Ζάεφ: Για τεχνικούς λόγους αργεί το τηλεφώνημα

* Τα Σκόπια υπαναχώρησαν, λέει ο Κουβέλης * Η Βουλή -και όχι η Εκκλησία- αποφασίζει, δηλώνει ο Ιερώνυμος

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2018 15:28

ΣΚΟΠΙΑ
Ορισμένα τεχνικά ζητήματα απομένουν για να πραγματοποιηθεί η τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψη του σε έργα αυτοκινητοδρόμου στα Σκόπια.

«Είναι σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των ομάδων εργασίας, για τις τεχνικές λεπτομέρειες», είπε αρχικά και συνέχισε:
«Είμαι αισιόδοξος από την αρχή και δεν θα δώσω λεπτομέρειες, πιστεύω ότι θα βρούμε λύση και, μόλις αυτά τα τεχνικά προβλήματα επιλυθούν, θα ακολουθήσει μια τηλεφωνική συνομιλία».
Επίσης δήλωσε πως όταν επιτευχθεί συμφωνία, θα υπογραφεί στις Πρέσπες, όπως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στο Νταβός τον Ιανουάριο. «Πρέπει τώρα όσα συζητούν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών να γίνουν νομικό κείμενο, ενώ ο πρωθυπουργός ο Τσίπρας και εγώ θα καταλήξουμε σε μια απόφαση». Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι «πολύ σύντομα» θα δημοσιευθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε, προκειμένου τα Σκόπια να ανταποκριθούν στην προθεσμία του Ιουνίου που έχει καθοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία αποτελεί και το κλειδί για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την είσοδο στη ΕΕ. «Αυτός είναι και ο λόγος που είμαστε πλήρως εστιασμένοι και δεσμευμένοι αυτές τις μέρες στις διατάξεις της συμφωνίας και τις λεπτομέρειες που είναι σημαντικές», κατέληξε.

ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ  
Συνέχεια στο blame game που εκτυλίσσεται μεταξύ των δύο πλευρών για το διαφαινόμενο ναυάγιο στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δίνει η κυβέρνηση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ότι οι ευθύνες βαραίνουν τα Σκόπια, καθώς υπαναχώρησαν από τα συμφωνηθέντα.
Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η χώρα μας με απόλυτη συνέπεια έθεσε ως προϋποθέσεις για την εξεύρεση λύσης το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά ο πρωθυπουργός της γείτονος υπαναχωρεί λόγω και των συσχετισμών που διαμορφώνονται στη χώρα του.
Ο ίδιος σημείωσε πως δεν πρέπει να προδικάζονται οι εξελίξεις και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν πιέσεις προς τα Σκόπια από τους Ευρωπαίους, και όχι μόνο.

ΑΣΥΝΕΧΗΣ Η ΝΔ, ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΟΙ ΑΝΕΛ
Βολές κατά της ΝΔ, αλλά και αιχμές κατά των ΑΝΕΛ από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τηρεί στάση «πλήρους ασυνέχειας», την ώρα που «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σταθερότητα και υπευθυνότητα το θέμα, αποφεύγοντας επιπόλαιους τυχοδιωκτισμούς».
Ειδικότερα, όμως, για τη στάση του κόμματος που συγκυβερνά ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε αιχμηρός. «Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, έχουμε μία συνέπεια, σε μία κατά τη γνώμη μου λάθος στάση».
Παρ’ όλ’ αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, η διαφωνία αυτή «δεν θέτει εν κινδύνω τη συνοχή της κυβέρνησης». Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης δεν έκρυψε ότι αναζητούνται σύμμαχοι εκτός κυβέρνησης προκειμένου να «περάσει» η συμφωνία για το «Σκοπιανό», λέγοντας: «Το πιο ουσιαστικό είναι να υπάρξει συμφωνία που δεν θα αντιστοιχεί στα όρια της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού πρόκειται για εθνικό ζήτημα». Σε ό,τι αφορά στο διαφαινόμενο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφείς.

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Η ΒΟΥΛΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
Η θέση της Εκκλησίας είναι ξεκάθαρη για το Σκοπιανό, αλλά για το ζήτημα αυτό, υπεύθυνη είναι η Βουλή, τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
«Δεν γινόμαστε Έλληνες μόνο μία στιγμή ή μία ημέρα. Έλληνες είμαστε κάθε μέρα, κάθε ώρα. Η Εκκλησία πήρε θέση. Είπε ξεκάθαρα ότι δεν δίνουμε πουθενά το όνομά μας, αλλά δεν είναι έργο της Εκκλησίας», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος, από τον Αυλώνα όπου βρέθηκε, για να παραστεί στα εγκαίνια της Λαογραφικής έκθεσης στο Πνευματικό Κέντρο. «Η Εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια, οι πολίτες εξέλεξαν Βουλή και η Βουλή είναι υπεύθυνη για αυτά. Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι που ψηφίζουν και η Βουλή που διοικεί αυτόν τον τόπο», συμπλήρωσε. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος θα βρεθούν στη βόρεια Εύβοια, όπου χθες και   σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ οι εκδηλώσεις για την αγιοκατάταξη του Οσίου Ιακώβου Τσαλίκη.
Στο πλαίσιο αυτό θα τεθούν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που θα εφαρμοστούν σταδιακά και θα ισχύσουν  έως τις 3 μ.μ. σήμερα Κυριακή.
Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass