ΤΟΥΡΚΙΑ:

Θρίαμβος Ερντογάν από τον α’ γύρο

Παίρνει και τη Βουλή * Πέρασε το όριο του 10% το φιλοκουρδικό HDP

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2018 18:34

AΓΚΥΡΑ

Θρίαμβο κατέγραψε ο Ερντογάν από τον πρώτο γύρο. Αυτό δείχνουν οι κάλπες στην Τουρκία σύμφωνα με το Anadolu, καθώς στο 92% των καταμετρημέων ψήφων συγκεντρώνει 53,1%. Αίσθηση από την ένταξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP που πέρασε το όριο του 10% και μπαίνει στην τουρκική Βουλή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στο 91,8% των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν επανεκλέγεται καθώς εξασφαλίζει 53,1%, με περίπου δέκα εκατομμύρια ψήφους περισσότερες απ' όσες ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος βγαίνει δεύτερος με 30,5%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,5% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 7,8%.

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 90,3% το AKP του Ερντογάν λαμβάνει 42,9% (298 έδρες), 22,4% και 144 έδρες το CHP του Ιντζέ, το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ 10% (44 έδρες) και το φιλοκουρδικό HDP με 10,8% μπαίνει στη βουλή εξασφαλίζοντας 65 έδρες, ενώ το MHP (εθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν) πιάνει 11,3% (49 έδρες).

Έτσι το ΑΚΡ επικρατεί στις εκλογές και με το συνασπισμό του με το MHP διατηρεί την πλειοψηφία στη νέα βουλή με 347 επί συνόλου 600 εδρών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το HDP το τελικό ποσοστό του θα βρίσκεται ανάμεσα στο 11% και το 12% .

Ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ κατήγγειλε νωρίς χθες ότι «αυτήν την στιγμή το σύστημα της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής δείχνει ότι έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι του 37% των καλπών. Αλλά τα στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu που μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά δίκτυα ισχυρίζονται ότι έχει καταμετρηθεί το 85%», σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet Daily News.

Τεράστιο πλήθος οπαδών του ΑΚP είχε συγκεντρωθεί στην περιοχή Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Ερντογάν παρακολουθεί τα αποτελέσματα, ενώ αναμενόταν αργότερα να εκφωνήσει την επινίκια ομιλία του.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΟΡΜΠΑΝ,

ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΤΣΕΛΙ

Σύμφωνα με το CNNTurk ο ηγέτης του ακροδεξιού MHP και σύμμαχος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη διαφαινόμενη νίκη του, ενώ από τους ξένους ηγέτες πρώτοι έσπευσαν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν,  πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η καταμέτρηση.

ΙΝΤΖΕ: ΤΟ ANADOLU ΚΑΝΕΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

Ο Ιντζέ εξαπέλυσε επίθεση κατά του κρατικού πρακτορείου Anadolu δηλώνοντας ότι «κάνει χειραγώγηση. Δείχνουν πρώτα τα αποτελέσματα από τις κάλπες όπου προηγείται ο Ερντογάν», είπε καλώντας τους οπαδούς του που βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα για να διασφαλίσουν τη διαδικασία της καταμέτρησης να μην χάνουν το ηθικό τους και φύγουν.

Η τουρκική υπηρεσία του BBC υπογραμμίζει τη διαφορά στα αποτελέσματα που δίνουν από τη μία το Anadolu και από την άλλη ανεξάρτητοι παρατηρητές καθώς η ενσωμάτωση πλησιάζει το 50%.

Σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος θα παίξει τι θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, καθώς αν ο Ερντογάν δεν καταφέρει να περάσει το 50% τα πράγματα θα είναι δύσκολα γι' αυτόν, σύμφωνα με αναλυτές.

Πάντως, αυτή τη στιγμή με καταμετρημένο περίπου το 90% ο Τούρκος πρόεδρος εξασφαλίζει το 51% στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Bloomberg, βαριά φορτηγά αναπτύχθηκαν για την προστασία του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα - «ένδειξη, ίσως ότι ο Ερντογάν δεν νιώθει και τόσο σίγουρος;», σχολιάζει ο Guardian.

Το ποσοστό συμμετοχής στις xθεσινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που ανήλθε στο 87%.

Στην Τουρκία δεν πραγματοποιούνται δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (exit polls).

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από τις 188.000 κάλπες της χώρας έχει αρχίσει παρουσία παρατηρητών, προτού δοθεί το επίσημο αποτέλεσμα για κάθε μία από τις κάλπες αυτές, οι οποίες θα επανασφραγιστούν με τα ψηφοδέλτια και θα μεταφερθούν σε περιφερειακά κέντρα καταμέτρησης, όπου θα ξανανανοιχθούν και τα αποτελέσματα θα εισαχθούν στο τέλος στο σύστημα Η/Υ της εκλογικής επιτροπής.

ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ

Ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης και δήμαρχος σε πόλη της ανατολικής Τουρκίας, ο Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ, σκοτώθηκε σε διαπληκτισμό μεταξύ δύο οικογενειών, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Iyi ("Καλό"), Αϊτούν Τσιράι, μέσω του Twitter.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στο επεισόδιο αυτό, στην περιοχή Καρατσομπάν του Ερζερούμ, έχασε τη ζωή του άλλο ένα άτομο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass