Φόβοι για αστάθεια στα Σκόπια

*Στο 90% έφτασε το «ναι», αλλά μόνο 34% των Σκοπιανών προσήλθαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών* Πανηγυρίζει η αντιπολίτευση* Δεν προτίθεται να πάει σε εκλογές ξεκαθάρισε ο Ζάεφ

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2018 15:00

ΣΚΟΠΙΑ

Το «ΝΑΙ» στη Συμφωνία των Πρεσπών θριαμβεύει, όπως φαίνεται από τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.

Με καταμετρημένο το 43%,  υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 90,72%, ενώ εναντίον της το 6,26%.

Η αποχή, ωστόσο, ήταν ο μεγάλος νικητής της αναμέτρησης, αφού η προσέλευση άγγιξε το 35%, πολύ κάτω από το όριο του 50% + μία ψήφο που απαιτεί το Σύνταγμα για να είναι δεσμευτικό το δημοψήφισμα.

Ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην οδηγήσει την ΠΓΔΜ σε πρόωρες εκλογές, στις πρώτες δηλώσεις του αφότου έκλεισαν οι κάλπες παρά τη χαμηλή προσέλευση στις κάλπες.

Ο Ζάεφ σε δηλώσεις του είπε ότι αν επιβεβαιωθεί ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων στήριξε τη Συμφωνία, τότε θα πρέπει να σεβαστεί τη βούλησή της η αντιπολίτευση και να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή για την υιοθέτηση του νέου ονόματος. «Αν όχι, δεν υπάρχει εναλλακτική. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε το άλλο δημοκρατικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας κι αυτό σημαίνει πρόωρες γενικές εκλογές αμέσως. Η "Μακεδονία" θα γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ!», είπε.

Πράγμα που σημαίνει ότι ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός πετάει το μπαλάκι στην αντιπολίτευση επιδιώκοντας να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή, όπου θα κληθεί να δώσει μια δύσκολη πολιτική μάχη προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες η συμμετοχή έφθασε στο 34.09%, δηλαδή οι ψηφίσαντες έφθασαν περίπου τους 589.000  σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μακριά από το στόχο του 50% που είχε θέσει η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού.

Το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ απαιτεί μίνιμουμ συμμετοχής 50% για να καταστεί το δημοψήφισμα δεσμευτικό.

Το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν  να απαντήσουν οι ψηφοφόροι ήταν: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΣΤΑΘΕΙΑ

Οι φόβοι για αστάθεια στο γειτονικό κράτος επανέρχονται. Ωστόσο, ο Ζάεφ επισήμανε ότι «το αποτέλεσμα όσων επέλεξαν να ψηφίσουν θα σηματοδοτήσει τις πολιτικές ενέργειες εντός του Κοινοβουλίου».

Aντίπαλοι της συμφωνίας έσπευσαν από νωρίς χθες  να χαρακτηρίσουν αποτυχημένο το δημοψήφισμα λόγω της χαμηλής προσέλευσης. «Ο λαός και οι πολίτες της Μακεδονίας δεν θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ. Δεν θέλουν αλλαγή του ονόματος, της ταυτότητας, της ιστορίας και της παράδοσης του “μακεδονικού” λαού», είπε ο Ντράγκαν Ουγκρινόφσκι της αντιπολιτεύομενης ομάδας «Η “Μακεδονία” μποϋκοτάρει».

Ο Ίβο Κοτέφσκι, εκπρόσωπος του VMRO-DMPNE επανέλαβε τη γνωστή θέση του κόμματος ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών οι “Μακεδόνες” θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την εθνική τους ταυτότητα. «Όλα είναι λάθος μ’ αυτή τη συμφωνία. Είναι μια συμφωνία που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες», είπε. «Θα χάσουμε την ταυτότητά μας λόγω του εγκλήματος του Ζάεφ. Είναι λάθος να αλλάξει το Σύνταγμα. Λάθος να αλλάξει το όνομα».

Τον περασμένο Ιούνιο η συμφωνία κυρώθηκε από 69 βουλευτές επί συνόλου 120, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει στήριξη από άλλους 11 βουλευτές, δηλαδή να εξασφαλίσει ψήφους και από την αντιπολίτευση. Αν οι βουλευτές του VMRO στηλώσουν τα πόδια, τότε η ΠΓΔΜ θα οδηγηθεί τάχιστα στις κάλπες.

VMRO:ΗΤΤΗΘΗΚΕ Ο ΖΑΕΦ

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κρίστιαν Μίτσκοσκι στις πρώτες δηλώσεις του μετά το δημοψήφισμα τόνισε ότι το ισχυρότερο μήνυμα το έστειλαν όσοι έκαναν μποϊκοτάζ ή ψήφισαν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Το γεγονός είναι ότι η συμφωνία για το όνομα δεν έλαβε πράσινο φως, αλλά ο λαός άναψε κόκκινο. Όσοι ψήφισαν κατά της συμφωνίας και όσοι επέλεξαν να δείξουν μέσω της αποχής τι πιστεύουν έστειλαν το πιο ηχηρό μήνυμα, [ότι] αυτή είναι η “Μακεδονία”» είπε.

Ο ηγέτης του VMRO DPMNE πρόσθεσε: «Ο κόσμος είναι ισχυρός, δεν λύγισαν από τις ωμές απειλές», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αποπειράθηκε να νοθεύσει το δημοψήφισμα. Και σε μήνυμά του προς την κυβέρνηση Ζάεφ τόνισε: «To VMRO DPMNE μένει με τον λαό και θα σας νικήσουμε», κάνοντας λόγο όχι μόνον για ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας. Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότησή του.

 

 

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Αντιφατικό μήνυμα

ΑΘΗΝΑ

Για αντιφατικό μήνυμα που εξέπεμψε το δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην πρώτη αντίδραση της Αθήνας, το ΥΠΕΞ αφού υπενθυμίζει ότι το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα και όχι δεσμευτικό, τόνισε ότι το μήνυμα που εκπέμπει είναι αντιφατικό. «Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» τονίζεται.

Παράλληλα στην ανακοίνωση στηλιτεύει ακραίους και επιθετικούς εθνικισμούς στην περιοχή και καλεί όλες τις πλευρές για βήματα με νηφαλιότητα ώστε να διαφυλαχθεί η θετική δυναμική της συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Θριαμβολογεί ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, χαρακτηρίζοντας ως «αποτυχημένο» και «άκυρο» το δημοψήφισμα» στην ΠΓΔΜ λόγω χαμηλής συμμετοχής. Παράλληλα, ξιφουλκεί κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάσει του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε τη συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση» έγραψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο twitter.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass