ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ:

Προς στρατιωτική ενοποίηση των «25»

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2017 15:47

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Στη σκιά του Brexit, τα ευρωπαϊκά έθνη πρόκειται να κάνουν ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της ΕΕ. Στη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής αποφασίζεται η υλοποίηση της αμυντικής ενοποίησης των «25», μια φιλοδοξία που υπήρχε εδώ και 70 χρόνια...

Διασκεδάζοντας τις αρνητικές για την έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντυπώσεις από το Brexit, οι «25» -οι χώρες της ΕΕ εκτός Δανίας και Μάλτας- θα θεσμοθετήσουν τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία για την Ασφάλεια και την Αμυνα (PESCO), που προβλέπει χρηματοδότηση και ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων.
Προσπάθεια για την οικοδόμηση στρατιωτικών διασυνδέσεων απέτυχαν στο παρελθόν. Πρώτη η Γαλλία τη δεκαετία του '50, αλλά στη συνέχεια και η Βρετανία, η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, επεδίωξε να ματαιώσει την αμυντική συνεργασία της ΕΕ, αντιτιθέμενη σε οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει προς έναν ευρωπαϊκό στρατό.
ΣτρατιωτικΗ
ενοποΙηση των «25»
Ωστόσο, η PESCO δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ, το οποίο θα διατηρήσει τον πρωταρχικό του ρόλο στην υπεράσπιση της Ευρώπης.  Στόχος της PESCO είναι η εξοικονόμηση πόρων. Αλλωστε υπό τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, οι χώρες μέλη δεν έχουν την πολυτέλεια να ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ για ξεχωριστούς στρατούς. «Καμία χώρα - μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες της από μόνη της» δήλωσε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι προχθές. «Αυτός είναι και ο λόγος που τα 3/4 των πολιτών της ΕΕ υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα» τόνισε. Το «σήμα» για τη θεσμοθέτηση της PESCO θα δοθεί στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass