ΗΠΑ: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΕΔΕΙΞΕ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ

Νέος κύκλος αίματος στη Λωρίδα της Γάζας

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2018 15:00

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Νέος κύκλος αίματος και βίας ξεκίνησε χθες στη Λωρίδα της Γάζας και στους δρόμους μεγάλων πόλεων όπου κατοικούν Παλαιστίνιοι. Λίγες ώρες μετά τις πρώτες κηδείες των θυμάτων της Δευτέρας, πλήθος Παλαιστινίων κινήθηκε εκ νέου προς τα σύνορα με το Ισραήλ, με συνέπεια να ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων, δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από πυρά Ισραηλινού στρατιώτη, ενώ δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί και έχουν μεταφερθεί στις μονάδες υγείας της περιοχής. Όπως αναφέρουν τοπικά Μέσα, οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν drone, με τα οποία ρίχνουν δακρυγόνα και άλλα χημικά στους διαδηλωτές, προκειμένου να τους απομακρύνουν από τη συνοριακή γραμμή. Η ισραηλινή ηγεσία, με ανακοίνωση που εξέδωσε, δήλωσε ότι οι 24 από τους 59 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας, ήταν «τρομοκράτες», δηλαδή ήταν στρατιώτες της Χαμάς, την οποία οι Ισραηλινοί έχουν χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση».
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Στο μεταξύ σχέδιο για «την προστασία των αμάχων» αναμένεται να καταθέσει το Κουβέιτ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συνεδρίασε κατόπιν αιτήματος του Κουβέιτ με θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. «Το Ισραήλ επέδειξε αυτοσυγκράτηση στη Γάζα» αναφέρουν οι ΗΠΑ.
Οι θάνατοι σχεδόν εξήντα Παλαιστίνιων διαδηλωτών από τις σφαίρες, τα δακρυγόνα και τα άλλα μέσα που χρησιμοποίησαν οι άνδρες του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα προκάλεσαν έντονες διπλωματικές αντιδράσεις, ιδίως στην Τουρκία και στη Νότια Αφρική, οι κυβερνήσεις των οποίων ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ, ενώ από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ επέρριψαν την ευθύνη στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
Το Κουβέιτ επρόκειτο να διανείμει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα στοχεύει στην «παροχή προστασίας σε Παλαιστίνιους αμάχους» δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, Μανσούρ αλ Οτάιμπι.
Όπως υποστήριξε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Νίκι Χέιλι, το Ισραήλ «επέδειξε αυτοσυγκράτηση» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, καταδικάζοντας σθεναρά τη συμπεριφορά της Χαμάς.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ «ΜΠΛΟΚΟ» ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ φέρεται να εμπόδισαν χθες την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας ενός ψηφίσματος που καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα πολυαίμακτα επεισόδια, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, καταδίκαζε επίσης τα πυρά ανδρών του ισραηλινού στρατού που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων αμάχων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass