ΕΚΡΗΞΗ ΤΡΑΜΠ

Ναυάγιο στη G7, με επίθεση στον Τριντό

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2018 15:40

ΛΑ ΜΑΛΜΠΕ

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου κατηγόρησε τον Καναδά ότι κάνει “πολωτικά” σχόλια για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, λέγοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έπρεπε ν’ αποχωρήσει από το κοινό ανακοινωθέν της G7, επειδή ο πρωθυπουργός του Καναδά “μας μαχαίρωσε πισώπλατα”.

“Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι οι ΗΠΑ είναι επιθετικές. Είπε ότι ο Καναδάς πρέπει σηκωθεί και να υποστηρίξει μόνος του τον εαυτό του κι ότι εμείς είμαστε το πρόβλημα με τους δασμούς. Το αβάσιμο μέρος των δηλώσεων αυτών είναι ότι αυτοί έχουν τεράστιους δασμούς. Το ζήτημα είναι ότι μας μαχαίρωσε πισώπλατα”, δήλωσε ο Κούντλοου στην εκπομπή του CNN, "State of the Union".

Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ έκανε αυτό το Σαββατοκύριακο στροφή 180 μοιρών εναντίον των συμμάχων του στην Ευρώπη και τον Καναδά, τους οποίους απείλησε με βαρείς τελωνειακούς δασμούς, έπειτα από μια Σύνοδο της G7 που κατέληξε σε φιάσκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος απέσυρε ξαφνικά την υποστήριξή του από το τελικό ανακοινωθέν της διήμερης συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Λα Μαλμπέ, παρά τον συμβιβασμό που εκπονήθηκε έπειτα από μάχη πάνω στα εμπορικά ζητήματα.

Η αντιπροσωπεία του και ο ίδιος είχαν εντούτοις εγκρίνει αυτό το έγγραφο από 28 σημεία, στο οποίο είχε καταλήξει, έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις, η Ομάδα των Επτά (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία).

Ο Τραμπ δικαιολόγησε αυτό το "χαστούκι" του προς τους συμμάχους των ΗΠΑ επικαλούμενος δηλώσεις του Τζάστιν Τριντό, του οικοδεσπότη της συνόδου, στη συνέντευξη Τύπου που ο τελευταίος έδωσε στο τέλος της συνάντησης.

Μερικές ώρες αργότερα, ενοχλημένος απ' αυτή τη δήλωση, ο δισεκατομμυριούχος έγραψε στο Twitter από το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One ότι έδωσε εντολή στους εκπροσώπους του να αποσύρουν την αμερικανική σφραγίδα από το τελικό ανακοινωθέν.

Χαρακτήρισε επίσης τον Τζάστιν Τριντό "ανέντιμο και αδύναμο", ενώ την παραμονή είχε πει πως η διμερής σχέση δεν ήταν ποτέ στην ιστορία των δύο χωρών τόσο καλή όσο τώρα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

"Με ένα tweet μπορεί πολύ γρήγορα να καταστραφεί πάρα πολλή εμπιστοσύνη", έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αναφερόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

"Το σημαντικότερο είναι η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της ακόμη επιθετικότερα. Μια ενωμένη Ευρώπη είναι η απάντηση στη θέση του Τραμπ 'Πρώτα η Αμερική'", πρόσθεσε ο κ. Μάας στην ανάρτησή του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass