ΜΕΡΚΕΛ: Καθήκον μου η παραμονή της Ελλάδος στο Ευρω

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2015 9:01

 

ΑΘΗΝΑ

Την ελπίδα το αδιέξοδο σχετικά με το ελληνικό ζήτημα να ξεπεραστεί στο Eurogroup της Πέμπτης, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας, Α.Μέρκελ. «Δυστυχώς δεν έχω πολλά νεότερα για την Ελλάδα» είπε η Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους, τονίζοντας όμως ότι αντιλαμβάνεται ως «καθήκον της» να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου τόνισε τη μεγάλη σημασία που δίνεται στο Eurogroup. «Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά νεότερα. Για αυτό το λόγο συμφωνήσαμε στις συζητήσεις μας σήμερα ότι θα επικεντρωθούμε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την Πέμπτη το απόγευμα».

Ωστόσο η Μέρκελ συμπλήρωσε ότι «εκεί μπορεί να αποφασιστεί κάτι μόνο αν υπάρξει μια κοινή πρόταση με την Ελλάδα που θα εκπληρώνει τους όρους».

«Έχω συγκεντρώσει όλη την ενέργειά μου στο να βοηθήσω τους τρεις θεσμούς για να βρεθεί λύση με την Ελλάδα» είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε: «Αυτό αντιλαμβάνομαι ως καθήκον μου. Θέλω να κάνω ότι είναι δυνατόν για να κρατήσω την Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προχθες, που είπε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη» υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δράση.

«Πρέπει να στρωθούμε στη δουλειά. Υπάρχει λίγος χρόνος», τόνισε ο Ολάντ, ρίχνοντας όμως το μπαλάκι στην Αθήνα. Η μπάλα βρίσκεται σαφώς στο γήπεδο της Ελλάδας, είπε, άποψη με την οποία συμφωνεί και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που επίσης όμως κατέστησε σαφές ότι «ισχυρή και ολοκληρωμένη συμφωνία με την Ελλάδα πολύ σύντομα, είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της ευρωζώνης». Σε περίπτωση Grexit θα βρεθούμε σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποίησε για άλλη μια φορά ο Ντράγκι.

*Νέα παρέμβαση υπήρξε και από τον Λευκό Οικό, με τον εκπρόσωπο Τζος Έρνεστ να εκφράζει την αισιοδοξία των ΗΠΑ ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία και ότι θα αποφευχθεί η αστάθεια στις αγορές.

«Η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς εταίροι της, χρειάζεται να εργαστούν ταχύτατα ώστε να οριστικοποιήσουν ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα μπορεί να θέσει τις βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης» ανέφερε ο κ. Έρνεστ.

Την ίδια στιγμή βέβαια δεν λείπουν οι σκληρές δηλώσεις για την «Ελλάδα που κούρασε», δημοσιεύματα και αναλύσεις του ξένου Τύπου για το μικρό κόστος ενός grexit και για την εξοικείωση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών με αυτό το ενδεχόμενο, οι πληροφορίες για κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης και χρεοκοπίας της Ελλάδας, εάν αποτύχει και αυτό το Εurogroup.

Οι αντιφατικές αυτές δηλώσεις και πληροφορίες σχετικά με το αν υπάρχει ελπίδα για εξεύρεση λύσης και σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, αλλά και σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις των εταίρων δείχνουν αν μην τι άλλο την πολυπλοκότητα του ζητήματος, καθώς και τη σύγκρουση που υπάρχει στο εσωτερικό των χωρών εταίρων ως προς το ποια είναι η καταλληλότερη λύση για την Ελλάδα και κυρίως για την ευρωζώνη.

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αρνητικό κλίμα στο Μπούντεσταγκ, «αισιόδοξος» όμως ο αρχηγός της ΚΟ του CDU

Οι δηλώσεις και τα σχόλια που έρχονταν από το γερμανικό Κοινοβούλιο στρέφονταν στον κίνδυνο αποτυχίας των συνομιλιών, αν και ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU εμφανίστηκε... «ήρεμος» πως θα υπάρξει συμφωνία, θεωρώντας ότι «όσο πλησιάζει η ώρα της απόφασης, οι Έλληνες σκέφτονται ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη [...] και οι συνταξιούχοι θέλουν να πάρουν τη σύνταξή τους σε ευρώ κι όχι σε δραχμές».

Ο επικεφαλής της ΚΟ των συμπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν ανέφερε την Τρίτη χαρακτηριστικά ότι «κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα αποτύχουν, αλλά εμείς θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Τόνισε ότι προϋπόθεση είναι «να γίνουν συμβιβασμοί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης». «Δεν γίνεται η ελληνική κυβέρνηση να υπαγορεύει μόνη της τους όρους για την παραμονή στο ευρώ», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν περιμένει λύση στο Eurogroup της Πέμπτης: «Έτσι όπως το παίζουν οι Έλληνες, δεν θα υπάρξει τώρα λύση. Θα υπάρξει το νωρίτερο την επόμενη εβδομάδα, στην Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε.

Ο αρχηγός της KO των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, Φόλκερ Κάουντερ, δήλωσε από την πλευρά του «απολύτως ήσυχος και χαλαρός».

«Έχω την εντύπωση ότι οι Έλληνες, όσο πιο κοντά έρχεται η μέρα της απόφασης, σκέφτονται ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη και για τους Έλληνες και για τις Ελληνίδες», δήλωσε ο κ. Κάουντερ. «Οι Έλληνες συνταξιούχοι θέλουν να λάβουν τις συντάξεις τους σε ευρώ και όχι σε δραχμές» είπε χαρακτηριστικά.

Εκφράζοντας την πιο σκληρή πλευρά εντός των Χριστιανοδημοκρατών, ο γραμματέας της ΚΟ του CDU Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, δήλωσε πως έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα πρέπει να γίνει αποδεκτή, αν η Αθήνα δεν παρουσιάσει ένα πειστικό πακέτο μεταρρυθμίσεων.

«Στην περίπτωση που δεν υποβληθεί ένα πειστικό μεταρρυθμιστικό πακέτο, τότε ένα 'Grexit' θα πρέπει να γίνει αποδεκτό, εφόσον είναι απαραίτητο» είπε.

Ο Γκρόσε-Μπρέμερ, σημαντικός σύμμαχος της Μέρκελ, πρόσθεσε πως έγκειται στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την «κατάσταση της άρνησης» και να κινηθεί προς περισσότερες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ζητούν οι πιστωτές για να αποδεσμεύσουν βοήθεια.

«Δεν είμαι πλέον σίγουρος αν η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά να αποφύγει τη ζημιά για τον λαό της Ελλάδας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass