ΤΟΥΡΚΙΑ

Ούτε βήμα πίσω για τα έξι μίλια

H AΓΚΥΡΑ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΕΙ «ΘΡΑΚΗ»

Δημοσίευση: 10 Νοε 2018 15:42

ΑΓΚΥΡΑ
«Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στρατηγική της όσον αφορά στις πτήσεις στο Αιγαίο» διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο στο ίδιο μοτίβο των προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας.
Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι η στρατηγική της Άγκυρας παραμένει αμετάβλητη καθώς, όπως είχε αναφέρει και λίγο νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, η χώρα αναγνωρίζει ως εναέριο χώρο της Ελλάδας μόνο τα 6 και όχι τα 12 ναυτικά μίλια.


Ως εκ τούτου, μόνο για τα έξι ναυτικά μίλια υποβάλλουν σχέδιο πτήσης. Η πρώτη απάντηση από τουρκικής πλευράς στον Έλληνα υπουργό Άμυνας ήρθε μέσω δήλωσης του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι. Η Άγκυρα δεν δίστασε να επαναλάβει ότι αναγνωρίζει μόνο τα έξι μίλια και γι’ αυτό τα τουρκικά αεροσκάφη κατέθεσαν σχέδιο πτήσης.
Συγκεκριμένα, ο Χ. Ακσόι, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «όπως είναι γνωστό, τόσο για τις πολιτικές όσο και για τις στρατιωτικές πτήσεις, μια χώρα πρέπει να ζητήσει άδεια για να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μιας άλλης χώρας. Η χώρα μας φυσικά αναγνωρίζει τα έξι μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας και ζητά άδειες πτήσης σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και τις συμβάσεις για πτήσεις προς και από την Ελλάδα. Αυτή δεν είναι μια νέα πρακτική».
Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία φροντίζει να… υπενθυμίσει στην Ελλάδα ότι αναγνωρίζει ως ελληνικό δικαίωμα μόνο τα έξι μίλια του εναέριου χώρου. Δεν αναγνωρίζει όμως τα 10 ναυτικά μίλια που είναι το όριο για τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Όταν οι Τούρκοι «εισβάλλουν» στο χώρο αυτό λένε ότι βρίσκονται σε διεθνή εναέριο χώρο και τα ελληνικά αεροσκάφη τους αναχαιτίζουν.
ΚΑΙ ΝΕΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ
Εν τω μεταξύ η Τουρκία έχει παραγγείλει άλλα 16 αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου F35B, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κατακόρυφες προσγειώσεις σε αεροπλανοφόρο καθώς και ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο το οποίο θα ονομάσει «Θράκη».
Σύμφωνα με το philenews.com, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Γενί Σαφάκ στόχος είναι μέχρι το 2023 η Τουρκία να έχει αεροπλανοφόρο με πολεμικά αεροσκάφη τοποθετημένα σε αυτό και να μπορεί να κάνει υπερηπειρωτικές επιχειρήσεις.
Η εφημερίδα με τίτλο «Ο στόλος θα πάρει F-35», αναφέρεται στην ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και γράφει ότι η Άγκυρα κάνει στρατηγικές κινήσεις τη μία πίσω από την άλλη.
Αναφέρει περαιτέρω ότι εκτός από τα εκατόν F35A έχει δοθεί παραγγελία και για 16 F35B τα οποία θα μπορούν να κατεβαίνουν κατακόρυφα, ενώ παίρνουν επίσης δεύτερο αεροπλανοφόρο για να στηρίξει το εθνικό αεροπλανοφόρο Αναντολού που είναι υπό κατασκευή. Όπως προσθέτει, στόχος είναι να έχουν και το αεροπλανοφόρο και τα τζετ τα οποία θα τοποθετηθούν σε αυτό μέχρι το 2023 και σχολιάζει ότι με το αεροπλανοφόρο αυτό οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα γίνουν μια παγκόσμια δύναμη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass