ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Κ. ΚΟΥΝΕΒΑ

Μπλόκο της ΕΕ στην πώληση όπλων στη Σ. Αραβία

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2017 15:44

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Με 539 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 81 αποχές εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισμα για την Υεμένη, το οποίο περιλαμβάνει το αίτημα επιβολής εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία. Η παράγραφος για το εμπάργκο εγκρίθηκε με 368 ψήφους υπέρ, 221 κατά και 43 αποχές. Το ψήφισμα το συνυπέγραψαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου (εκτός από την ακροδεξιά «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας», της οποίας ηγείται το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν). Από ελληνικής πλευράς το ψήφισμα συνυπέγραψαν, από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, η Κωνσταντίβα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Νίκος Χουντής (ΛΑΕ) και από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ).


Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι «να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατατέθηκε κοινό Ψήφισμα για την κατάσταση στην Υεμένη, από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων, το οποίο φέρει και την υπογραφή του κ. Κεφαλογιάννη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο προσθέτει πως ενώ στο Ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν υπέρ, στην ψηφοφορία της παραγράφου 15 (το δεύτερο κομμάτι της - 15/2), οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, Κεφαλογιάννης, Κύρτσος, Σπυράκη, Βόζεμπεργκ, Ζαγοράκης έχουν ψηφίσει κατά, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα αναρτημένα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Το γεγονός, λοιπόν, είναι αδιάψευστο: οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία. Οπότε, αναμένουμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να κάνει νεφελώδεις και αλληλοσυγκρουόμενες διαρροές, να αιτιολογήσει τη στάση της» τονίζει η Κουμουνδούρου ενώ παραθέτει και τον σύνδεσμο που αφορά στην ψηφοφορία.
Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ
Να εξηγήσουν γιατί ψήφισαν ‘όχι’ στην πρόταση για επιβολή εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία, ζήτησε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης. Κάλεσε μάλιστα τις κυβερνήσεις που πουλούν όπλα στη Σαουδική Αραβία να σεβαστούν το μήνυμα της Ευρωβουλής.
«ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΑΝ»
Eπειδή υπήρξε μια σύγχυση ως προς τη στάση που κράτησαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή πηγές της Πειραιώς διευκρίνισαν χαρακτηριστικά ότι «στη σημερινή ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία της ευρωβουλής όλοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν το σύνολο του ψηφίσματος στο οποίο αναφέρεται δύο φορές η παραίνεση προς το Συμβούλιο να δρομολογήσει πρωτοβουλίες για να επιβληθεί εμπάργκο της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass