό για το κατά πόσο θα μπορούσε να εγκριθεί ένα τέτοιο αίτημα από το Συμβούλιο της ΕΕ, όταν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εμπλέκονται σε εμπόριο όπλων με τη Σαουδική Αραβία. «Η κατάσταση στην Υεμένη είναι πολύ σοβαρή. Είναι μεγάλη η καταστροφή. Σύμφωνα με τη UNICEF πάνω από 11.000 παιδιά έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, 130 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα» επισήμανε η πρόεδρος των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, σημειώνοντας ότι τον περασμένο Οκτώβριο οι Πράσινοι απέστειλαν επιστολή στην κ. Μογκερίνι ζητώντας της να φέρει το ζήτημα στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.
 «Πρέπει να αναγνωριστεί ότι υπάρχει σοβαρή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη. Γι’ αυτό το έχουμε ανάγκη αυτό το εμπάργκο» τόνισε η κ. Κέλερ, αναφερόμενη, επίσης, στην ανάγκη να ανοίξουν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα χερσαία σύνορα, προκειμένου να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται.
* Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε στο Twitter: «Η Ευρωομάδα της Αριστεράς θα το υπερψηφίσει. Ελπίζω να κάνουν το ίδιο όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές. Είμαι δε βέβαιος ότι η κυβέρνησή μας θα κάνει αυτό που πρέπει».
*Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ερωτώμενος για το ψήφισμα ανέφερε πως «το επικείμενο ψήφισμα, που προτρέπει τα κράτη - μέλη να παγώσουν την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία είναι το τρίτο». «Η πρώτη φορά ήταν τον Φεβρουάριο του 2016 κι εκείνο το ψήφισμα το στήριξαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, γνώριζε η κυβέρνηση τη στάση των ευρωβουλευτών του, πριν ο κ. Καμμένος αποφασίσει να πουλήσει όπλα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ευρωβουλευτής διαμήνυσε ότι το θέμα του μεσάζοντα εξαντλήθηκε στη Βουλή και ο ίδιος είναι καλυμμένος με τη στάση του κόμματός του, ωστόσο η κυβέρνηση έκανε ένα πολιτικό και ηθικό ατόπημα.
«Πήραν μια απόφαση που είναι πέρα από τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ουμανισμού. Γνωρίζουν ότι κάθε μέρα πεθαίνουν δεκάδες παιδιά στην Υεμένη και χιλιάδες πολίτες έχουν προσβληθεί από χολέρα λόγω του εμπάργκο. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τις ανθρώπινες αξίες κι έκανε τα στραβά μάτια σε μια ανθρωπιστική κρίση», τόνισε.
*Ερωτηθείς για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι έγινε με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ. Προσέθεσε ότι το θέμα συζητείται στο Ευρωκοινοβουλιο και «εφόσον υπάρξουν αποφάσεις για εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, η Ελλάδα θα κινηθεί εντός του πλαισίου των επιταγών και των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και επισήμανε ότι «η συμφωνία σήμερα είναι παγωμένη και στη βάση των εξελίξεων που θα έχουμε τις επόμενες ημέρες θα διαμορφωθεί και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης».
Αναφερόμενος στον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως αυτό το οποίο έκανε ήταν να μεταφέρει συγκεκριμένες πληροφορίες, οι οποίες προσκομίσθηκαν από μία πηγή, και «συγκεκριμένα από τον κ. Σφακιανάκη, όπως είπε και ο πρωθυπουργός» και προσέθεσε ότι ο τρόπος χειρισμού της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι θέμα του Υπουργείου των Εξωτερικών.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass