Πρωτιά για Κίνημα Πέντε Αστέρων δείχνουν exit polls

•Κανείς δεν παίρνει αυτοδυναμία •Πολλά τα τεχνικά προβλήματα

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2018 22:54

ΡΩΜΗ
Πρωτιά στο Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), που θα δώσει μάχη με την Κεντροδεξιά Συμμαχία υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δείχνουν τα πρώτα exit polls, στις εκλογές για την εκλογή της νέας Βουλής και της νέας Γερουσίας στην Ιταλία, χωρίς ωστόσο κανείς να παίρνει την αυτοδυναμία.
Σύμφωνα με το exit poll της κρατικής τηλεόρασης Rai, το Κίνημα Πέντε Αστέρια (M5S) συγκεντρώνει ποσοστό 29,5-32,5%. Ακολουθεί η Κεντροδεξιά Συμμαχία με 29,5 - 39,5%: Forza Italia (FI): 12,5 - 15,5%, Λέγκα (L): 12,5 - 15,5%, Αδέλφια της Ιταλίας (FdI): 3,5 - 5,5%, Εμείς με την Ιταλία (NcI): 1 - 3%.
Η Κεντροαριστερή Συμμαχία λαμβάνει ποσοστό 22 - 29%: Δημοκρατικό Κόμμα (PD): 20 - 23%, Περισσότερη Ευρώπη (+E): 2 - 4%, Μαζί (I) - %, Λαϊκή Λίστα Πολιτών (CP): 0 - 2%.
Οι Ελεύθεροι και Ίσοι (LeU) λαμβάνουν ποσοστό 3 - 5%, η Εξουσία στον Λαό (PaP) - % και η CasaPound – Ιταλία (CPI) - %.
Στελέχη των Πέντε Αστέρων σχολιάζουν ότι αν τα στοιχεία των exit polls βρουν επιβεβαίωση στην καταμέτρηση «το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ιστορικής σημασίας».
Βάσει του νέου εκλογικοί νόμου, τα δύο τρίτα των βουλευτών και γερουσιαστών θα εκλεγούν με απλή αναλογική, και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα και δεν αποκλείεται να υπάρξει μια κάποια καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων.
ΠΟΛΛΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Πάντως πολλά ήταν τα τεχνικά προβλήματα που αναφέρονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Στο Παλέρμο ξανατυπώθηκαν χιλιάδες ψηφοδέλτια, διότι αρχικά, είχαν εκτυπωθεί ονόματα υποψήφιων άλλης εκλογικής περιφέρειας.
Στη Ρώμη, 36 άτομα κλήθηκαν να ξαναψηφίσουν, διότι διαπιστώθηκε τυπογραφικό λάθος στο ψηφοδέλτιο που τους είχε δοθεί.
Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργήθηκαν ουρές, διότι για πρώτη φορά κάθε ψηφοδέλτιο έχει έναν ειδικό αριθμό (στην κάτω άκρη, η οποία πρέπει να κόβεται) που χρησιμεύει ως εγγύηση κατά ενδεχόμενων νοθειών.
Η όλη διαδικασία, όμως, εφαρμόζεται για πρώτη φορά, και επιβράδυνε, εν μέρει, τους ρυθμούς στα εκλογικά τμήματα.
Οι δημοτικές αρχές του Μιλάνου και της Ρώμης κάλεσαν τους πολίτες τους να πάνε να ψηφίσουν τουλάχιστον μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, για να μην δημιουργηθούν άλλες ουρές.  
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και έκλεισαν στις 11 το βράδυ. Σύμφωνα με το YouTrend, η προσέλευση είναι μεγαλύτερη στις νότιες περιοχές και μικρότερη στις κεντρικές, όπου βρίσκονται τα «προπύργια» των Δημοκρατικών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass